Lentäminen vs. internetissä notkuminen – ympäristövaikutukset

Turismin ja ennen kaikkea siihen liittyvän lentämisen arvosteleminen ympäristösyistä on jokapäiväistä leipää medioissa. Yksi saatiin tänään lisää: https://yle.fi/a/74-20106478

Vapaa toimittaja Tuija Siltamäki kolumnissaan toteaa, että ainut ekologisesti kestävä turisti Lapissa olisi sellainen joka kävelee sinne.

Lentämisen osuus hiilidioksidipäästöistä on 2-4%. Haarukka on todella iso. Vuodelta 2019 löysin artikkelin jossa todetaan internetin käytön osuudeksi vastaavasti 3-5%. Google on ilmoittanut, että sen datakeskusten ilmastopäästöt ovat nousseet 48% vuodesta 2019: https://www.hs.fi/talous/art-2000010537972.html 

Jos tuosta yleistää jotain ja kun todetaan, että ilmailu on vasta palannut koronaa edeltävälle tasolle ja kun uudemmat koneet kuluttavat polttoainetta reilusti vähemmän kuin vanhemmat, voidaan kai päätellä että toisin kuin internetin käyttö, lentäminen ei ole lisännyt ilmastopäästöjä vuoden 2019 jälkeen merkittävästi.

Otetaanpa pieni matemaattinen ajatusleikki. Googlaamalla ”internet ilmastovaikutus”, löytyy tämä teksti: Kun viettää viisi minuuttia sosiaalisessa mediassa päivässä, siitä aiheutuu 20 kilon hiilidioksidipäästöt vuodessa. Se vastaa noin 85 kilometrin ajomatkaa autolla. Kyseessä on Aalto- ja LUT-yliopistojen tutkimushankkeen tuloksista.

Kun totuus on, että useat meistä kuluttavat aikaa internetissä päivittäisen 5 minuutin sijasta 5 tuntia, tuo 85 kilometriä pitää kertoa luvulla 60, jotta saadaan todellisuutta vastaava luku. Luvuksi  tulee 5100 kilometriä. Ja edelleen, kun tiedetään että lentokone kuluttaa nykyään noin 2,7 litraa polttoainetta kilometrillä matkustajaa kohden, eli noin kolminkertainen henkilöautoon verrattuna, voidaan tuo 5100 kilometriä kertoa kolmella, niin saadaan vastaava luku päästöjä lentomatkustamisessa. Eli 5 tuntia joka päivä internetissä – vaikka moraalipönöttämässä lentämisen haitallisuudesta, vastaa 15 000 kilometrin lentomatkaa vuodessa.

LassiLappalainen
Riihimäki

Aatemaailmaltani olen sitoutunut.
Vakaumukseni estää kättelemästä miehiä, jotka eivät kättele naisia.
Joudun omituisten kommenttien johdosta lisäämään tähän syntymävuoteni. Se on 1956. En ole siis edes keski-ikäinen millään kriteerillä. Olen vanha! Ja ainakin minun elämänkokemuksellani joudun toteamaan, että väite "Ikä on vain numero" on p-puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu