Finnair otti riskin

Tiedotusvälineiden https://yle.fi/uutiset/3-11052389 mukaan Finnair on irtisanonut henkilökuntaansa luvattoman wifin käytön vuoksi.

Kun työntekijä irtisanotaan henkilöstä johtuvista syistä, irtisanominen on mahdollista ainoastaan asiallisin ja painavin syin. Edellytetään työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä. Käytännössä irtisanomisperusteen asiallisuus ja painavuus punnitaan kussakin irtisanomistilanteessa tapauskohtaisesti.

Mitä isommasta työnantajasta on kyse, sitä merkittävämpi rikkeen tai laiminlyönnin on oltava. Lain pääperiaate on, että ensimmäisestä rikkeestä tai laiminlyönnistä ei irtisanota, vaan työnantajan tulee ensin antaa työntekijälle varoitus, jotta työntekijällä on mahdollisuus korjata menettelynsä. Ainoastaan silloin, jos irtisanomisen perusteena on niin vakava työsuhteeseen liittyvä rikkomus, ettei työnantajalta voi kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkumista, työntekijä voidaan irtisanoa ilman aikaisempaa varoitusta.

Lehtitietojen perusteella irtisanomistilanteen laillisuuden arviointi jää väistämättä arvailuksi. Ensivaikutelma itselleni on kuitenkin se, ettei luvaton wifin käyttö olisi sellainen rike, joka antaisi työnantajalle mahdollisuuden irtisanoa ilman aikaisempaa varoitusta. Näin erityisesti silloin, kun luvaton menettely on ollut työntekijöiden keskuudessa laajamittaista. Tämä antaisi aiheen olettaa, että ongelmaa on ollut myös työnantajan ohjeistuksessa ja töihin perehdyttämisessä, tai työntekijöiden valvonnassa.

Mikäli työnantaja syyllistyy laittomaan irtisanomiseen, on työnantaja velvollinen maksamaan työntekijälle korvausta. Jos työnantaja on lähtenyt irtisanomiseen hätiköidysti, ilman varoitusta, voi työnantaja vielä korjata menettelyään tarjoamalla työntekijälle mahdollisuutta jatkaa työsuhdettaan. Irtisanomista ei voi yksipuolisesti peruuttaa, mutta työnantajan korvausvelvollisuuden määrää pienentää se, jos työntekijä kieltäytyy hänelle tarjotusta mahdollisuudesta jatkaa työsuhdettaan.

LauraKorpinen

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari, yrittäjä (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu