Venäjä ei ole hyökännyt Nato-maahan – tällä argumentilla on heikot perusteet

Neuvostoliitto  / Venäjä ei ole hyökännyt yhteenkään Nato-maahan koko järjestön olemassaoloaikana. Tämä on se ydinviesti, millä Suomen tulevaa Nato-jäsenyyttä pääasiassa perustellaan. Runsas 70 vuotta on lyhyt aika, eikä kerro tulevaisuudesta välttämättä mitään.  Lukekaapa vaikka tämä artikkeli:

https://english.pravda.ru/news/world/150021-russia_nato_zircon_uk/

Ei tuosta paljon Nato-pelkoa aisti. Päinvastoin. Jos tämä seinähullu Putin pystyy jatkamaan Venäjän johdossa Ukrainan katastrofista huolimatta – mitä en tosin usko – seuraavana voisi hyvinkin olla Baltia kuten oligarkki Hodorkovski ennustaa. Itsestään selvää on, että Baltian maat toivottavat niihin verrattuna moninkertaisen sotilasmahti Suomen heitä Naton nimissä puolustamaan. Muista eurooppalaisista Nato-maista, Turkista puhumattakaan, tuskin on heille apua tiedossa jos todellinen hätä tulee. En lue siis Turkkia eurooppalaiseksi maaksi vaikka riekale Turkkia maantieteellisesti Eurooppaan kuuluukin.

Ruotsi on ollut käytännössä puolueeton vuodesta 1809 saakka, jolloin otti pataan Venäjältä.  Ruotsi on panostanut vahvasti puolustukseensa viimeksi kulunutta vuosikymmentä ehkä lukuun ottamatta. Natsit miehittivät Tanskan ja Norjan, mutta eivät Ruotsia vaikka siellä oli heille välttämätöntä rautamalmia.

Vielä parempi esimerkki on Sveitsi joka on niin keskellä Eurooppaa kuin olla voi, mutta säästynyt sodilta puolueettomana perustamisestaan alkaen eli noin 800 vuotta. Uskonsodat 1500-luvun alusta vuoteen 1648 eivät Sveitsiä koskeneet, ympärillä riehui yli satavuotinen liki jatkuva sodankäynti. Ei vaikka ääriajattelija Ulrich Zwingli vaikutti Sveitsissä. Hänen ”ansiostaan” kyllä taisteltiin Sveitsin sisällä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ulrich_Zwingli 
Edelleen, Napoleon kyllä hyökkäsi liki kaikkiin Keski-Euroopan maihin – ja lisäksi mm. Egyptiin – mutta ei Sveitsiin. Viime vuosisadan alun paikallinen eurooppalainen kahakka ristittiin aikanaan suureellisesti Maailmansodaksi ja sai Toisen Maailmansodan alettua vielä lisämääreen Ensimmäinen.  Käytännössä kaikki Keski-Euroopan maat joutuivat mukaan, ei vahvasta puolustuksestaan tunnettu Sveitsi. Myöskään Hitler ei uskaltautunut Sveitsin kimppuun vaikka vapautti naapurimaan Itävallan. Sota ympäröi Sveitsiä mutta sinne ei uskaltauduttu.

Nykyisessä ilmapiirissä on väistämätöntä, että Suomi liittyy Natoon lähikuukausien aikana jos Unkari sen suo. Mitä hyötyä tai haittaa siitä Suomelle on, sen tulevaisuus näyttää, jos näyttää. Oma veikkaus: ei kumpaakaan.

 

 

 

+2
LassiLappalainen
Riihimäki

Aatemaailmaltani olen sitoutunut.
Vakaumukseni estää kättelemästä miehiä, jotka eivät kättele naisia.
Joudun omituisten kommenttien johdosta lisäämään tähän syntymävuoteni. Se on 1956. En ole siis edes keski-ikäinen millään kriteerillä. Olen vanha! Ja ainakin minun elämänkokemuksellani joudun toteamaan, että väite "Ikä on vain numero" on p-puhetta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu