Ruotsi ei ole demokratia perinteisessä länsimaisessa katsannossa

Ruotsia on pitkään hallinnut vähemmistöhallitus. Tämä sinänsä ei ole poikkeuksellista länsimaisessa demokratiassa. Hivenen erikoiseksi sen tekee, että hallitus pysyy vallassa koska ideologisesti täysin päinvastaista arvomaailmaa edustava Maltillinen Kokoomus ja muut porvaripuolueet tukevat nykyhallitusta vain pitääkseen ”spitaaliset” Ruotsidemokraatit poissa hallituksesta.

Tuore Liberaalipuolueen linjaus saattaa merkitä muutosta:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007888486.html

Jos nimittäin puolue ylittää äänikynnyksen seuraavissa vaaleissa, tämä erikoinen eristämislinja saattaa päättyä.

Vielä verrattomasti enemmän jaksan ihmetellä ruotsalaista vaalitapaa yleensä. Ruotsalaisethan äänestävät ensisijaisesti puoluetta Ranskan tapaan. Puolue päättää missä järjestyksessä edustajat valitaan puolueen saaman äänimäärän mukaan. Tämäkään ei siis vielä ole täysin poikkeuksellista länsimaissa, josko ei ainakaan minun mielestäni kovin oikeudenmukaista.

Kaikkein ihmeellisintä on, että itse äänestäminen on kuin Neuvostoliitossa aikanaan. Tämä ei sitten koske pelkkää äänestysprosenttia.

Ruotsissa on nimittäin tapana, että äänestyskoppiin mennään äänestettävän puolueen äänestyslippu mukana siten että kaikki halukkaat sen näkevät. Erikseen pitää sitten poimia useamman tai kaikkien puolueiden äänestyslippu mukaan jos haluaa säilyttää vaalisalaisuuden. Työlästä eikä Ruotsissa kovi tavallista tämä ole.

Mielestäni tällaisella menettelyllä ei ole mitään tekemistä länsimaalaiseen demokratiakäsitykseen oleellisesti kuuluvan vaalisalaisuuden kanssa.

+2
LassiLappalainen
Riihimäki

Aatemaailmaltani olen sitoutunut.
Vakaumukseni estää kättelemästä miehiä, jotka eivät kättele naisia.
Joudun omituisten kommenttien johdosta lisäämään tähän syntymävuoteni. Se on 1956. En ole siis edes keski-ikäinen millään kriteerillä. Olen vanha! Ja ainakin minun elämänkokemuksellani joudun toteamaan, että väite "Ikä on vain numero" on p-puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu