Kunniaa, jota ei ole, ei voi loukata

Ministeri Wille Rydmanin tapaus on herättänyt laajaa keskustelua ja närkästystä ympäri Suomen. Helsingin Sanomien julkaisema juttu, jossa esitettiin vakavia väitteitä Rydmanin käytöksestä, johti kunnianloukkaussyytteisiin lehteä ja hänen lähentelemiään tyttöjä vastaan. Suomen oikeuslaitos kuitenkin katsoi syytteet perättömiksi. Onkin aiheellista kysyä: Mikä on se kunnia, jota voi loukata, jos sitä ei ole tai ei ole koskaan ollutkaan?

Julkisuuden henkilönä Rydmanin tulee ymmärtää, että hänen toimensa ja käytöksensä ovat jatkuvan tarkkailun alaisina. Poliitikon vastuu on suuri, ja heidän täytyy toimia esimerkkinä yhteiskunnassa. Kun tällaisten vakavien syytösten kohteeksi joutuu, on kyseessä muutakin kuin pelkkä henkilökohtainen maine – kyse on myös koko poliittisen instituution uskottavuudesta.

Tässä yhteydessä on mielenkiintoista verrata tilannetta kuningatar Elisabeth II:n toimintaan. Kuningatar, joka tunnettiin jämäkästä ja päättäväisestä johtamistyylistään, osoitti hienolla tavalla, miten epäsopivalle käytökselle asetetaan selkeät rajat. Hän ei epäröinyt puuttua omaan perheeseensä kuuluvaan, kun oli kyse sopimattomasta käytöksestä nuoria naisia kohtaan. Tämä topakka toiminta on esimerkki siitä, miten myös Suomessakin tulisi toimia.

Suomen kansa ansaitsee johtajia, jotka kykenevät ottamaan vastuun teoistaan ja jotka osoittavat, että väärinkäytöksille ei ole sijaa – ei ministerinä eikä missään muussakaan yhteiskunnallisessa asemassa. On tärkeää, että rohkaisemme kulttuuria, jossa epäasialliseen käytökseen puututaan nopeasti ja tehokkaasti.

Toivokaamme, että myös Suomessa osataan jatkossa osoittaa sopimattomalle käytökselle rajat, ja että johtajamme kykenevät toimimaan esimerkkinä siitä, millaista käytöstä yhteiskunnassamme arvostetaan. Vain näin voimme varmistaa, että kunnia, joka todella on olemassa, säilyy loukkaamattomana.

Olivatpa naiset Rydmanin mielestä kuinka ihanaisia tahansa, tulee hänen vakuuttua, että he ovat täysi-ikäisiä ja tunteet molemminpuoliset!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu