Suomen työn tuottavuus ei ole kasvanut vuoden 2008 jälkeen, mutta budjetti liki tuplaantunut
Suomen tuottavuus ei siis ole kasvanut käytännössä lainkaan vuodesta 2008. Kuitenkin budjetti vuonna 2008 oli 44,3 miljardia ja tänä vuonna 87,9 miljardia.
Ei ihme, että velkaannumme valtavaa vauhtia. Meillä ei todellakaan ole varaa näihin palveluihin joita valtiolle on vuosien saatossa sysätty.
Vaikka Suomessa jämähdettiin työelämän uudistuksissa 1980-luvulle, ei se kaikkea huonoutta selitä. Ei Suomi kansainvälisesti ihan paska paikka ole ollut investoinneille. Työn tuottavuudesta kai vastaavat eniten yritysjohtajat. Taitavat olla keskimäärin aika kyvytöntä porukkaa?
Kusessa ollaan.
Muistuttaisin nyt kuitenkin, että sotemenot eivät olleet vuoden 2008 budjetissa vaan kuntien vastuulla. Eli ei ihan vertailukelpoista.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan totta. Tärkeä huomio
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta kai valtion tuet kunnille ovat pienentyneet samasta syystä?
Ilmoita asiaton viesti
Julkiset menot suhteessa bruttokansantuotteeseen olivat noin 50% vuonna 2008. Nyt ”saavutetaan” noin 55% taso. 1990-luvun laman aikaan käytiin 60% nurkilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeitä huomioita jälleen. Kiitos.
Niin. Saadaanhan sitä verotuloja lisää veroja korottamattakin kun palkat nousevat enemmän kuin tuottavuus kuten Suomessa tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Mutta kyllä kyvytöntä porukkaa on muuallakin kuin yritysjohtajissa.
Se kun yrittäminen on suurelta osin holhouksesta johtuen tukien ja avustusten hakemista.
Eli missä ne oikeat yritysjohtajat on ?
Liian paljon on nykyisin ”jonglööri yrittäjiä”.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysjohtajien kyvyttömyyden ylittää, vai pitäisikö sanoa alittaa, ainoastaan ay-johtajien kyvyttömyys uudistaa työelämää vastaamaan kilpailijamaiden tilanteita.
Ilmoita asiaton viesti
yritysjohtajia on monenlaisia. Mutta investointiin tarvitaan myös rahaa. Ei suomessa ole kovinkaan montaa sellaista yritystä jotka kiinnostaisivat vaikka USA vakuutussijoittajia. Liian vähän omaa kansallista pääomaa että pääsis sellaisen kynnyksen yli että sijoitettavaa saisi.
Nokia ja sen ympärille syntynyt ekosysteemi on ainoa todella isonmittakaavan yritystoiminta, jossa oli kasvulle eväitä. Mutta aina ei voi voittaa. Ei edes joka kerta.
Ilmoita asiaton viesti
Lassi, kirjoitat: ”Työn tuottavuudesta kai vastaavat eniten yritysjohtajat. Taitavat olla keskimäärin aika kyvytöntä porukkaa?”
Kysyin tekoälyltä miksi Suomen tuottavuus ei ole noussut 2008 jälkeen.
Tässä vastaukset:
1) Palkkatasot ovat nousseet tuottavuutta nopeammin, minkä takia Suomi on menettänyt kilpailukykynsä.
2) Pääteollisuusalojen romahdus, varsinkin Nokia.
3) Nopeasti kasvanut globaalikilpailu, jonka vauhdista Suomi on pudonnut. Sen takia tuotanto on siirtynyt ulkomaille ja paikallista tuotantoa on lopetettu.
4) Vanheneva väestö ja syntyvyyden romahdus
5) Koulutussektorin taso on romahtanut niin, että koulusta valmistuneet eivät osaa kunnolla laskea ja kirjoittaa.
6) Julkinen sektori on liian suuri verrattuna talouden kantokykyyn.
Omat kommenttini:
1) Suomalaiset johtajat ovat erinomaisen pätevä porukkaa, kun vain olosuhteet ovat edes hiukankin kohtuullisia. Tästä todisteena se, että heidän johdollaan Suomen elintaso nousi rakettimaisesti sodan jälkeisestä konkurssita kolmessa kymmenessä vuodessa maailman huipulle!
2) Parhaat yritysjohtajat ovat siirtyneet tai ostettu ulkomaille…
Seppo Korppoo, yritysjohtaja, 50 vuottaa viemässä suomalaista huipputekniikkaa armottomille globaalimarkkinoille
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos erinomaisesta kommentista
Ilmoita asiaton viesti
1.) Sodan jälkeisillä saavutuksilla ei 75 vuoden jälkeen kannata hurrata
2.) Johtajien palkkatasoa Suomessa perustellaan, ettei tätä tapahtuisi. En usko tähän pätkääkään.
Ilmoita asiaton viesti
Mika hyvä,
Suomen siirtyminen sosialismiin tapahtui bernsteinilaisen sosialistin, Mauno Koiviston presidenttikaudella 1982–1994.
Ennen sitä Suomea johti talousosaaja Urho Kekkonen, joka nerokkaalla suomettumisella juonitteli aivan uskomattomalla tavalla isänmaamme Neuvostoliiton kynsistä Länteen.
Kuollessaan 1986 Kekkonen oli Suomen rikkain mies!
Nyt Suomi on nyt brezhneviläisessä stagnaatiossa, kun sosialistinen talouskokeilumme on epäonnistunut, niin kuin kaikkialla muuallakin.
Björn Wahlroosin mukaan: ”Suomi on nyt konkurssin partaalla.”
Suomen voi tästä MEGA-kriisistä pelastaa vain täydellinen verotus-, talous-, sote- , koulutus- ja työlainsäädäntö-uudistus.
Se voidaan tehdä vain niin, että suomalaiset puhaltavat kaikki yhteen hiileen ja tekevät meistä taas globaalisti kilpailukykyisen maan, jossa on mahdollista vaurastua, ottaa riskiä, investoida uuteen tekniikkaan, työllistää ja tehdä lapsia.
Tähän tavataan SDP:n Väinö Tannerin vertainen uskottava kriisijohtaja, joka yhdisti Suomen kansan 1939 Talvisodan hädän hetkellä!
Ilmoita asiaton viesti
”Kuollessaan Kekkonen oli Suomen rikkain mies”.
Hah! 😄Jos teikäläisen konsulttipalveluiden taso on tätä luokkaa, en yhtään ihmettele, että tuottavuus yrityksissä ja vientikauppa polkee paikallaan.
Etsi vaikka nimi ”Göran Ehrnrooth” ja tutustu siihen.
https://www.hs.fi/ura/art-2000004297872.html
Ilmoita asiaton viesti
Hauskaa kuinka nähtävästi eri tekoälyt tuottamat vastaukset poikkeavat toisistaan kovin paljon. Samasta kysymyksestä ei ainakaan tekoäly väitä, että koulusta valmistuneet eivät osaa laskea ja kirjoittaa. Ettet olisi hieman laittanut ”yritysjohtajalisää” tekstiin?
Ilmoita asiaton viesti
Minä kun en ole vanha mutta helvetin kauan sitten syntynyt, olen harjoitellut yrittämistä vasta noin 60 vuotta ja huomannut selvästi että tänä päivänä yrittäminen ei edes muistuta sitä mitä se joskus on ollut.
Eikö me osata elää ajassa vai onko ammattiliitot asialla.
Taitaa ne palkkaerot olla liian isot jo ihan tavallisessa keskiluokassa, ”rikkaat” on jo poistettu muualle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei edes sellaista minimipalkka lakia jota on noudatettava ole saatu aikaan.
Yritystoiminta on sosialisoitu sellaiseksi että yhteiskunta on ainakin osittain yrittäjänä, ilmankos työn tuottavuus on sitä mitä on.
Ilmoita asiaton viesti