Uraani halkeaa – was mann nicht sprechen kann..

Kun en keksinyt, kumman tekstipätkän laitan otsikkoon, laitoin molemmat.

Eput runoilivat kauan sitten kaukaisessa galaksissa näin:

”Uraani halkeaa
ja tuottaa lamppuun valkeaa
mutta millään muilla mailla
kuin Suomella se ei oo riskiä vailla”

Nyt kai voidaan todeta, että ei se kovin riskialtista ole ollut muuallakaan. Ainut ydinvoimalaonnettomuus, jossa varmasti on säteilyn johdosta kuollut ihmisiä on Tsernobyl. Fukushimassa kuoli korjaustöissä kaksi ihmistä, mutta he putosivat tikkailta. Ihan taatusti kuolemia on tullut sen jälkeenkin, mutta edes arvioita ei taida olla.

Tätä taustaa vasten Saksan päätös luopua ydinvoimasta juuri Fukushiman takia näyttäytyy kohteliaasti sanottuna epärationaaliselta. Varsinkin kun Saksa on käytännössä joutunut lisäämään kivihiilen tuotantoaan. Health and Environment Alliancen raportin mukaan hiilivoima aiheuttaa Euroopassa vuosittain yli 18 000 kuolemaa ja 43 miljardin euron terveysmenot. Siis pelkästään Euroopassa, miten on Kiinassa?

Upea Joanna Lumley kävi Japania käsitelleessä matkailuohjelmassaan myös Fukushiman lähistölle jääneen miehen luona. Mies ei kotieläimineen ollut suostunut lähtemään kotoaan minnekään. Sekä mies että eläimet voivat ainakin ohjelman teon aikaan hyvin. Ja niin taitaa voida Joannakin.

Se mistä sitten ei voi puhua ja näin ollen on vaiettava, on ydinjätteen vaarallisuus. Varsinkin Saksan vihreät ekoterroristit ovat usein pysäyttäneet ydinjätettä kulkevia junia. Yleisesti tunnettu, medioiden kritiikittä hyväksymä ”totuus” on, että ydinjätteen puoliintumisaika on 100 000 vuotta. Se mistä ei helposti puhuta on, mikä on lähtötaso. Fukushimassa ja muuallakin jätetynnyrit on / oli jätetty ulkosalle altaaseen jäähtymään. Ei kuulosta kovin järeältä suojaustoimenpiteeltä. Edesmennyt professori Martti Tiuri taisi tokaista että  ydinjätettä voisi vaikka syödä haarukalla. Martti toki käytti usein huomattavan provosoivaa kieltä.

Oheisessa linkissä kerrotaan, että käytetyn uraaninipun säteily putoaa vuodessa sadasosaan. Ja 40 vuodessa vielä siitä 50 000 mSv/h lukuun 3000 mSv/h. Äkillisesti saatu 1000 mSv säteily tuo säteilysairauden ja 8000 mSv kuoleman.  Jos säteily on 50 000 mSv tunnissa,  sekunnissa eli äkillisesti säteilyä saa 14 mSv.

Kun vielä muistetaan että jo nyt on käytettävissä teknologioita joilla ydinjätettä voidaan hyödyntää hyötyreaktoreissa – niitä vain ei paljoa rakenneta – ja laskea ydinjätteen radioaktiivisuutta, tuntuu että Suomen ratkaisu upottaa ydinjäte kallioon on hätävarjelun liioittelua ja kallista sellaista.

 

Tässä tuo linkki:

http://www.posiva.fi/loppusijoitus/ydinjatehuolto/mita_ydinjate_on#.XYCS7WkzaUk

 

 

LassiLappalainen

Aatemaailmaltani olen sitoutunut. Vakaumukseni estää kättelemästä miehiä, jotka eivät kättele naisia. Joudun omituisten kommenttien johdosta lisäämään tähän syntymävuoteni. Se on 1956. En ole siis edes keski-ikäinen millään kriteerillä. Olen vanha! Ja ainakin minun elämänkokemuksellani joudun toteamaan, että väite "Ikä on vain numero" on p-puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu