Oikeutta suomalaiseen kulttuuriin ei ole

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on tehnyt suomalaista kulttuuria murentavan ratkaisun: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006302329.html. Koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on päätöksen mukaan lainvastaista silloinkin, kun oppilaille olisi tarjolla vaihtoehtoinen tilaisuus muualla.

Suomalainen kulttuuri ja kristilliset perinteet kietoutuvat toisiinsa erottamattomasti. Suomalaisen juhlakulttuurin ydintä ovat jouluun liittyvät, kristilliset perinteet. Joulu on juhlistamme suurin. Joka kieltää kristilliset jouluperinteet, kieltää keskeisen osan jo valmiiksi niukasta perinnekulttuuristamme.

Päätöstä on perusteltu uskonnonvapaudella ja yhdenvertaisuudella. Vaihtoehtoinen juhla ei apulaisoikeusasiamiehelle riitä. Kukaan ei saisi nauttia perinteisestä joulujuhlasta, jos löytyy yksi joka ei sitä halua tehdä. Kun yhdenvertaisuusvaatimusta käytetään tällä tavoin, päädytään ajan hengen mukaisesti ainoastaan rikkomaan ja hävittämään olemassa olevaa kulttuuriperintöämme. Kukaan ei saa mitään lisää, mutta suurin osa menettää.

Haluaisin kovin mielelläni perustella oppilaan oikeutta perinteiseen joulujuhlaan perustuslain turvaamalla oikeudella suomalaiseen kulttuuriin. Mutta en perustele, koska – yllätys yllätys – Suomen perustuslaki ei turvaa suomalaisen oikeutta omaan kulttuuriinsa. Perustuslakimme turvaa ainoastaan saamelaisten, romaanien ja muiden ryhmien oikeuden ylläpitää omia kulttuureitaan, mutta ei suomalaisten oikeutta omaan kulttuuriinsa.*)

Toivottavasti lukija jo vähitellen ymmärtää, kuinka epäonnistunut uudistettu perustuslakimme on. Perustuslakimme asettaa meidät suomalaiset eriarvoiseen, ja olennaisesti heikompaan asemaan suhteessa kaikkiin muihin ryhmiin maassamme. Jopa silloin, kun on kyse oman kulttuurimme säilyttämisestä.

 

 

*) Perustuslakimme säätää ainoastaan siitä, että suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä tarpeista on huolehdittava samanlaisten perusteiden mukaan, mikä tarkoittanee sitä, että suomen- ja ruotsinkielisille on varattava yhteismitalliset resurssit.

LauraKorpinen

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari, yrittäjä (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu