Mikkeli – St. Michael 🏆
NATO-esikunnan sijoitus on lottovoitto sodan aikaisen päämajakaupungin historialliseen maisemaan! 🏆🙏
Kuva: Mikkelin Kenkäverosta (pappila)
Mikkeli on Suomen historiassa erityislaatuinen kaupunki, joka tunnetaan paitsi kauniista järvimaisemistaan myös syvistä juuristaan maanpuolustuksen keskuksena. Jo toisessa maailmansodassa Mikkeli toimi Suomen armeijan päämajakaupunkina, josta käsin Mannerheim ja puolustusvoimien johto koordinoivat maanpuolustusta. Ks. Ylen artikkeli aiheesta.
Mikkeli on saanut jälleen merkittävän tunnustuksen: NATO on päättänyt perustaa esikunnan juuri Mikkeliin.
Sotahistorian päämajakaupunki jälleen huomion keskipisteessä
Mikkelin merkitys Suomen puolustusvoimille on syvälle juurtunut, ja se heijastuu edelleen monissa kaupungin nähtävyyksissä ja museoissa. Kaupungin tärkeimpiin kohteisiin kuuluu Päämajamuseo, jossa marsalkka Mannerheim johti sotatoimia. Museo tarjoaa kävijöille mahdollisuuden perehtyä tarkemmin niihin strategisiin päätöksiin ja tapahtumiin, jotka määrittelivät Suomen aseman sodassa. Museoon pääsee Museokortilla.
Lisäksi Mikkelissä seisoo Mannerheimin patsas, joka poikkeaa monista muista marsalkan muistomerkeistä. Toisin kuin Helsingin tunnetun tammansa selässä ratsailla oleva marsalkka, Mikkelissä Mannerheim seisoo itse. Patsas ilmentääkin marsalkan myös nykyistä vakautta luovaa roolia. Tänä päivänä tukevasti omilla jaloilla seisovan marsalkan merkitys on entistäkin suurempi, kun Mikkeli on saanut kunnian toimia yhtenä NATO:n strategisista pisteistä.
Kiitollisuudella ja kunnioituksella tulevaisuuteen
NATO-esikunnan perustaminen Mikkeliin on valtava kunnianosoitus kaupungille ja sen historialliselle merkitykselle. Mikkeli, joka on kerta toisensa jälkeen osoittanut tärkeytensä maanpuolustuksen strategisena keskuksena, nousee nyt myös kansainväliseen tietoisuuteen osana laajempaa puolustusliittoa. Tämän myötä Mikkelin (engl. St. Michael) asema Suomen turvallisuuden keskiössä vahvistuu entisestään, ja kaupunki jatkaa maamme puolustuksen selkärankana.
Paikallisesti päätös herättää suurta kiitollisuutta ja kunnioitusta. On merkittävää, että juuri Mikkeli on valikoitunut osaksi NATO:n strategista organisaatiota. Tämä päätös ei ainoastaan osoita luottamusta kaupungin infrastruktuuriin ja osaamiseen, vaan myös vahvistaa sen roolia itäisen Suomen turvaamisessa ja koko Euroopan vakauden ylläpitämisessä.
Taloudellista elinvoimaa Itä-Suomeen
NATO-esikunnan sijoittaminen Mikkeliin on merkittävä uutinen myös alueen taloudelle. Esikunnan perustaminen tuo mukanaan uusia työpaikkoja, infrastruktuurin kehitystä ja luo kysyntää palveluille, mikä varmasti elvyttää Itä-Suomen taloutta. Itärajalle katseet kohdistava päätös tuo Mikkeliin paitsi turvallisuutta myös taloudellista turvaa, pitäen rajaseudun elinvoimaisena ja kaupungin kehityksen jatkuvana.
NATO-esikunta Mikkelissä onkin selkeä viesti siitä, että kaupunki ei ole ainoastaan menneisyyden sotahistorian keskus, vaan sillä on tärkeä rooli myös nykypäivän ja tulevaisuuden turvallisuusjärjestelyissä.
Tämä päätös toimii varmasti myös Itä-Suomen taloutta tervehdyttäen, Itärajan ollessa ja pysyessä jatkossakin täysin ymmärrettävistä syistä visusti kiinni!
Kiitos, NATO! 🙏
Lähteet:
1) https://yle.fi/a/74-20114231
2) https://mikkeli.fi/palvelut/kulttuuri-ja-kirjasto/mikkelin-kaupungin-museot/paamajamuseo/
3) https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Mannerheimin_patsas_(Mikkeli)
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
YLE Uutiset Instagramissa (päivitetty: 28.9.2024 klo 16:00)
”… Mikkelin (engl. St. Michael)…”
– En nopealla googlettamisella löytänyt englanninkielisiä uutisia, joissa Naton uudeksi jalansijaksi mainittaisiin ”St.Michael”.
Ilmoita asiaton viesti
Sääli, toivottavasti niitä vielä tulee…
Ilmoita asiaton viesti
Mikkeli kirjoittaa ”Mikkeli” omilla englanninkielisillä sivuillaan.
Niin tehdään myös kv. mediassa.
https://mikkeli.fi/en/2024/09/27/mikkeli-to-host-nato-multi-corps-land-component-command/
Ilmoita asiaton viesti
Näin Mikkelissä ravintoloitsijana toimineena voin sanoa että vaikka pääkaupunkiin on vain 2,5 tunnin ajomatka, ovat asukkaat kovin erillaisia. Täältä löytyy sitä leppoisuutta ja ystävällisyyttä mikä pääosin pääkaupunkiseudun kiireessä on asukkailtaan viime vuosikymmeninä kadonnut.
Ilmoita asiaton viesti
Juu ja jos ajat toiset 250km Mikkelistä Iisalmeen, niin ne mikkeliläiset vaikuttaa yhtä kiireisiltä, kuin helsinkiläiset.
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä 😄
Ilmoita asiaton viesti
”Täältä löytyy sitä leppoisuutta ja ystävällisyyttä mikä pääosin pääkaupunkiseudun kiireessä on asukkailtaan viime vuosikymmeninä kadonnut.”
Se on juurikin noin: Minä myös pidän Mikkeliä eräänlaisena Karjalan porttina, jossa ihmiset alkavat olla huomattavasti vieraanvaraisempia kuin etelämpänä Hämeessä ja Uudellamaalla.
Pohjoiseen matkatessani olen tottunut säästämään kahvitaukoni Mikkeliin: Kenkäveroon, Tertin Kartanoon tai Kotileipomo Siiskosille.
Ilmoita asiaton viesti
Toisella kotimaisella toki ”St. Michel”, mutta sitä ei Mikkelissä enää puhuta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä puhutaan, mille on tilausta. Onhan Mikkelissä St Michel-ravitapahtuma.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen vanhaan sielläkin puhuttiin ruotsia, nimenomaan päämajassa. Oli tilausta…
Ilmoita asiaton viesti
Tunnetaan maailman yhtenä nopeimmista raviradoista. Pyöreähkö muoto takaa huimia ennätyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikkeli oli päämajakaupunki jo sisällissodassa ja varuskuntakaupunki autonomian ajalla. Vanhalla kasarmialueella toimii Jalkaväkimuseo.
Päämajamuseo on taas ollut nelisen vuotta osa Sodan ja rauhan keskus Muistia.
Ilmoita asiaton viesti
Miestenvaateketjun mainosäänellä: ”Onnea Mikkeli”.
Oli hyvä saada Naton alaesikunta Suomeen mutta ennen kuin tässä nyt onnesta haljetaan, kyse on siitä että Mikkeliin Naton alaesikunnan on arvioitu tuovan kaupunkiin muutamia kymmeniä upseereja.
Vähän epäilen merkittävää palvelukysyntää tai laajempaa tervehdyttämistä Itä-Suomen talouteen.
Ilmoita asiaton viesti
On sillä paikallisesti merkitystä etteivät nyt ainakaan Mikkelin lenttokenttää lopeta säästösyistä.
Ilmoita asiaton viesti
Toki.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mulla ole mitään täsmäkäsitystä tuollaisesta esikunnasta, mutta voisikohan siellä kuitenkin rampata vieraita? Niistä sitten jotain liikevaihtoa paikkakunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta…löytyy niitä eriäviäkin mielipiteitä:
https://demokraatti.fi/hallitus-toistaa-seppo-kaariaisen-virheen-miksi-ihmeessa-haluamme-rangaista-natoa-mikkelilla
Ilmoita asiaton viesti
Huh, demareiden pitää olla aina periaatteesta eri mieltä…
Mikkeli on kaunis, kansainvälinen ja vieraanvarainen kaupunki – erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä. Siellä on teatteri, iso huvipuisto ja sieltä on ponnistanut maailmalle monia kuuluisia ihmisiä.
Ei todellakaan mikään tuppukylä.
Kesäinen kansainvälisesti tunnettu kulttuurikaupunki Savonlinnakin aivan kivenheiton päässä.
Odottavatko demarit, että Venäjän raja tulee joskus Hämeenlinnaan??
Ilmoita asiaton viesti
Gregijev ei taida enää järjestää musiikkijuhlia Mikkelissä.
Ilmoita asiaton viesti
erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä”
Kieltämättä…. Täältä Tampereeltakin on alle 200km eli parin tunnin ajomatka. Ei ole kun Päijänne välissä
Ilmoita asiaton viesti
Talon sisällä etsiskellään henkilöstöä. Norfolkin esikunnan ilmoitustaululla kysytään jo, ”onko Mikkeliin mänijöetä?”
Ilmoita asiaton viesti
”Mikkeli – St. Michael”
Karkialampi – Rough Pond
Porrassalmi – Stair Strait
Kenkävero – Shoe Tax
Naisvuori – Mt. Female
Ilmoita asiaton viesti
Ja vanha seurani Mikkelin Kilpa-Veikot olisi St. Michael Race Brothers.
Ilmoita asiaton viesti
Joojoo, ja
Lilla gubben spatserade på Hingstvattnets rygg.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen Mikkelin Kampparien ainaisjäsen.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2004 silloinen puolustusministeri Kääriäinen junaili Maavoimien esikunnan Mikkeliin. Nyt toinen savolainen puolustusministeri Häkkänen junaili Nato-esikunnan Mikkeliin.
No onhan nämä esikunnat melkein etulinjassa idän suuntaan katsottaessa. Matkaa rajalle on n. 110 km. Se on aika vähän näin ohjusten ja liitopommien aikakaudella. Aliääniohjuksella matka taittuu alle 10 minuutissa, yliääniohjuksista puhumattakaan. Saa siinä torjunta olla hyvässä valmiudessa että ehtii reagoimaan ja henkilökunta nopea liikkeissään ehtiäkseen suojaan.
Niin tuolle Maavoimien esikunnalle taisi olla muitakin vaihtoehtoja Suomessa, jotka olisivat olleet 200 – 400 km etäisyydellä itärajasta. No silloin 2004 varmaan uhkakuvat taisivat olla toisenlaisia. Ja onhan tässäkin blogissa esitetty Nato-esikunnan sijoittamiselle melkoisia perusteita. Varmaan Puolustusvoimissakin on asiaa pohdittu perusteellisesti myös operatiivisilta näkökulmilta.
Olisi ollut mukava tietää minkälaisen pohjustuksen ja evästyksen puolustusministeri antoi Puolustusvoimille kun nämä alkoivat arvioimaan Nato-esikunnan sijoituspaikkavaihtoehtoja. Tokihan on niin, että noita arviointiperusteita ei voida julkaista monestakaan syystä. Yksi on tietenkin puhtaasti sotilaalliset perusteet, mutta olisikohan puolustusministerin ohjeistuksen takan ollut muitakin näkökulmia, joita ei ole syytä sen enempää vatvoa ? Eikä Suomessa sotilailla ole tapana asettaa poliittisen johdon näkökulmia ja vielä vähemmän päätöksiä julkisuudessa kyseenalaiseksi. Siksi taitaa keskustelu muista vaihtoehdoista jäädä ainakin virallisella tasolla melko vähäiseksi. Kuten jäi keskustelu Maavoimaesikunnankin sijoituspaikasta aikoinaan melko vähäiseksi.
Jokainen voi toki asiaa Google Earth -kartan ääressä ja Ukrainan sodan viimeaikaisten kokemusten perusteella itsekseen pohtia. YouTubestakin löytyy hyvää asiatuntevaa materiaalia asiaan liittyen.
Ilmoita asiaton viesti
”Saa siinä torjunta olla hyvässä valmiudessa että ehtii reagoimaan ja henkilökunta nopea liikkeissään ehtiäkseen suojaan.”
Eivät kai Puolustusvoimat ole sitä varten keksitty, että ehtivät itse ensimmäisenä suojaan – pistämään päänsä pensaaseen kuin isäpupu vanhassa lastenlorussa…
Himarsit – ystävät hyvät Himarsit.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, eivät ne amerikkalaiset merisotilaat ja lentäjät siellä Pearl Harborissakaan joulukuun 7. pvä 1941 laittaneet päätään pensaaseen. Eikä Stalinin joukot kesäkuun 22 pvä 1941 laittaneet päätään pensaaseen kun Saksa käynnisti operaatio Barbarossan. Eikä suomalaiset joukot panneet päätään pensaaseen ( kun ei ollut mihin panna päätänsä suojaan ) Kannaksella kesäkuun 9. pvä 1944.
Mutta kyllähän tuo mainitsemasi ”Eivät kai Puolustusvoimat ole sitä varten keksitty, että ehtivät itse ensimmäisenä suojaan… ” on varmasti yksi hyvä esimerkki siitä pohdinnasta, jonka tuloksena Nato-esikunta kannattaa sijoittaa Mikkeliin. Kuten varmaan jo Kääriäisen aikana asioita on pohdittu monelta kantilta monella foorumilla julkisuudelta piilossa.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko siellä luola,joka kestää pommitusta ryssien ydinpommeja kestävää luolaa paremmin? Luinko oikein?
A. Ehnrooth jo kertoi että joukkoja johdetaan kärjestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä siellä sodanaikainen kunnon bunkkeri on nimeltään Naisvuori:
”Päämaja sijoitettiin Keskuskansakoululle. Sen vieressä sijaitsevaan Naisvuoreen louhittiin suojautumistiloja sodanjohdolle ja viestikeskukselle.
Tiloja tarvittiin paljon, sillä päämajassa työskenteli enimmillään reilut 2 000 sotilasta ja siviiliä.” (Yle)
Ilmoita asiaton viesti
Lisää Naisvuoresta, myös nähtävyyspaikkana:
https://www.visitmikkeli.fi/palvelut/naisvuori
Ilmoita asiaton viesti
Siihen aikaan itärajan pommikoneilla meni noin 1/2 tuntia, siitä kun ne Suomen ilmavalvonnassa havaittiin, päästä Mikkelin tasalle pommittamaan päämajakaupunkia, Siinä ajassa ehdittiin torjuntatoimenpiteet käynnistämään ilmavoimien hävittäjätorjunnassa ja ilmatorjunnassa. Nyt nuo vasteajat ovat lyhentyneen melkoisesti.
Mitä lyhyempi tuo vasteaika (siitä kun uhka havaitaan siihen kun uhkaan pystytään vaikuttamaan ), sitä suppeampi on alue missä torjunnalla voidaan vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kyllähän siellä on varmaankin jokunen luola sielläkin. Niitä luolia suomalaiseen graniittiin on louhittu paljon sinne sun tänne. Osa taitaa olla jo veden vallassa nykyjään.
Mutta, kun puhutaan johtamispaikasta, niin silloin on myös otettava huomioon ne yhteydet, jotka lähtevät sinne sun tänne tuolta ydinpommin kestävästä kallioluolasta. Jos nuo yhteydet katkeavat, niin silloin johtamispaikka ja sen kenraalit sekä everstit ovat täysin kädettömiä johtamistoiminnassaan. Pahimmoillaan jäljelle jää lähetit, jotka lähtevät viemään käskyjä alajohtoportaille jonnekin kauemmas, missä yhteydet vielä pelaa.
Ilmoita asiaton viesti
Naisvuoren laella on jo Nuijasodan aikana lähetetty savumerkkejä…
Ilmoita asiaton viesti
Kas tässä pyhistä pyhin – Viestikeskus Lokki:
https://mikkeli.fi/palvelut/kulttuuri-ja-kirjasto/mikkelin-kaupungin-museot/viestikeskus-lokki/
Ilmoita asiaton viesti
On luolia, mutta Naisvuori on keskellä kaupunkia. Eiköhän kuitenkin tulisi spekuloida Karkialammen luolista, jos kerran pitää…sinnehän tuo esikunta nyt sijoittuu Maavoimaesikunnan yhteyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä on hyvä tietää Mikkelin kaikki luolat, mutta hyvä kun nostit esiin nuo Karkialammen luolatkin 😊
Ilmoita asiaton viesti
Onhan noita luolia ja väestönsuojia ympäri maan. Osasta uutisoidaan näkyvästi, osasta ei.
Ilmoita asiaton viesti
No näistä nyt uutisoidaan. Tottahan Suomi on täpösen täynnä monenlaisia luolia ja väestönsuojia. Helsingin allakin kaikki on yhtä suurta väestönsuojaa.
Olisi vähän hankalaa, jollei niistä kerrottaisi. Silloin suojausprosentti olisi pyöreä nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun esikunta on Mikkelissä, kyllä kannattaa venäläisten miettiä kuinka lähelle Suomen rajaa uskaltautuu riu’ulle.
Ks. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/49965121-f2dd-42e4-b1d4-4baafb8b05e6
😁
Ilmoita asiaton viesti