Anderssonin vaalimenestyksen salaisuus

Eurovaalien tulosta on selitetty vasemmiston nousuna, protestina hallitukselle ja Li Anderssonin henkilökohtaisella karismalla. Itse näen selityksen toisaalla.

Toki pidän Anderssonia erittäin karismaattisena poliitikkona, mutta se ei riitä selittämään äänivyöryä.

Vuoden 2024 eurovaalit eivät olleet maahanmuuttovaalit, eivät ilmastovaalit, eivät myöskään ihmisoikeusvaalit. Eivät luottamusäänestys hallituspolitiikasta, eiväthän oppositiopuolueet muutoin erityisemmin pärjänneet.

Vaalit olivat sotavaalit, ja parhaiten menestyivät he, jotka profiloituivat sotateemassa, tavalla tai toisella.

Li Anderssonin ohella erityisesti menestyivät kokoomuksen Pekka Toveri ja hieman yllättäen (paitsi hänelle itselleen) Mika Aaltola. Sekä Toveri että Aaltola ovat näyttäytyneet Ukrainan sodan sanoittajina mediassa. Kokoomuksen Aura Salla toi esiin sotilasarvonsa ilmavoimien kersanttina, esitti näkemyksiä Ukrainan ilmatilan sulkemisesta ja tuli valituksi Euroopan parlamenttiin.

Demarit, Liike Nyt ja perussuomalaiset eivät saaneet sotateemalla nostetta, ja lopputulos oli sen mukainen. Keskusta ja rkp pärjäsivät uskollisten äänestäjien turvin, vaikka sotavaaliteemaan sopivaa ehdokasta ei ollut. Kristilliset olisivat olleet vahvoja ilmastovaaleissa, mutta sotavaaleissa Eija-Riitta Korhola ei erottunut.

Andersson sen sijaan erottui, rauhan puolestapuhujana. Andersson ei ollut lähettämässä miehiämme Ukrainaan ja on halunnut pidättäytyä sodan eskalaatiosta.

Andersson edusti selkeää vaihtoehtoa jo presidentinvaaleissa, mutta silloin hänen mahdollisuuksiaan heikensi vihervasemmistolaisten äänestäjien halu varmistaa vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston pääsy toiselle kierrokselle. Samoin vasemmistoliitto kärsi kevään 2023 eduskuntavaaleissa, kun punaviherblokki äänesti ylimitoitetusti demareita.

Anderssonin kohdalla oli näin kaksissa edellisissä vaaleissa kertynyt realisoitumatonta äänestyspainetta. Nyt oli takaisinmaksun aika, ja äänestäjät palkitsivat Anderssonin tarjoaman vaihtoehdon historiallisella äänivyöryllä.

Eurovaalien tuloksen voi nähdä osoituksena politiikan paluusta, jossa paitsi ehdokkaiden ammatillisella osaamisella, myös mielipiteillä ja niiden rohkealla esiintuomisella on merkitystä – yli puoluerajojen. Kun poliittinen viesti esitetään selkeästi ja aitoudella, on äänestäjänkin siihen helppo uskoa.

LauraKorpinen
Perussuomalaiset Helsinki

Asianajaja, varatuomari, yrittäjä

Helsingin kaupunginvaltuutettu (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu