Alkoholin hinnalla ei voi perustella Alkon alasajoa

Viinit ruokakauppoihin on teema josta keskustellaan taajaan. Viimeisin taitaa olla tämä:

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009069809.html

Kirjoittajana on Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto. Samainen Luoto ennakoi, että jos nelos-olut saadaan ruokakauppoihin, sitä myydään tarjouksessa 25€ 24-pakkauksissa.  Näin ei todellakaan ole käynyt ja itse ihmettelen, miten tuossa asemassa oleva henkilö on täysin pihalla alkoholijuomien hinnanmuodostuksesta. Aika moni kirjoittaja ja varsinkin kommentoija näkee, että Alkon monopoli johtaa korkeisiin hintoihin ja ne laskisivat reilusti jos viinit vapautuisivat.

Katsotaanpa reaalimaailmaa. En viitsi lähteä kauppoihin tarkistamaan näiden hintoja mutta verkkokauppojen hinnat vastaavat Alkossa myymälähintoja ja oletan että K-Ruoka ja S-kauppa verkkokauppahinnat ovat samat kuin Cittareissa ja Prismoissa.

Tässä muutama hintaesimerkki:  Puolen litran lonkero – siis alkuperäinen, tislaamalla tehty  Hartwall Original Long drink. Hinta on  K-ruokakaupassa 4,35 €, S-kaupassa  4,15 € ja Alkossa 3,99€. Juuri tämän juoman hinnan romahdusta hehkutettiin aikanaan kaikkein eniten. Näyttäisi käyneen päin vastoin.

Oluissa valikoimat vaihtelevat ja tyydyn yhteen esimerkkiin: Karhu kolmonen(!!!!) 0,5 litraa maksaa  S-kaupassa 3,39€ ja Alkossa  2,65€.  Tässä korostuu se, että Alko ei ota päivittäistavarakaupan tapaan reilua lisähintaa puolen litran tölkeistä.

Eli lonkeron ja nelosen tuonti päivittäistavarakauppaan ei ole laskenut hintoja tippaakaan.  Takana on kylmä realiteetti: Alkoholin hinnan tärkein määrittäjä ei ole jakeluketju vaan alkoholivero joka on maksettava jakelukanavasta riippumatta.

Taisi julkkiskokki Henri Alén tuoreesti huomauttaa omassa kirjoituksessaan miten hankalaa pienpanimoilla on päästä markkinoille kun eivät saa myydä suoraan. Nämä kuitenkin pääsevät suhteellisen helposti Alkon jakeluketjuun. Ihan turha etsiä pienpanimotuotteita Carrefourista tai Wall Martista. Alko on pienpanimoille suvereenin suuri ja helppo jakelukanava. Oman myymälän myynti olisi todella vaatimatonta Alkon myymäläketjuun verrattuna. Aikaa turhaa jänkätystä sieltä päin mielestäni.

Kokonaan toinen arvokeskustelu on, onko Alko ”instituutiona” enää ylipäätään tarpeellinen nykymaailmassa. Monet Alkon kannattajat arvelevat, että valikoimat supistuisivat, toiset taas väittävät että laajenisivat. Sen näkee jos kokee. Realiteetti mielestäni olisi, että pelkkiä viinejä ei ole mitään järkeä vapauttaa päivittäistavarakauppoihin. Alkolle kävisi kuten vaikkapa urheilu-, kenkä- ja vaatekaupoille – myymäläverkkoa odottaisi raju supistaminen ja koko ”instituution” mielekkyys olisi mielestäni hyvin kyseenalainen.

Eli oma mielipide tiivistettynä: Kaikki tai ei mitään!

 

Päivitys 21.9.

Tämä on sama teksti kuin yksi kommenttini. Kyse on Alkolla työskentelevän tuttavani tiivis paketti Alkon toiminnasta oman tuonnin ja valikoimien suhteen. Alla on molemmista monipolvista keskustelua

  • Alkon oman maahantuonnin osuus myyntivolyymistä ei ole 10 prosentin luokkaa vaan huomattavasti pienempi nykyään; vain pari prosenttia Alkon myymälöiden vastaanottamista litroista kulkee Alkon keskusvaraston kautta. Tuosta volyymista osa tulee kotimaisilta valmistajilta eikä kaikki ole siis maahantuontia.
  • Alkon vakiovalikoimaan pääsee vain hakujen kautta ja seula on kieltämättä tiukka, mutta tilausvalikoimaan pääsy on huomattavan helppoa. Se on rakennettu nimenomaan väyläksi pienille tuottajille eikä sisällä hakumenettelyä eikä Laadunvalvontakaan toimi portinvartijana. Tässä napakka tietopaketti tuotteiden tarjoamisesta Alkon valikoimaan: https://www.alko.fi/alko-oy/tavarantoimittajille/valikoimaanotto-ja-valikoima/tuotteiden-tarjoaminen
0
LassiLappalainen
Riihimäki

Aatemaailmaltani olen sitoutunut.
Vakaumukseni estää kättelemästä miehiä, jotka eivät kättele naisia.
Joudun omituisten kommenttien johdosta lisäämään tähän syntymävuoteni. Se on 1956. En ole siis edes keski-ikäinen millään kriteerillä. Olen vanha! Ja ainakin minun elämänkokemuksellani joudun toteamaan, että väite "Ikä on vain numero" on p-puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu