Sutta ja sekundaa Sotesta – kenet tämä yllätti?
Helsingin Sanomat kertoo asiantuntijan suulla miten Sote pitäisi korjata:https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010650323.html
Taikasana on verotusoikeus. Samainen asiantuntija ei usko, että vähentämällä alueiden määrää, kuten hallitus jo avoimesti kaavailee, saataisiin merkittäviä säästöjä.
No ensinnäkin, ihan tukkimiehen kirjanpidolla olisi pitänyt ymmärtää, että jos luodaan 21 julmettua byrokratiahimmeliä entisten päälle saamatta juuri mitään vanhoista pois, ei tuosta voi mitenkään säästöä tulla.
Hesarin artikkeli listaa myös hyvinvointialueet, joilla alijäämä on erikoisen suuri. Yksi niistä on alue jolla itse asun: Kanta-Häme. En ihmettele yhtään. Alueen ylivoimaisesti suurin asutuskeskus on Hämeenlinna. Muistaakseni vajaa vuosi sitten muistaakseni Iltalehti listasi hyvinvointialueiden johtajat joiden palkka oli 10 000 € kuukaudessa tai enemmän. Laskin Kanta-Hämeessä olevan noin 15 pientä ja isoa johtajaa, joiden palkka on sama tai parempi kuin pääministerillä. Rajaksi asetin 15 000€.
Ihan tukkimiehen kirjanpidolla voidaan minusta päätellä, että jos yhdistetään vaikka kolme aluetta ja jos byrokraatteja tarvitaan – kaiken järjen mukaan näin on – suurin piirtein sama määrä kuin näihin pienempiinkin, 45 ylipalkatun byrokraatin tilalle tulee vain tuo 15. Aikamoisia säästöjä siis potentiaalisesti kun yhdistäminen toteutetaan järkevästi.
Toinen asia on sitten, tarvitaanko kehitys- ym. johtajia ylipäätään tuommoinen liuta pienempään tai isompaan hyvinvointialueeseen.
Hyvä kirjoitus – kiitos Lassi.
Ihan sama asia kuntien kanssa – kun vähennetään, niin johtajia joutaa kilometritehtaalle ja toivottavasti myös oikeaan tuottavaan työhön.
Mielestäni olisi parasta, että mitään ”hyvinvointialueita” ei olisi ollenkaan. Julkisella sektorilla olisi vain Valtio ja Kunnat. Kuntien lukumäärä esimerkiksi puolisen tusinaa.
Valtiota varten valitaan vapailla vaaleilla Eduskuntaan kansanedustajat. Kuntiin vapailla vaaleilla kunnanvaltuutetut.
Ilmoita asiaton viesti
Tsaarinaikuiset yliopistot jotka perustettiin aikoinaan tuottamaan virkamiehiä hallitsemaan suuriruhtinaskuntaa ovat edelleen siinä toiminnassa.
Tätä jatkuvaa virkamiestulvaa varten on perustetava yhä uusia hallintohimmeleitä, ihan oikeita töitä tekevän kansanosan maksettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomeen riittää aivan hyvin 5 sotealuetta ja 100 kuntaa. Sieltä vapautuvat asiansa osaavat työntekijät yksityisiin firmoihin töihin. Tosin yksityisellä ei ole varaa tarjota yhtä pitkiä lomia eikä saikkuja.
Ilmoita asiaton viesti
Marinin- Kiurun – Saarikon sote lisäsi sotetyöntekijöiden määrää maan laajuisesti 55.000, eivätkä arvon vasemmistokolmikko edes miettineet, mistä rajuun kustannusten kasvuun sitten rahat.
Siitäkö kuuluisasta puusta, vaiko taikaseinästä ?
Ei vieläkään ole selvillä, miten paljon epäonnistuneen susisoten kustannukset lopulta kasvavat alkuperäisen tavoitteen kustannushillinnän sijaan
Surullisinta on, että palvelutarjonta ja saatavuus vain huononee kaiken aikaa luvattujen tasapuolisen saatavuuden ja jonojen lyhenemisien sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Toinen asia on sitten, tarvitaanko kehitys- ym. johtajia ylipäätään tuommoinen liuta pienempään tai isompaan hyvinvointialueeseen.”
Tällaiset virat vain lisäävät tehottomuutta ja tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Mieluummin ulkopuolinen taho joka karsii turhat tehtävät, sillä hallintokoneisto ei pysty vähentämään omia rönsyjään.
Kaksi vaihtoehtoa: 1. Terveyshallitus johtaa ja kuntainliitot tai toteuttavat sotetyötä.
2. Viisi suurkuntaa (=maakuntaa) järjestävät itsenäisesti sekä sotetyötä että koulutusta (aina peruskoulusta lähtien). Suurkunnilla on verotusoikeus. Pienet kunnat jää ennalleen, mutta niiden tehtävämäärä vähenee. Pienet kunnat hoitaisivat kuten nykyisinkin varhaiskasvatuksen, ympäristöhuollon, vesihuollon ja taajaman tieosuudet yms. Suurkunnat jakavat kunnille tarvittavat varat jäljelle jääneisiin tehtäviin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen ehdotus. Näyttää että en ole ainoa, joka ei kaipaa tähän sote-malliin ”demokraattista elementtiä” kuten taisi alueiden määrän puolittamista ehdottanut aluejohtaja nimetä aluevaltuustot. En oikein keksi mitä virkaa noin 1600:lla aluevaltuustojäsenellä on. Jos valtiolta tulee budjetti niin kai itse käytännön toimijat ovat parhaita asiantuntijoita päättämään, miten tuo budjetti käytetään asiakkaiden parhaaksi.
Ilmoita asiaton viesti