Ministeriö unohti oikeusvaltioperiaatteen

Eilen 6.3.2021 todistimme härskiä ja virheellistä viranomaistiedotusta, kun oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) ilmoitti twiitillä https://twitter.com/anna_maja/status/1368146444390137856, että ”kuntavaalit pidetään 13.6.2021”. Saman asian ilmaisi myös oikeusministeriön virkatili ”kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle” https://twitter.com/oikeusmin/status/1368199213687963648

Oikeusministeri Henrikssonin twiitistä käy ilmi, että hän ilmoitti vaalien siirtämisestä neuvoteltuaan yhdeksän puolueen puoluesihteereiden kanssa.

Onko Suomi lakannut olemasta oikeusvaltio? Vaalilain 144 §:n mukaan kuntavaalien vaalipäivä on huhtikuun kolmas sunnuntai.

Hallitus on kyllästymiseen asti jankannut oikeusvaltioperiaatteesta, sisäistämättä, mitä se tarkoittaa. Oikeusvaltioperiaate on määritelty perustuslain 2 §:ssä, ja tarkoittaa, että julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja että kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Tämä koskee myös oikeusministeriötä.

Vallan kolmijako-opin mukaisesti eduskunta säätää lait, ja oikeusministeriön tehtävä on yhtenä toimeenpanoviranomaisena panna osaltaan lait toimeen siten kuin ne on säädetty, eikä keksiä päästään omia sääntöjä kun on kokoustettu puoluesihteereitten kanssa.

Hallitus voi tuoda ehdotuksen eduskunnalle vaalilain muuttamisesta, mutta ministeriö ei voi tiedotuksessaan lähteä ennakko-oletuksesta, että eduskunta olisi kahdeksan puoluesihteerin alaisuudessa toimiva kumileimasin. Kansanedustajaa suojaa perustuslain 29 §. Kansanedustaja on velvollinen noudattamaan oikeutta, totuutta ja perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.

+12
LauraKorpinen
Perussuomalaiset Helsinki

Asianajaja, varatuomari, yrittäjä

Helsingin kaupunginvaltuutettu (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu