Libanon tuhon tiellä
Vielä 1970-luvun alussa Libanon oli lähi-idän helmi. Talous kukoisti, koulutus oli huippuluokkaa, demokratia, tasa-arvo ja sananvapaus kukoistivat. Sitten alkoi alamäki jolle ei vieläkään loppua näy. USA:han vissiin jo 1980-luvulla muuttanut Brigitte Gabriel kertoo oheisella lyhyehköllä videolla mitä tapahtui, miksi ja keiden toimesta.
https://www.youtube.com/watch?v=HhiytelX6-A
Brigitte Gabriel kertoo oheisella lyhyehköllä videolla hengästymiseen asti, kuinka Lebanonin tuhon syynä on islaman ja heidän neljien vaimojensa tuottama suuri määrä muslimi lapsia.
Brigitten mukaan muslimien suvaitsemattomuus ja aikomus kehittää Lebanonista Islamilainen valtio, on syynä kaikkiin ongelmiin.
Varmaan hän on ainakin osittain oikeassa. Mutta tämä on vain yhden osapuolen näkemys.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan siinä suunnilleen kävi. Libanon on monen uskonnon maa (https://en.wikipedia.org/wiki/Lebanon#/media/File:Lebanon_religious_groups_distribution.jpg), ja niiden kahnaukset ovat suistaneet maan aika pahaan tilaan. Ongelmat jatkuvat edelleen, kuten olemme viime päivien uutisista nähneet. Ehkä muu maailma voisi käyttää vähän enemmän energiaa Libanonin patistamiseen takaisin toimivien maiden joukkoon. Ei tietenkään helppoa, eikä ehkä edes onnistuisi, vaikka yrittäisimmekin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli tuosta mieleen : Missä islam, siellä taantuma
Iranin vallankumouksen 1979 seurauksena Iran muuttui itsevaltaisesta, šaahi Mohammad Reza Pahlavin hallitsemasta monarkiasta islamilaiseksi teokratiaksi, jota hallitsi ajatollah Khomeini.
Nyt Iranissa noudatetaan kivikautista sharia lakia.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko šaahi Mohammad Reza Pahlavi pyhimys?
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin, mutta shaahi ei edustanut islamia.
Ilmoita asiaton viesti
Pari vuotta sitten tehtiin netissä kysely Iranissa, mitä uskontoa vastaaja edustaa. Vastaajia oli noin 50 000. Vähän yli 40% vastaajista ilmoitti olevansa muslimeja. Muut olivat uskonnottomia, ateisteja ja kristittyjä.
Tuskin kovin edustava jakauma maan väestöstä mutta kun sai vastata anonyymisti, varmasti luotettavampi kuin mikään muu tutkimus mikä tuossa mahtavan historiallisen kulttuurin maassa voidaan tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Iranissa lienee osa kansasta, lähinnä nuorisoa, joka mielellään ja salaa elää ”eurooppalaisittain”, mutta kontrolli ja rangaistukset ovat niin kovia, että niitä ei voi esitellä julkisesti.
Juttelin taannoin Turkissa kahden sisaruksen kanssa – iät 19 ja 22 vuotta. He olivat pahoillaan ja osin hädissään islamilaisuuden lisääntymisestä. He ymmärsivät, että maaseudun väestölle kelpaa nykyinen meno, koska heidän elämänsä ei juuri muutu. Toista on nuoret kaupunkilaiset, joita uskonto kiristää koko ajan enemmän.
Tilanne tässä suhteessa on Iranissa jo pitkällä. Seuraako Libanon perässä, jos Iranin ja Hizbollahin vaikutusvalta kasvaa?
Ilmoita asiaton viesti
Libanon on yhteiskuntana täysi raunio ollut jo pitkään.
Muutama vuosi sitten oli ehkä hesarissa juttua Turkin maallistumisesta. Sielläkin hyvin suuri osa väestöstä ei ole enää aidosti muslimeja mutta valtion / yhteiskunnan / kultin paine on niin kova että se pitää salata.
Ilmoita asiaton viesti