Yleisturvasta vauhtia perustulokeskusteluun

Hallitus valmistelee perustulokokeilua ja ajatus perustulosta on muuttunut valtavirran ajatteluksi. Perinteinen perustulo ei kuitenkaan ole ongelmaton järjestelmä. Perinteinen kaikille tasasuuri perustulo nimittäin muun muassa loisi omia kannustinloukkujaan ja olisi kallis toteuttaa toimeentulon kannalta riittävän suurena.

Demarinuoret on vastauksena perustulon ongelmiin kehittänyt oman sosiaaliturvamallinsa, yleisturvan. Yleisturvassa sosiaaliturvan maksatus automatisoidaan aivan kuten perustulossa, mutta yleisturvassa on yhden sijaan kolme eri maksutasoa, eikä sosiaaliturvaa makseta niille ketkä eivät sitä tarvitse. Maksutaso määräytyy aktiivisuuden mukaan, eli järjestelmä palkitsee esimerkiksi aktiivisesti töitä hakevan työttömän ja sopeutuu eri elämäntilanteisiin (esim. sairaus, vanhemmuus, opiskelu). Valtiovarainministeriön ja verohallinnon valmistelema kansallinen tulorekisteri mahdollistaa yleisturvan perusajatuksen eli sosiaaliturvan ja verotuksen sopeuttamisen henkilön tuloihin reaaliaikaisesti.

Yleisturva välttää perustulon kannustinloukot, mutta tarjoaa samat edut kuin perustulo. Perustulokokeilua valmistelevassa Kelassakin on herätty siihen, että maksutasoja pitäisi olla enemmän kuin yksi, jotta järjestelmä edelleen esimerkiksi kannustaa työttömiä aktiiviseen työnhakuun. Yleisturva olisikin looginen valinta uuden sosiaaliturvamallin pohjaksi.

Julkaistu mielipidekirjoituksena Länsi-Uusimaassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu