Riippumaton perustuslakituomioistuin pukeillemme kaalimaan vartijoina?

Tuntuuko sinusta, että arki on täynnä arviointeja? Oli kyseessä sitten työpaikan asiakastyytyväisyyskysely tai terveysalan painon tarkistukset, meitä tavallisia kansalaisia arvioidaan jatkuvasti. Töissä on suoriuduttava niin, että asiakas on tyytyväinen, ja vapaalla on oltava BMI:n mukaisessa kunnossa, muuten naapuri saattaa katsoa pitkään. 👀

Mutta entäpä kansanedustajamme? Kun heiltä kysytään, miten menee, vastaus kuuluu usein: ”Hei, olen elinkeinoministeri ja omasta mielestäni suoriuduin tänäänkin kympin arvoisesti, vaikka lehdistö ja kansa onkin koko ajan ollut hieman toista mieltä nuhteettomuudestani. He ovat väärässä – minä oikeassa.” Kuulostaako tutulta?

Siis, ihan totta! Kansanedustajat arvioivat lähinnä omaansa ja toinen toistensa keskinäistä luottamusta. ”Hei olen elinkeinoministeri. Äänestäisinkö tällä kertaa luottamukseni puolesta vaiko sitä vastaan? 🤔 Kas siinäpä onkin oikea todellinen pulmien pulma..”. Tämä kuulostaa aivan kuin pukit olisivat kaalimaan vartijoina. Eikö olisikin jo aika saada riippumaton perustuslakituomioistuin arvioimaan heidän toimiaan?

Poliitikot ja heidän itsetyytyväisyytensä
Oletko koskaan huomannut, miten poliitikot antavat itselleen jatkuvasti kympin arvosanoja? Se on kuin katsoisi urheilukilpailua, jossa jokainen osallistuja voittaa kultamitalin – omasta mielestään. ”Hyvin meni, kymppi plus”, kuuluu käytävillä ja Eduskuntatalon hississä, vaikka toiminta on enemmänkin hiponut rimaa niin että kolina käy.

Onko siis ihme, että me tavalliset ihmiset kaipaamme jotain järkeä tähän systeemiin? Riippumaton perustuslakituomioistuin voisi olla juuri se kaivattu elementti, joka toisi politiikan arviointiin saman reiluuden, mitä meiltä tavallisilta tallaajilta vaaditaan arjessa.

Pukit kaalimaan vartijoina – siis tarvitsemme muutosta
Nykyinen tilanne muistuttaa tragikoomista tilannetta, jossa pukit ovat kaalimaan vartijoina. Ja niin kauan kuin nämä pukit arvioivat omaa ja toistensa toimintaa, kaali katoaa. Ja kansa senkun pitelee nenäänsä. Meidän onkin aika ottaa käyttöön riippumaton perustuslakituomioistuin, joka voisi arvioida kansanedustajien toimia yhtä tiukasti kuin meitä arvioidaan työpaikoilla ja terveystarkastuksissa.

Missiona riippumattomuuden mukanaan tuoma reiluus
Ajattelepa, miten maailma muuttuisi, jos poliitikkomme joutuisivat samojen tarkkojen arviointikriteerien kohteiksi kuin me. Olisiko siinä enemmän reiluutta ja oikeudenmukaisuutta? Todennäköisesti kyllä. Ja samalla, ehkäpä näkisimmekin kansanedustajien parantavan suoriutumistaan, kun arvioijina olisivat riippumattomat tuomarit (peruukeilla tai ilman) eivätkä he itse ja heidän omat kollegansa, joilta äänen itselleen voi vaikka ostaa.

Joten, hyvät kansalaiset, eiköhän laiteta pukit kuriin ja tuodaan riippumaton perustuslakituomioistuin valvomaan tätä kaalimaan vartiointia. Näin saamme enemmän reiluutta ja vähemmän kulmakarvoja nostattavia itsearviointeja.

Visiona kaikille samanlainen mittapuu
Ehkäpä tulevaisuudessa, kun riippumaton perustuslakituomioistuin on paikallaan, elinkeinoministerimme voi oikeasti sanoa: ”Olen ylpeä työstäni, ja riippumaton arvioija on antanut suoritukselleni tänäänkin kympin.” Silloin voimme kaikki olla varmoja, että kymppi todella tarkoittaa kymppiä, kaalimaan kaalit säilyvät turvassa ja ilma raikastuu.

Nyt on siis aika toimia ja varmistaa, että meitä kaikkia arvioidaan samalla mittapuulla, olimmepa sitten tavallisia kansalaisia tai kansanedustajia. Riippumaton perustuslakituomioistuin voisi olla juuri se muutos, jota tarvitsemme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu