Päivi Räsänen on syytön

Minulta on kysytty, kuinka Päivi Räsänen voisi tulla tuomituksi vuoden 2004 kirjoituksestaan https://yle.fi/uutiset/3-11050903, , kun kyseistä rikoslain pykälää kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan (RL 11:10) ei ollut kirjoituksen julkaisuhetkellä nykyisessä muodossaan voimassa.

Vastaus on: ei häntä voikaan.

Perustuslakimme 8 §:n ns. laillisuusperiaatteen mukaan ketään ei voida tuomita rangaistukseen teosta, joka tekohetkellä ei ole säädetty rangaistavaksi.

RL 11:10 teonkuvaukseen lisättiin maininta seksuaalisesta suuntautumisesta vasta 1.6.2011 voimaan tulleella muutoksella.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on perustellut tutkintaa sillä, että RL 11:10 säätää rangaistavaksi myös yleisön saatavilla pitämisen. Rikos voi siten olla jatkuvaluonteinen. Rangaistavaa ei siten ole pelkkä kirjoitustapahtuma itsessään, vaan myös sen yleisön saatavilla pitäminen, joka jatkuu edelleen.

Räsäsen kirjoitus on edelleen yleisön saatavilla Luther-säätiön nettisivuilla. Mutta: mistään julkisuudessa esillä olleista tiedoista ei ole ilmennyt, että kirjoitus olisi esillä Räsäsen toimesta.

Jos Luther-säätiö pitää kirjoitusta nettisivuillaan, pitäisi tutkinta kohdistaa Luther-säätiön vastuuhenkilöihin,  ja sen jälkeen vielä lisäksi osoittaa, että teksti täyttää RL 11:10 teonkuvauksen, jos heidät halutaan tuomita.

 

 

LauraKorpinen

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari, yrittäjä (PS)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu