Ulkoministeriön virkamiehillä harhainen käsitys työnkuvastaan
Muutama viikko sitten joukko ulkoministeriön virkamiehiä halusi ruveta johtamaan Suomen ulkopolitiikkaa presidentin ja ulkoministerin sijasta: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010109558.html
Tuore uutinen kertoo että nyt tämä porukka haluaa ruveta nimittämään itse itsensä nimitysoikeuden omaavan poliittisen johdon sijasta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000010155244.html
Mistähän tällainen käsitys on porukkaan pesiytynyt? Edelliseltä ulkoministeriltä?
Joka tapauksessa Valtosella on nyt pientä puuhaa valistaa virkakoneistoaan siitä miten poliittinen päätöksenteko toimii Suomessa.
Hyvä poiminta.
Tämä vääristyminen alkoi jo Tarja Halosen aikana. Ei tarvitse kuin vilkaista Ville Cantell-nimisen nobodyn X-tiliä, niin huomaa, kuinka harhaista joukkoa siellä on. Samaa linjaa on oikeuslaitoksen mädättäminen Demlalla.
Siksi on erittäin tärkeää käydä uurnilla viimeistään 11.2. Haaviston tukijoukoissa on todella sakeaa joukkoa. En kuitenkaan paljasta kumpaa äänestin.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston tukijoukoissa ovat muun muassa Suomen parhaat kirjailijat Pirkko Saisio ja Sofi Oksanen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on niin hyvät ja vakuuttavat referenssit ettei voi enää epäillä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Saision Helsinki-trilogia on ostettu Penguin Modern Classics -sarjaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vielä elossa olevan suomalaiskirjailijan teoksia pääsee mukaan maailmalla hyvin tunnettuun valikoimaan. Väinö Linnan Tuntematon sotilas otettiin listalle 2015.
Saision trilogian romaanit ovat Pienin yhteinen jaettava (1998), Vastavalo (2000) ja Punainen erokirja (2003). Kaikki kolme olivat Finlandia-ehdokkaina, Punainen erokirja nappasikin palkinnon.
Saision kirjat kääntää englanniksi Mia Spangenberg. Punainen erokirja ilmestyi englanniksi nimellä The Red Book of Farewells Yhdysvalloissa ja Kanadassa keväällä 2023. Pienin yhteinen jaettava -teoksen englanninnos ilmestyy ensi syksynä nimellä The Lowest Common Denominator.
Sofi Oksasen Puhdistus voitti Finlandia-palkinnon ja puhdisti palkintopöydät kaikkialla muuallakin. Se on käännetty ainakin 38 eri kielelle. Myös Oksasen seuraava romaani Kun kyyhkyset katosivat on kymmenen käännetyimmän suomalaisen aikuisten kaunokirjan joukossa, se on käännetty 26 eri kielelle. Mainittakoon että Linnan Tuntematon sotilaskin on kymmenen käännetyimmän suomalaiskirjan joukossa, se on käännetty 24 kielelle.
Myös Kjell Westö on sekä suosittu että arvostettu ja niin ikään Finlandialla palkittu. Jos nämä eivät ole eturivin kirjailijoita, ketkä sitten ovat?
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa!
Pidän kjell Westön kirjoista ja Sofi Oksasesta, vaikka hän kuvaa venäläisten raakuuksia niin että hirvittää lukea. Saisio onkin klassikko kirjailija.
Kaikki hyviä referenssejä hyvistä kirjailijoista. Vaikeaa on epäillä heidän arvostelukykyään Presidentin valinnassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jo Kekkosen aikana ulkoministeriöön nimitettiin suomettunutta porukkaa. Halosen presidenttikausina punaista ja muuta suomettunutta porukkaa.
Demarihallitusten (Rinne ja Marisija) aikana lisää. Tuomioja taatusti hommasi UM:n punaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen oli ensimmäisenä Helsingin rautatieasemalla vastaanottamassa valvontakomission venäläisdelegaatiota.
Ilmoita asiaton viesti
UHVY ry arvostelee Jori Ahvosen nimitystä ihan syystä. Selkeästi poliittinen virkanimitys eikä Ahvonen täytä viran edellyttämiä kelpoisuusvaatimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Entä viime kaudella sisäministeriön kansliapäällikön valinta Pimiä vs Pelttari. Mentiinkö pätevyys- vai poliittisessa järjestyksessä?
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006382468.html
Kassialman pressakaudella Ritva Viljanen meni pätevempien ohi.
Siksi ei Pekkistä pressaksi nimittämään vihervasureita korkeisiin virkoihin.
Tosin pressan hommaan ei tarvita mitään tutkintoa. Pekkis on sentään ylioppilas.
Ilmoita asiaton viesti
Mutku Pimiä! 😄 Poliittiset virkanimitykset pitäisi karsia kokonaan pois, ei se että niitä on aiemminkin tehty tee niistä yhtään sen hyväksyttävämpiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutku Jori Ahvonen! 😂 Vasemmistotaustaiset ottavat aina kantaa jos oikeistotaustaiset voimat tekevät nimityksiä. Otitko kantaa Pimiän ja Viljasen nimityksissä?
Ilmoita asiaton viesti
Mutkunmutkumutkunmutkun…
En muista otinko Pimiän nimitykseen mitään kantaa, ja Halonen nimitti Viljasen kansliapäälliköksi vuonna 2003 hallituksen esityksestä, joten Viljasella oli pätevyys ja viiden vuoden kokemus virasta kun Haloska 2008 käveli hallituksen yli.
Kommentissani #4070853 otin kantaa poliittisiin virkanimityksiin yleisellä tasolla, eli niistä pitäisi mielestäni päästä eroon lopullisesti, ihan sama mitä puoluetta nimitettävä edustaa.
Ilmoita asiaton viesti
”En muista otinko Pimiän nimitykseen mitään kantaa”
Pekkiksellä on vähän sama ongelma. Tuppaa asiat unohtumaan.
”otin kantaa poliittisiin virkanimityksiin yleisellä tasolla”
Voihan tuon noinkin tulkita. Ei vain tunnu kovin uskottavalta vasemmistomielipiteiden kommentoijalta.
Ilmoita asiaton viesti
VMP. Pimiän nimityksestä on yli 3 vuotta ja olen sen jälkeen kirjoittanut tuhansia kommentteja. Muistatko muka itse kaikki vuosien takaiset kommenttisi. No et tasan muista, joten lopeta lässytys.
Eikä sillä ole mitään väliä olenko vasemmistolainen vai oikeistolainen kommentoija, minun mielipiteeni on se että poliittiset virkanimitykset pitäisi lopettaa, jos ei muuten niin lakeja muutamalla, revi siitä.
Ilmoita asiaton viesti
LOL
Ilmoita asiaton viesti
Jahas, Ahjokannakselta loppui argumentit lyhyeen, no eipä ole yllätys. 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Jatketaan vaan veivausta.
Muistaisin kyllä jos olisin itkenyt Pimiän tai Viljasen nimityksen johdosta julkisesti. Altzheimer ei minua vaivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli et ole muistaaksesi kommentoinut kyseisiä virkanimityksiä. Tulihan se sieltä. Voi hyvin olla että en ole itsekään kommentoinut Pimiän nimitystä millään tavalla täällä Puheenvuorossa, ja Viljasen keissin aikoihin en juuri seurannut politiikkaa, saati sitten kommentoinut missään somessa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Suomen kieli mene jakeluun? Sanoin muistaisin jos…, mutta sinä yrität kääntää asian päinvastoin. Onneton yritys Karhuselta. Tosin ei mitään yllättävää.
Ilmoita asiaton viesti
Aika erikoista jos et ole Pimiän nimitystä kommentoinut, kun nimityksen junaili vielä vihaamasi Maria Ohisalo. No, onhan sitä kummempaakin sattunut…
Ilmoita asiaton viesti
En ollut näillä saiteilla vielä silloin kun Pimiä valittiin virkaan. Sen verran erikoista…
Ilmoita asiaton viesti
No ilmankos…
Ilmoita asiaton viesti
Muisti ainakin pelaa…
Ilmoita asiaton viesti
Niin minullakin, toistaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pimiän kohdalla petti…
Ilmoita asiaton viesti
Ei kukaan muista keskustelupalstalle 3 vuotta sitten kirjoittamiaan yksittäisiä kommentteja, et edes sinä. Jos väität muuta niin valehtelet.
Ilmoita asiaton viesti
Pasi hyvä, niitä voi tarkastella ennen kuin heittäytyy muistamattomaksi. Historia löytyy kirjoituksistasi. On sinussa kyllä poliitikkoainesta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kirjoittanut Puheenvuoroon yli 7000 kommenttia, luuletko ettei minulla ole parempaa tekemistä kuin tuntikausien ajan selata kommentteja taaksepäin? Arvaapa kaksi kertaa. 😄
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se käy nopeasti kun katsoo Pimiän nimittämisen ajan ja omat kirjoitukset siltä ajalta. Puheenvuorossa kirjoitukset löytyvät aikajärjestyksessä. Lopputuloksen arvaan; ei löydy arvostelua Pimiän valinnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ei siinä taaksepäin klikkaillessa ja kommentteja lukiessa menisi kuin ehkä 5 tuntia…
Ilmoita asiaton viesti
No ensinnäkin työnantajan haukkuminen julkisesti on muistini mukaan johtanut ihan laillisiin potkuihin.
Toiseksi, linkittämässäni jutussa todetaan että valitulta puuttuu pätevyysvaatimuksista jokin alan kurssi jonka hän ulkoMINISTERIÖN mukaan voi käydä myöhemmin eikä estä hänen valintaansa. Ilmeisesti kyseessä ei ole kurssi jonka suorittaminen vaatii vuosien täyspäiväisen opiskelun?
Käytännön kokemusta valitulla taitaa olla jos jo vuonna 2011 – referoin siis linkittämääni artikkelia – hän oli toiminut pääministerin oikeana kätenä 4 vuotta.
Kolmanneksi, arvostelijan vaatimus ammattidiplomaatista tähän hommaan koska ajat ovat kriittiset, jäävät pelkäksi esitetyksi mielipiteeksi vailla perusteluja. Niitä saattaisi olla myös hankala löytää koska ymmärtääkseni perinteisen diplomatian kyky ratkoa kriisejä on historiallisesti sama kuin taloustieteilijöiden kyky ennustaa taloudellisia kriisejä – nolla.
Ilmoita asiaton viesti
No nythän Valtonen sitten erottaa kaikki ulkoministeriön virkamiehet, varmaan joo… 🤔
Eikä Arvosen tapauksessa ole kyse minkään yksittäisen kurssin suorittamisesta, ja sen lisäksi virkaan oli pätevämpiäkin hakijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Ai,vaikka Eva Biaudet?
Valittiin muistaakseni yhdenvertaisuusvaltuutetuksi pätevyyden….eiku,
eiku,emmä enää muistakkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minun tietääkseni Biaudet ei hakenut EU-edustuston päälliköksi, eikä olisi siihen virkaan pätevyyttäkään, mutta hakijoissa oli ainakin kaksi suurlähettilästä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta jos olisi hakenut,niin yhtä suuret mahdollisuudet ,koska ei täyttänyt kriteereitä mitenkään aikasemminkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, Biaudetilla ei ole yhdenvertaisuusvaltuutetun (aiemmin vähemmistövaltuutettu) virkaan vaadittavaa ylempää korkeakoulututkintoa, vaan valtioneuvosto käytti valtion virkamieslaissa säädettyä erivapautta. Sen turvin Biaudet voitiin nimittää virkaan yhdeksi viisivuotiskaudeksi, ei pitemmäksi aikaa. Mutta tuokin oli ihan selvästi poliittinen virkanimitys, piste.
Ilmoita asiaton viesti
Virkakuntaan ei tulisi tehdä yhtäkään valintaa poliittisin perustein millekään tasolle. Ministeriöiden ja yhteiskunnallisten laitosten henkilövalintoihin ei tule päästää yhtään poliitikkoa sähläämään vaan valinnat tehtävä meritokratian periaatteilla. Ne kriteerit eivät koskaan ole poliittisia.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä löytää politiikkaan väljemmin suuntautuneita virkamiehiä kun vinerkeisarillinen yliopisto tuuppaa työmarkkinoille putket punaisena uusia valtiotieteilijöitä ja muita sen kaltaisia joiden ainoa toivo on saada puoluepoliittinen nimitys aluksi johonkin pikkuvirkaaan henkensä pitimiksi.
Ja sen lauluja laulat kenen leipää syöt.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain kokemusta työstä esim. 5 vuotta yksityisessä yrityksessä ennen nimitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on ymmärrettävä seuraus siitä, että suurin osa valtion virkemiehistä on taustaltaan hyvinkin vasemmistolaisia, ja osalle tuosta porukasta vallankumous on ihan relevantti vaihtoehto vaikuttamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tuosta virkamiesten vasemmistolaisuudesta mitään näyttöä, vai onko ihan pelkkää mutua?
Ilmoita asiaton viesti