Halla-ahon huoli on turha – ei Venäjä voita

Ulkoasiain valiokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmaisi pari päivää sitten huolensa mahdollisesta lopputuloksesta, jossa Venäjä voittaa Ukrainassa.

https://yle.fi/uutiset/3-12601551

Huoli on mielestäni suhteellisen turha jos katsoo viime vuosikymmenien historiaa erikoisoperaatioista ja demokratian viennistä aseiden avulla. Ensinnäkin asetelma Venäjä – Ukraina ei ole lainkaan sama kuin Suomi – Neuvostoliitto Talvisodassa. Suomen väkiluku oli tuolloin vähän yli kolme miljoonaa. Ukrainan väestö on noin viisitoistakertainen eli liki puolet Venäjän vastaavasta. Lisäksi Suomi ei saanut mitään sotilasmateriaali apua ulkoa. Ukrainan apu on todella massiivista. Asetelma ei siis todellakaan ole pikkuinen Ukraina Venäjän jättiläistä vastaan.

Otetaan vertailuksi miten maailman ylivoimaisesti suurin sotilasmahti, USA, on pärjännyt erikoisoperaatioissaan ja yrityksissään viedä demokratiaa asein. USA:n sotilasbudjetti on yli kymmenkertainen Venäjään verrattuna

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

Kuitenkin tämän sotilaallisen jättiläisen menestys on Korean sodan jälkeen ollut aivan surkea. Pataan on tullut Vietnamissa, Irakissa ja Afganistanissa. Selkeitä voittoja ei ole kuin kaksi: Saddam Husseinin joukkojen karkoitus Kuwaitista https://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_War 

ja piskuisen Grenadan valloitus: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_invasion_of_Grenada

Sekaantuminen Libyan sisällissotaan ei sisältänyt maajoukkojen lähettämistä ja koko operaatiossa USA:n rooli oli pienehkö. https://en.wikipedia.org/wiki/First_Libyan_Civil_War

Gaddafi sentään kukistui niin kuin Husseinkin. Lopputulos ei kuitenkaan vastannut täälläkään lännen toiveita millään tavalla.

Jos siis USA ja Nato eivät mahda mitään muutamalle miljoonalle kalashnikoveilla aseistetulle fanaatikolle, miten voidaan ajatella että paljon heikommassa hapessa oleva Venäjä pärjäisi modernisti aseistetulle maalle, jonka taistelutahto on horjumaton ja sotilaita on käytännössä enemmän käytettävissä kuin Venäjällä? Venäjän maaraja on yli 20 000 kilometriä eikä se voi mitenkään keskittää kaikkia joukkojaan Ukrainaan.

Ryhdyn taas ennustajaeukoksi: Ukrainan joukot ajavat Venäläiset kokonaan mailtaan, mukaan lukien Krim. Miten nopeasti, sitä en lähde arvailemaan, mutta tuskinpa siihen vuosikausia menee.

 

+2
LassiLappalainen
Riihimäki

Aatemaailmaltani olen sitoutunut.
Vakaumukseni estää kättelemästä miehiä, jotka eivät kättele naisia.
Joudun omituisten kommenttien johdosta lisäämään tähän syntymävuoteni. Se on 1956. En ole siis edes keski-ikäinen millään kriteerillä. Olen vanha! Ja ainakin minun elämänkokemuksellani joudun toteamaan, että väite "Ikä on vain numero" on p-puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu