Paha uni

Tuoreen käräjäoikeuden päätöksen mukaan rikos on tapahtunut, kun riisut päihtyneen sänkyyn ja jäät nukkumaan alasti hänen viereensä vatsa toisen selkää vasten: https://www.is.fi/viihde/art-2000006640400.html. Olet syyllistynyt pakottamiseen seksuaaliseen tekoon.

Alun perin em. rikosnimikkeellä on haluttu kieltää teko, jolla tavoitellaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä. Kun lehtitietojen mukaan myös Salminen oli ryhtynyt nukkumaan, puhuisi tämä sen puolesta, että on lähinnä haettu läheisyyttä. Mutta nyt nähtävästi läheisyydenkin hakeminen tulkitaan rikolliseksi seksuaalisen kiihotuksen tai tyydytyksen tavoitteluksi.

Kun rikoslaki ennen tunsi väkisinmakaamisen, on sen seuraksi saatu väkisinsuuteleminen ja väkisinkoskettaminen ja nyt siis vielä väärin nukkuminen sekä väärä läheisyyden tavoittelu.

Vielä hullumpaa on tulossa: joidenkin toiveissa on suostumusperusteisen raiskauskäsitteen lisäksi saada kriminalisoitua seksuaalisena ahdisteluna myös sanallinen viestintä. Tulevaisuuden seksuaalirikosoikeudellinen visio voisi olla siten se, että jos et kysy lupaa, syyllistyt raiskaukseen, mutta jos kysyt lupaa, syyllistyt seksuaaliseen ahdisteluun.

Kun poliisi ja oikeuslaitos on valmiiksi ylikuormitettu, ei vähäisiä resursseja tulisi käyttää sen selvittämiseen, missä asusteissa ja kuinka lähekkäin on milläkin bilejatkoilla nukuttu. Rajalliset oikeuslaitoksen resurssit täytyy voida tulevaisuudessa kohdentaa objektiivisesti tarkastellen olennaisesti haitallisiin tekoihin. Rikosnimikkeitä tulisi siten tulevaisuudessa karsia, ei lisätä.

LauraKorpinen

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari, yrittäjä (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu