Kirveellä töitä

Katselin tämäniltaista 25.11.2019 MOT-lähetystä https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/11/25/mot-selvitti-epaonnistuneita-yrityskauppoja-ja-epareilua-hintakilpailua-nain hämmennyksen vallassa.

Ohjelman tietojen mukaan Postin perinteinen postipalvelu onkin tuottanut vuosina 2008 – 2015 lähes 500 miljoonaa euroa voittoa, kun taas Postin muu logistiikkapalvelu oli saman ajan tappiollista. Tämähän on aivan toista kuin mitä meille suurelle yleisölle on annettu ymmärtää. Koko ajanhan on viestitetty sitä, että Postin ongelmat johtuvat nimenomaan perinteisen postin vähenemisestä.

Ohjelman mukaan totuus on päinvastainen: Postin ongelmat johtuvat siitä, että nimenomaan muut toiminnot ovat olleet tappiollisia. Posti on myös laajentanut toimintojaan Venäjälle, jossa ohjelman tietojen mukaan toiminnot ovat tuottaneet 40 miljoonaa euroa tappiota viimeisen kuuden vuoden aikana. Kotimaassa Posti taas on kilpailijoiden mukaan hinnoitellut muut logistiikkapalvelunsa selvästi alle kilpailijoiden hintojen. Ei siten ihme, jos niistä on seurannut tappiota.

Vuodesta 2016 lukien Posti ei MOT:n mukaan ole enää esittänyt tilinpäätöksissään erillisinä lukuina perinteistä postipalvelua ja muita logistiikkapalveluita, ja näin tilinpäätöksistä ei enää selviä se, mikä osa liiketoiminnasta on tappiollista. Tätä ei myöskään ohjelmassa kuultu talous- ja rahastojohtaja suostunut avaamaan. Kalvava epäilys jäi siitä, että tilanne olisikin edelleen se, että perinteinen postipalvelu on voitollista, ja Posti rahoittaa sen tuloksella muita tappiollisia toimintojaan.

Kaikkiaan ohjelman tiedot olivat, mikäli ne pitivät paikkansa, kansalaisen ja perinteisiä postipalveluita käyttävän ja tarvitsevan yrittäjän näkökulmasta surullista kuultavaa. Jäi kuva, että korjattavaa olisi Postissa paljon, ei pelkästään tämä liiketoimintasiirron aiheuttama TES-sotku. Onko käsilaukuntekijästä ja askarteluohjaajasta kirvestä heiluttamaan – se jää nähtäväksi.

 

LauraKorpinen

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari, yrittäjä (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu