Suomi ei ole ollut sopimusyhteiskunta ainakaan 40:een vuoteen

Työmarkkinaveteraanit Lasse Laatunen ja Ralf Sund taannoin kertoivat Ylellä, miten ennen osattiin sopia ja antoivat neuvoja, miten nyt pitäisi työmarkkinasolmu aukaista: https://yle.fi/a/74-20075043.

Jälkiviisastelijat muistuttavat puheillaan nykyistä oppositiota, joka puuhastelee välikysymyksiä omista edellisen hallituskauden töppäyksistään.

Muissa Pohjoismaissa paikallinen sopiminen, poliittisten ja myötätuntolakkojen rajaamiset saatiin sovittua jo 1990-luvulla viimeistään, tosin jotkut asiat vain ratkaistiin sosdem hallituksen toimesta. Eli juuri niistä ongelmista, joita nykyhallitus joutuu ratkomaan lakisääteisesti, nämä konkarit neuvottelivat ja diskuteerasivat vuosikymmeniä saamatta mitään aikaan. Voisivat syyttää ihan itseään nykytilanteesta.

Muistan varhaiskeski-ikäisenä – eli 1980-luvulla – lukeneeni, kuinka Tanska on matkalla helvettiin, mutta ykkösluokassa. Toisin sanoen tilanne oli sama kuin Suomessa nyt – meillä on hyvinvointiyhteiskunnan menot, mutta ei tuloja. Siellä tartuttiin toimeen ja Tanskan talous porskuttaa ja valtion velka on pysynyt kurissa.

Kun nykyistä ammattiyhdistysliikkeen johtoa moititaan, muistetaan aina kehua kuinka liikkeellä on ollut tärkeä rooli suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa. Kaikki ei siellä menneisyydessäkään ollut ihan noin ruusuista. Jatkuvilla ylisuurilla palkankorotusvaatimuksilla joita säestettiin lakoilla, kiihdytettiin inflaatiota ja oltiin jatkuvassa devalvaatiokierteessä. Ja devalvaatiostahan kärsivät aina heikompiosaiset kaikkein eniten.

1970-luvulla pääministeri Sorsa tuskitteli presidentti Kekkoselle ammattiyhdistysjohtajien edesvastuutonta toimintaa. Täysin epärealistiset palkankorotusvaatimukset johtivat Suomen kilpailukyvyn menetykseen.  Paljon hyviäkin asioita saavutettiin neuvottelemalla, mutta ei läheskään sitä mitä muissa Pohjoismaissa.

Ja aivan turha väittää, että näillä hallituksen ajamilla muutoksilla ei olisi positiivisia vaikutuksia valtion talouteen ja elinkeinoelämään. Kun vertaa valtioiden velkaa muissa Pohjoismaissa ja Suomessa, voidaan selvästi todeta että pelkästään valtiontalouteen vaikutukset ovat vuosikymmenten saatossa olleet kymmeniä miljardeja, ihmisten elintasosta ja talouden dynamiikasta puhumattakaan.

Ehkä Suomi on pääsääntöisesti näytellyt olevansa sopimusyhteiskunta?

LassiLappalainen
Riihimäki

Aatemaailmaltani olen sitoutunut.
Vakaumukseni estää kättelemästä miehiä, jotka eivät kättele naisia.
Joudun omituisten kommenttien johdosta lisäämään tähän syntymävuoteni. Se on 1956. En ole siis edes keski-ikäinen millään kriteerillä. Olen vanha! Ja ainakin minun elämänkokemuksellani joudun toteamaan, että väite "Ikä on vain numero" on p-puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu