Ilmiantajat mielipidepoliiseina

Elämme huolestuttavia aikoja, kun mielipiteitä pyritään Suomessa vaientamaan ottamalla yhteyttä mielipiteen esittäjän työnantajaan tai muuhun viiteryhmään silloin, kun mielipiteet eivät miellytä ilmiantajaa. Twitterissä tästä nähtiin kesäkuussa useampiakin esimerkkejä, joista nostan esiin kenttäpiispaa vähemmälle huomiolle jääneen tilanteen: https://twitter.com/pasiriepponen/status/1268912156994666496.

Henkilö erehtyi olemaan sitä mieltä, ettei meidän tarvitse kollektiivisesti pyydellä anteeksi menneiden tekoja: https://twitter.com/pasiriepponen/status/1268768473271939072

Voin yhtyä kyseisen lappeenrantalaisen mielipiteeseen: voidaanko kuvitella mitään raukkamaisempaa, kuin pyrkimys vaientaa henkilö vetämällä työnantaja mukaan ja näin uhkaamalla hänen toimeentuloaan.

Valitettavasti kyseessä ei ollut ainutkertainen tilanne, vaan laajalle levinnyt mätäpaise, joka odottaa puhkaisemistaan.

Onneksi lainsäädäntö on mielipiteensä esittävän puolella. Työsyrjintä on lailla kiellettyä (RL 47:3). Työntekijää ei saa asettaa uskontonsa, yhteiskunnallisen mielipiteensä tai poliittisen toimintansa vuoksi ilman hyväksyttävää, painavaa perustetta epäedulliseen asemaan. Jos työnantaja näin tekee, kyseessä on rikos.

Hyväksyttävä syy ei voi olla se, että työntekijän mielipide on toinen kuin yhteiskunnallisen valtavirran.  Jos tällainen kanta hyväksyttäisiin, tarkoittaisi se, että yhteiskunta olisi poliittisesti pysähtyneessä totalitaarisessa vaiheessa, jossa ei hyväksyttäisi kuin poliittisen eliitin mielipide. Tästä voi hakea esimerkin itänaapuristamme.

On hyvä muistaa että lainsäädäntö tukee myös muita kuin työntekijäasemassa olevia. Vaikka esimerkiksi toimitusjohtajalla ei ole samanlaista irtisanomissuojaa kuin työntekijällä, suojaa toimitusjohtajaa (kuten myös muita oikeusalamaisia) yleinen syrjinnän kielto (RL 11:11). Ketään ei saa asettaa poliittisen tai yhteiskunnallisen mielipiteensä tai uskontonsa takia ilman hyväksyttää syytä muita huonompaan asemaan. Tämän toivon kaikkien pitävän mielessään. Jos ihmistä syrjitään yhteiskunnallisen mielipiteensä tai poliittisen toimintansa takia ilman hyväksyttävää syytä, on kyse rikoksesta.

Voidaan syystä pohtia sitä, miten esimerkiksi seksuaalivähemmistöt olisivat saavuttaneet nykyisen asemansa, jos pelkkä asioista suoraan puhuminen olisi aina estetty uhkaamalla epäkohtia esiin ottavien ihmisten toimeentuloa.

 

 

 

 

+11
LauraKorpinen
Perussuomalaiset Helsinki

Asianajaja, varatuomari, yrittäjä

Helsingin kaupunginvaltuutettu (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu