Mitkä ihmeen ministerin nuhteettomuusvaatimukset? Nuoria naisia groomannut elostelija pysyy, mutta pesukarhukravatti oli liikaa…

Suomen poliittinen ilmapiiri on jälleen kerran suurennuslasin alla. Tämä ei johdu vain politiikan kiemuroista, vaan myös siitä, kuinka eri tavoin ministereitä kohdellaan heidän henkilökohtaisten käytöstensä perusteella. Onko oikeudenmukaista, että nuoria naisia groomannut elostelija voi jatkaa ministerin tehtävässään, kun taas hänen edeltäjänsä joutui eroamaan pesukarhukravatista, suippopäisestä lumiukosta ja paisutellusta CV:stä?

Nuhteettomuusvaatimukset – onko niitä?

Suomen laki asettaa ministereille tiukat nuhteettomuusvaatimukset:

”Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.”

(Suomen perustuslaki 60 §)

Ministerin tulee olla henkilö, joka nauttii kansalaisten luottamusta ja toimii esimerkkinä muille. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Voiko henkilö, jolla on taustallaan kyseenalaisia tekoja, todella täyttää nämä vaatimukset? Kansalaisten luottamus on helposti horjutettavissa, mutta näyttää siltä, että joissakin tapauksissa rimaa lasketaan yllättävän matalalle. Vesirajan alle.

Grooming-syytökset ja hokkuspokkus -silmänkääntötemput

Viimeisimpänä esimerkkinä toimii tapaus, jossa ministeriä on syytetty nuorten naisten groomaamisesta. Syytökset ovat vakavia ja niiden pitäisi riittää kyseenalaistamaan hänen kykynsä toimia ministerinä. Kuitenkin tämä elostelija jatkaa tehtävässään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Median ja kansan huomiota yritetään kääntää muualle, ja skandaalia yritetään hämärryttää muiden uutisten alle. Voihan Elokapina.

Kravatti, lumiukko ja kaunisteltu CV riittivät eroon – groomausko sitten ei?

Toisaalta, vain vuosi sitten, ministeri joutui eroamaan lähes naurettavilta kuulostavien syiden takia. Hänen kravattinsa ja lumiukon ulkomuoto aiheuttivat kohun, joka johti hänen eroonsa. Tämä herättää kysymyksiä siitä, miksi joitakin ministereitä kohdellaan ankarammin kuin toisia. Onko kyseessä poliittinen peli, jossa joillakin on enemmän suojelua kuin toisilla? Toiset ovat ns. ”tasa-arvoisempia” kuin toiset.

Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” 

(Suomen perustuslaki, 6 §)

Mitä tämä kertoo Suomesta?

Tämä kaksinaismoralismi heijastaa laajempaa ongelmaa Suomen poliittisessa kulttuurissa. Kansalaisten on vaikea ymmärtää, miksi jotkut henkilöt saavat jatkaa tehtävissään vakavista syytöksistä huolimatta, kun taas toiset joutuvat eroamaan. Luottamus poliitikkoihin ja heidän päätöksentekokykyynsä horjuu, kun kansa näkee tällaista epätasa-arvoa.

Miten eteenpäin?

On aika tarkastella kriittisesti, miten nuhteettomuusvaatimuksia sovelletaan ministereihin. Tarvitsemme selkeää yhdenmukaista toimintaa ja läpinäkyvyyttä, jotta kansalaisten luottamus voidaan palauttaa. Poliitikkojen tulee olla vastuussa teoistaan, riippumatta heidän asemastaan tai poliittisesta taustastaan.

Suomi tarvitsee johtajia, jotka todella ansaitsevat kansalaistensa luottamuksen. Onko tämä liikaa pyydetty? Kansalaiset ansaitsevat parempaa ja on korkea aika, että myös poliitikot noudattavat heiltä vaadittuja korkeita standardeja.

Napakka ei kaksoisstandardeille! Väinämöinen triptyykki kuuluu historiaan ja Ateneumin seinälle. Ei tämän päivän moderniin yhteiskuntaan – eikä varsinkaan moraaliseksi esimerkiksi muille.

Myös Erkki Saarelan näyttelemä suomalaisen ministerin prototyyppi alkaa olla mennyttä aikaa ja on korkea aika siirtyä 2020-luvulle!

Lähteet:

Suomen perustuslaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Junnila-kohu: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e8bb4b7e-5bfc-4d7f-9ef8-ec1f36ee29ab

Rydman-kohu: https://www.hs.fi/feature/art-2000008840422.html;

https://yle.fi/a/74-20042824

”Petteri pois Riikan tossun alta!” https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-tuomaala/wille-rydmanin-asema-ministerina-arvioitava-uudelleen-persujen-sumuverhon-halvennettya/

Suomalaisen ministerin vanhentunut prototyyppi: https://areena.yle.fi/1-1864281

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu