Kuka pelkää mustaa miestä

Lieneekö länsimaihin levinnyt sekopäisyys saavuttanut lakipisteensä, kun Kanadan pääministeri katsoo tarpeelliseksi pyytää anteeksi naamiaisasuaan: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5fef0777-6133-4942-a7fd-2c995ba7d417

Aiheena se, että pääministeri Trudeau oli 29-vuotiaana pukeutunut Arabian nights –juhliin teeman mukaisesti, ja meikannut itsensä tummaihoiseksi.

Miksi tätä pitää pyytää anteeksi, ja keneltä? Mitä pahaa on siinä, että halutessaan näyttää itämaiselta, sonnustautuu sen mukaisesti? Yleensäkin naamiaisasuksi valitaan hahmo, joka miellyttää ja tuntuu itsestä hyvältä. Kukaan ei valitsisi naamioitumista vaikkapa vammaiseksi.

Mikä juuri tummassa ihonvärissä on niin sopimatonta, että ihon tummemmaksi meikkaaminen on anteeksipyyntöä vaativa asia? Outo ylisensitiivisyys tummemman ihonvärin osalta tuntuu vallanneen osan kansaa, nähtävästi sen saman kansanosan, joka muutoinkin tuntuu loukkaantuvan ties mistä.

Miksi eri ihonvärejä pitäisi hävetä tai piilotella? Etninen ulkonäkö kertoo siitä, mihin osaan maapalloa henkilön muinaiset esi-isät ovat aikoinaan asettautuneet ja adaptoituneet. Eri etnisten ulkonäköjen pitäisi nykymaailmassa olla rikkaus ja ylpeyden aihe, ei kuoliaaksi vaiettu tabu. Tumma ihonväri ei ole enää viiteenkymmeneen vuoteen ollut este millekään, sen osoittaa Barack Obaman äänestäminen kahdesti peräkkäin Yhdysvaltain presidentiksi. Myös Suomessa etninen ulkonäkö on nykyisin pikemminkin etu, jolla saa vaaleissa ääniä tai pääsee helpommin esiintymään.

En voi välttyä ajatukselta, että nämä ammattiloukkaantujat kokevat tosiasiassa itse, että tumma ihonväri olisi jotain vammaan rinnastuvaa, ja sen vuoksi brown-/blackfacesta loukkaannutaan, ja meidän kaikkien pitäisi teeskennellä, että ihonvärejä ei ole, ja varoa kaikkia niihin liittyviä viittauksia. Vieläpä tässä loukkaantumisessa pyritään piehtaroimaan, sen sijaan, että kaikkiin ihonväreihin, myös tummaan, suhtauduttaisiin neutraalisti, eikä silkkihansikkain. Kun ihonväri ei ole vamma, miksi meidän pitäisi käyttäytyä, ikään kuin se olisi sitä?

Trudeaun Arabian nights -naamiaiset olivat aikuisten leikkiä, Suomessa pihaleikeistä tuttu ”Kuka pelkää mustaa miestä” lasten leikkiä. Rasismia ei ollut siinäkään, jokainen leikki innolla mukana, vuorollaan myös mustaa miestä. Ja kukaan ei pelännyt, toisin kuin nykyinen ammattiloukkaantuja. Hän pelkää omaa sisäistä salaista rasismiaan, sitä, että ammattiloukkaantujalla itsellään on asenneongelma tumman ihonvärin osalta, ja mielessään ihonväreille ranking. Ammattiloukkaantujalle tumma ihonväri on vamma.

LauraKorpinen

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari, yrittäjä (PS) Olen ehdolla HOK-Elannon edustajiston vaaleissa vuonna 2020 nrolla 973

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu