Pienen ihmisen tähden

**Pienen ihmisen tähden: Säästölistan varjot ja työntekijöiden oikeutettu huoli**

Raimo Sailaksen 90-luvulla laatima säästölista on edelleen kuin synkkä varjo pienen ihmisen arjen yllä. Tuo suomalaisen yhteiskunnan kaikkien leikkauslistojen ”äiti” loi pysyvät seuraukset sen ajan lasten elämään ja pitkälle aikuisuuteen. Työntekijöiden oikeuksista kertoville elokuvantekijöille, kuten Aki Kaurismäki, se puolestaan mahdollisti kokonaisen elämäntyön.

Talouden ”tervehdyttämisen” nimissä Orpon hallitus harkitsee toimia, joiden on Suomen historian, Sailaan säästölistan kera, huomioiden perusteltua olettaa jäävän jälleen kaikkein heikoimpien harteille.

Lakkoteema onkin ajankohtainen ja ulosmarssit enemmän kuin perusteltuja, sillä suunnitellut päätökset voivat heikentää työntekijöiden asemaa peruuttamattomasti, jos toimenpiteisiin ei puututa ajoissa.

Sailaan säästölistan pitkäaikaisvaikutukset heijastuivat erityisesti pienten ihmisten arkeen. Työntekijöiden huoli onkin täysin ymmärrettävä, kun Orpon hallitus harkitsee nyt päätöksiä, jotka voivat vaarantaa heidän toimeentulonsa ja työolojensa vakauden.

Vaikka taloushaasteet ovat todellisia, on tärkeää muistaa, että säästöjen vaikutukset ja kustannukset ovat vaarassa kohdistua kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin.

Lakkoteema nousee esiin kansalaisten ilmaistessa vastustustaan hallituksen suunnitelmia vastaan. Tämä on merkki siitä, että ihmiset eivät ole valmiita hyväksymään päätöksiä, jotka vaarantavat heidän ja heidän jälkipolviensa oikeudet ja hyvinvoinnin.

Onkin vielä mahdollista perua suunnitellut päätökset ennen kuin niiden pitkäaikaisvaikutukset koituvat kansalaisten vahingoksi. Orpon hallituksen työntekijöiden asemaa heikentävät suunnitelmat eivät ole väistämättömiä. Päätöksiä voi tarkastella uudelleen, ja vaihtoehtoiset ratkaisut voivat turvata talouden tervehdyttämisen ilman, että heikoimmassa asemassa olevat joutuvat kärsimään kohtuuttomasti. Onkin aika kuunnella Ay-liikettä, työntekijöitä ja löytää ratkaisuja, jotka palvelevat kaikkia osapuolia.

Lopuksi, haluan osoittaa syvän kiitollisuuden ja kunnioituksen iso- ja isoisovanhemmillemme, jotka ovat huolehtineet työlainsäädännöstä ja työntekijöiden oikeuksista kaukokatseisella tavalla. Heidän henkinen perintönsä muistuttaakin meitä siitä, että päätösten tulee huomioida myös tulevien sukupolvien elämä ja oikeudenmukaisuus.

Koenkin velvollisuudekseni omalta osaltani toimia vastuullisesti, jotta voimme jatkaa tätä arvokasta perinnettä: Pitää hyvää huolta myös tulevista sukupolvista.

Oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan kuuluvatkin mielestäni myös tulevaisuudessa täysimääräisesti:

– työntekijöiden täysimääräinen lakko-oikeus
– oikeus reiluihin työehtoihin, mukaan lukien vaatimuksen painavista irtisanomisperusteista ja korvauksista (pärstäkerroinpotkujen sijaan)
– oikeus sairastua ja sairastaa
– oikeus pitkäaikaisiin ja pysyviin työsuhteisiin
– oikeus perustaa perhe
– oikeus kunnollisiin sitoviin työehtosopimuksiin
– oikeus olla tulematta työmarkkinoilla ikäsyrjityksi

Hyvää Runebergin päivää!!!🇫🇮

 

Lähteet:

Etlan tutkimus­johtaja tyrmää työ­ministeri Satosen puheet: ”Ei ole mitään tutkimus­­asetelmaa”
Paikallisen sopimisen työllisyysvaikutuksista on heikosti tutkimusnäyttöä.

Sixten Korkmanilta tylyt terveiset hallitukselle Ylellä: ”Ehdottaisin, että leikkaukset perutaan”

Leikata pitää, mutta nyt leikataan väärin, sanoo taloustieteilijä Sixten Korkman: ”Toivon kaikkiin kohdistuvaa kipupakettia”

Tällaisia kylttejä mielenosoituksessa nähtiin

Akava toteuttaa ulosmarssit helmikuussa – Myös Tehy ja Super valmistelevat tukitoimia

Tällainen oli legendaarinen Sailaksen lista, jolla säästettiin kivuliaasti kymmeniä miljardeja markkoja

Saarikko: Miljardit hakusessa – kumpi on oikeassa, Orpo vai Purra?

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu