Käärinliinojen pohjattomat taskut

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikolla äänestyksen jälkeen keskitettyjen vainajatilojen hankesuunnitelman, jonka kustannus on heinäkuun 2022 tasossa 10,5 miljoonaa euroa. Tilat ovat tulossa Malmin hautausmaalle.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala, joka jo valmiiksi kipuilee kasvavien sote-menojen takia, tulee vuokraamaan tilat käyttöönsä kuukausivuokralla 62,30 euroa/m2. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Kallion virastotalon sote-toimialan virkamiehet työskentelevät tiloissa, joiden kuukausivuokra on noin 17 euroa/m2. Vainajille suunniteltava uudishanke onkin järjettömän kallis. Lisäksi rakennukseen suunnitellaan rakennettavaksi kaksi erillistä tilaa muslimivainajien pesuun. Tämä tavoite on eksplisiittisesti todettu hankesuunnitelmassa. Hankesuunnitelmassa jopa kuvataan rituaalimenojen sukupuolittunutta luonnetta ja tarvittavaa rekvisiittaa, mm. lootuspuun lehtijauhe. Asian uutisoinnissa https://www.is.fi/politiikka/art-2000009508171.html  on tyystin sivuutettu se esiin nostamani keskeinen asia, että kaupungin toimialaan ei kuulu tilojen rakennuttaminen uskonnollisiin rituaaleihin.

Tein valtuuston kokouksessa seuraavan hylkäysesityksen:

Hanke on uudisrakennuksena toteutettuna tarpeettoman kallis. Sinänsä tarpeellisia vainajansäilytystiloja voitaisiin etsiä jo olemassa olevista rakennuksista ja löytää siten edullisempi vaihtoehto. Kaupungin toimialaan ei kuulu tilojen rakennuttaminen uskonnollisiin menoihin, eikä uskonnollisiin rituaaleihin tarvittavia tiloja pidä maksattaa kaupungin veronmaksajilla. Eri uskontokuntien tulee rahoittaa tarvitsemansa vainajapesutilat itse, ja näin toimiikin mm. tataarien Suomen Islam-seurakunta ja Helsingin Juutalainen Seurakunta. Lisäksi tavallisen kuntalaisen täytyy voida saada hyvästellä omaisensa tiloissa, joissa ei samaan aikaan harjoiteta muun uskontokunnan rituaaleja.

Valtuuston kokouksessa asiasta virisi keskustelu, jonka salin vasemmalla laidalla syntynyttä älämölöä kummastelen. Kukaan heistä ei ottanut kantaa siihen keskeiseen kysymykseen, mikä kuuluu kunnan toimialaan, ja mikä ei kuulu. Uskonnollisten rituaalitilojen järjestäminen ei pitäisi kuulua kunnan toimialan piiriin. Ihmettelen, että tällaista asiaa joutuu vääntämään ns. rautalangasta pitkäaikaisillekin valtuutetuille. Eivätkö he ole tietoisia siitä, ettei kuntalaisten verovaroja voi vapaasti käyttää mihin tahansa virkamiehet keksivät esittää, vaan hankkeiden on kuuluttava kunnan toimialaan.

Vainajatiloihin liittyvä keskustelu paljasti, että suurelta osalta valtuutetuista puuttuu ymmärrys siitä lainsäädännöllisestä viitekehyksestä, jonka puitteissa asioista voidaan päättää. Lisäksi he kuvittelevat, että veronmaksajat taskut ovat pohjattomat. Yhteisistä asioistamme ovat valitettavasti päättämässä henkilöt, joille ei ole tehtävän vaatimaa osaamista, eikä ymmärrystä.

LauraKorpinen
Perussuomalaiset Helsinki

Asianajaja, varatuomari, yrittäjä

Helsingin kaupunginvaltuutettu (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu