SOTE: Päin mäntyä vai uusia oivalluksia?

Maailman parhaan terveydenhuollon tulevaisuus: Päin mäntyä vai uusia oivalluksia?

Kun kaksi Persu-ministeriä, Juuso (sosiaali- ja terveysministeri) ja Ranne (liikenne- ja viestintäministeri) istuvat hallituksessa, moni miettii, ajavatko he Suomen asiat päin mäntyä vai seisovatko he valansa mukaisesti suomalaisten parhaan (1) puolesta? Vaikka skeptisyys saattaa herätä, onko heillä vilpitön aikomus toimia kunniansa ja omatuntonsa kautta, kuten ministerinvala heitä velvoittaa?

Mikä estää näitä ministereitä yhdistämästä viisaita päitänsä ja esittämästä ratkaisuja, jotka edistävät suomalaisten terveyttä? Nopeatempoisessa yhteiskunnassamme, jossa skuuttikuskit vilistävät teillä vailla kypärää ja nopeusrajoituksia, aiheutuu vuosittain lukuisia onnettomuuksia ja kärsimystä, joka maksaa yhteiskunnallemme kalliisti (2).

Nyt olisikin mielestäni korkea aika toimien, jotka suojelevat suomalaisten terveyttä ja vähentävät inhimillistä kärsimystä. Nopeusrajoitukset ja kypäräpakko skuuttikuskeille eivät ole ylellisyyttä, vaan välttämättömyys, joka säästää ihmishenkiä ja vähentää terveydenhuollon kuluja ja kuormitusta.

Kyseessä olisivatkin säästöt, jotka veisivät maatamme oikeaan suuntaan. Onko maailman paras terveydenhuolto tulevaisuutta vai vain historiaa?

Lähteet:

1. Lancet: ”Finland has the world’s best healthcare system” – Iltalehti (2018), https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201806272201038935

2. Vuotuiset skuuttionnettomuudet ja niiden aiheuttama inhimillinen kärsimys ja hinta yhteiskunnalle, https://www.is.fi/autot/art-2000009740499.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu