Että ”ihan vaan pikkuisen” rikotaan ihmisoikeuksia

Pyhä mediasota ja Suomen lyijynraskas ilmapiiri

Tämänaamuinen Ylen Ykkösaamu-podcast paljasti jotain todella huolestuttavaa: Kokoomuksen edustaja myönsi suoraan (kohta: 14:45), että puolueen rajalakiehdotuksessa pyritään ”mahdollisimman vähän” loukkaamaan ihmisoikeuksia. Tämä lausunto on sekä järkyttävä että sydäntäsärkevä. Ihmisoikeuksia ei voi loukata ”vain vähän” – niitä ei pidä loukata ollenkaan.

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

On tärkeää muistaa, että YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus ei ole mikä tahansa asiakirja tai vellinlöysä veltto ohjenuora. Se on sitova julistus, jonka tarkoitus on taata jokaiselle ihmiselle perustavanlaatuiset oikeudet ja vapaudet. Julistus määrittelee ihmisoikeudet, jotka kuuluvat kaikille ilman minkäänlaista syrjintää. Se asettaa perusvaatimukset, joita kaikkien valtioiden tulee noudattaa.

Julistuksen artikla 1 toteaa, että ”kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan”. Artikla 3 puolestaan korostaa, että ”jokaisella on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen”. Nämä periaatteet eivät ole neuvoteltavissa.

Kokoomuksen rajalakiehdotus ja ihmisoikeudet

Kokoomuksen rajalakiehdotus, jossa ihmisoikeuksia pyritään loukkaamaan ”mahdollisimman vähän”, on vaarallinen tie. Ihmisoikeudet eivät ole jotain, mitä voidaan rajoittaa tai kiertää, kun se sattuu sopimaan poliittiseen agendaan. Ihmisoikeuksien loukkaaminen, oli se kuinka pientä tahansa, avaa oven suuremmille ja vakavammille rikkomuksille.

Tällainen ajattelu on paitsi moraalisesti väärin, myös ristiriidassa Suomen kansainvälisten sitoumusten kanssa. Suomi on sitoutunut kunnioittamaan ja suojelemaan ihmisoikeuksia sekä edistämään niitä kaikissa tilanteissa.

Väkivallan ja turvattomuuden ilmapiiri

Kansanedustaja Timo Harakka puhui osuvasti siitä, kuinka Suomeen on laskeutunut väkivallan ja pelon lyijynraskas ilmapiiri. Tämä ilmapiiri on suora seuraus politiikasta, joka asettaa ihmisoikeudet toissijaiseen asemaan. Kun valtiovalta itse on valmis rikkomaan perusoikeuksia, se lähettää vaarallisen viestin: ihmisoikeudet ovat neuvoteltavissa, ja niitä voidaan rikkoa tarpeen vaatiessa.

Tällaisessa ilmapiirissä on vaikea tuntea oloaan turvalliseksi tai uskoa siihen, että oikeudet todella kuuluvat kaikille. On tärkeää, että vastustamme tätä suuntausta ja pidämme kiinni ihmisoikeuksista kaikissa olosuhteissa.

Loppusanat

Näiden järkyttävien tapahtumien johdosta on helppo sympatiseerata kansanedustaja Timo Harakkaa. Hänen sanansa väkivallan ja turvattomuuden ilmapiiristä kuvaavat tarkasti sitä, mihin olemme matkalla, jos ihmisoikeuksia ei puolusteta vankkumattomasti.

Emme voi hyväksyä ”pikkuisen” ihmisoikeuksien rikkomista. Jokainen rikkomus on askel kohti suurempaa epäoikeudenmukaisuutta. Ihmisoikeuksien on oltava pyhiä ja loukkaamattomia, ja meidän on tehtävä kaikkemme suojellaksemme niitä – ei vain itsellemme, vaan kaikille.

Ehdoton EI raja- tai käännytyslaille, joka loukkaa ihmisoikeuksia – vaikka ihan pikkuisenkin!

Lähteet:

Ylen Ykkösaamu Podcast: https://areena.yle.fi/podcastit/1-70717561

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus: https://ihmisoikeusliitto.fi/ihmisoikeudet/ihmisoikeuksien-julistus/

Timo Harakan osuva tilannekuvaus Nyky-Suomesta:

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu