Laatu

Voiko ihminen tehdä taloudellisessa mielessä enempi vahinkoa itselle ja yhteiskunnalle kuin ostaa muualla tehtyä huonolaatuista tavaraa. No ei voi. Tälläisia ajatuksia tuli kun etsin erästä tuotetta jota tarvitsin, myytävänä oli k.o. tavaroita mutta ei löytynyt mistään kaupoista sellaista jonka olisi voinut ottaa käyttöön niin huonolaatuisia ne oli, eikä se ollut ensimmäinen kerta. Piti lähteä etsimään ihmistä joka ryhtyisi tekemään sellaisen jota voisi käyttää, onneksi löysin tekijän.

Huolestuttava huomio oli se että myös n.s. tavallisiin kauppoihin oli tämä käyttökelvoton rihkama levinnyt, missään ei ollut kunnollista tuotetta, jo kauanhan on ollut halpakauppoja joilla ei ole ollut minkäänlaista moraalia lapsityövoimasta tai jostain muusta epäilyttävästa toiminnasta, pääasia on vain että hinta on halpa. Silloin myös monesti laatu on ollut huono. Kauppiaalla/myyjällä ei näytä olevan minkäänlaista vastuuta siitä mitä myydään.

Luulisi että olisi taloudellisempaa ostaa kotimaassa valmistettu huonolaatuinenkin tuote koska jäisihän se valmistusarvo kotimaahan, ei sen puoleen kyllä hyvän laatuisen tuotteen valmistajana tälläinen kärpäsen paskan kokoinen maa kyllä mahtuisi maapalolle ja hyvän tavaran ostajiakin olisi varmasti niin paljon että ei edes ehtisi kaikkea tekemään.

Tuskin monikaan Volvon ostaja tulee ajatelleeksi, hupsis tulipa ostettua kiinalainen auto ja entä sitten jos ostaja haluaa valita ostanko sellaista millä käytännössä sponsoroi tappamista, raiskaamista ja tuhoamista. Esimerkiksi nyt näitä esiin tulleita, jäätelöä, suklaata ja muuta mistä ei tiedä, senkin takia tuotetiedot mahdollisimman näkyvästi on entistä tärkeämpiä, niistä tuotteista joissa on valinnanvaraa on jo helpompi päätellä ostaako sitä tai tätä.

Vain ihminen itse voi vaikuttaa asioihin, miten se toimii ja mitä se esimerkiksi ostaa, poliittiset päätöksethän on kompromisseja ja poliittisen kaupankäynnin tuloksia.

Kun tuotteen tekijän, yrityksen omistajan, valmistusaineiden ja eriosien tunnistaminen on mahdotonta tuotteessa olevat tiedot on entistä tärkeämmät.

Meillähän on jo erilaisia merkkejä mutta käytetäänkö niitä liian vähän, onko ne maksullisia vai merkitäänkö ne niin pienesti että niitä näkyy hyvin vähän. Myös tuotteen nimi ja lakisääteiset tiedot pitää tietysti olla mutta se olisi toissijainen asia. Joka tapauksessa mielestäni tähän pitäisi mainostoimistojen ym. kiinnittää paljon enemmän huomiota. Valtakunnan lipun käyttö näkyvästi voisi osoittaa esimerkiksi kotimaisuutta selvästi.

Ehkä se ihmisen luontainen uteliaisuus (tutkiva journalismi) pitäisi huolen siitä että tiedot pitää paikkansa, nykyisinhän tietoa saa helposti.

Suomi ei ole köyhä eikä köyhäksi jää, se on päättäjistä kiinni, korkean verotuksen ja progressioiden kannattajat kyllä tekevät erinomaista työtä sen eteen että tieto/taito ja viisaus menisi muualle, hyvinvointi ei siirry verotuksella, siihen tarvitaan tekemistä. Rahaa meillä on niin että ranteita pakottaa kun vaan yhteiskunta ei tukien ja avustusten avulla sosialisoisi yrityksiä, ja eikä ilmaiseksi jaeta luonnonvaroja pohjavedestä lähtien, jopa rakennetaan tehtaat ja kaivokset että tulkaa ja ottakaa kyllä meidän veronmaksajat siivoaa jäljet. Vertailukohdaksi sopii Norja ja sen öljy.

lassinpalsta
Loimaa

Vanhoihin moottoripyöriin hurahtanut ukko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu