Naton rooli ja merkitys jos Trumpista tulee presidentti?

Viimeistään Obama käänsi katseensa taantuvasta Euroopasta Aasiaan. Hän teki sen vain kohteliain sanakääntein.Trump sanoi suoraan mitä moni edellinen USA:n presidentti jätti sanomatta: Naton eurooppalaiset jäsenet eivät panosta riittävästi omiin puolustusvoimiinsa ja niiden pitäisi ennen kaikkea itse huolehtia maanosansa turvallisuudesta. Biden on käytännössä jatkanut samoilla linjoilla, kunnes Ukrainan tapahtumat käänsivät hetkellisesti ja osittain näennäisesti kurssia.  USA:n sotilasbudjetti on huimat 38% koko maailman sotilasmenoista, joten koko Naton puolustus nojaa lähes täysin USA:han.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

Oli itsestään selvää – olisi pitänyt olla Putinillekin – että kun Venäjä hyökkää Ukrainaan, Suomi ja Ruotsi pyrkivät Naton jäseniksi mahdollisimman nopeasti. Venäjän irrationaalinen käytös on ymmärrettävästi kääntänyt päät näissä maissa. Mutta onko meidän omissa pohdinnoissamme otettu huomioon Venäjän hyökkäyksen lisäksi USA:n tulevaisuuden rooli ja sen mahdolliset muutokset? Henkilöt jotka seuraavat USA:n politiikkaa muualtakin kuin Suomen tiedotusvälineistä, tietävät että ainakin näillä näkymin demokraatit ovat hyvin todennäköisesti häviämässä seuraavat presidentinvaalit. Samaten, ellei ”ihmeitä” tapahdu,myös senaatti ja edustajainhuone tulevat olemaan republikaanienemmistöisiä seuraavien vaalien jälkeen. Viime vuosikymmeninä presidentillä on ollut vastassa vähintään vastahankainen senaatti tai edustajainhuone, tai molemmat. Voitto kongressivaaleissa merkitsee myös sitä, että seuraava republikaanipresidentti on oleva poikkeuksellisen vahvoilla. Ja valitettavasti hyvin todennäköisesti Trump asettuu ehdolle ja on erittäin todennäköinen voittaja – ellei satu kuolemaan tai sairastumaan vakavasti sitä ennen. Erikoisesti tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, mutta enemmän kuin mahdollisen skenaarion tässä esitän.

Pitäisikö Nato- jäsenyyttä pohtia myös siitä näkökulmasta, että USA:n politiikka voi muuttua hyvinkin arvaamattomaksi lähivuosina ja joka tapauksessa pitemmän päälle USA ei kovinkaan paljon taantuvaan Eurooppaan huomiota ja resursseja ole laittamassa.

0
LassiLappalainen
Riihimäki

Aatemaailmaltani olen sitoutunut.
Vakaumukseni estää kättelemästä miehiä, jotka eivät kättele naisia.
Joudun omituisten kommenttien johdosta lisäämään tähän syntymävuoteni. Se on 1956. En ole siis edes keski-ikäinen millään kriteerillä. Olen vanha! Ja ainakin minun elämänkokemuksellani joudun toteamaan, että väite "Ikä on vain numero" on p-puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu