Kauran jalostusta

Maapalloa uhkaavat monenlaiset ihmisten aiheuttamat katastrofit, joita tässä on tarpeetonta luetella. Myös kansalaisten terveydentilassa on parantamisen varaa. Yhtenä keinona tilanteen korjaamiseksi meitä kehoitetaan eläinperäisen elintarvikkeiden sihaan käyttämään kasviravintoa. Yhdeksi tällaisen paremman elämäntavan symboliksi on maassamme nostettu kaurajuoma. Sitä ylistetään terveelliseksi ja ympäristöystävälliseksi. 

Kaurapuuro on melkein päivittäin ruokalistallani. Siksi aloin tutkimaan, saisinko puurosta jotenkin terveellisempää ja ympäristöystävällisempää kaurajuoman avulla. Tutkittavana on tuote, joka on saanut Sydänmerkin. Ei sisällä säilöntäaineita. Ainesosina vain kaura ja vesi sekä hieman merisuolaa. Valmistaja Oatly, Ruotsi.

Kaurajuoman valmistus on monimutkainen prosessi, jossa kaura liotetaan veteen. Kotona homma käy helpommin, vettä ja kaurahiutaleita puurokattilaan. Kaurajuoman valmistuksessa kävi niin, että 100 grammassa juomaan siirtyneessä kaurassa on 3 g kuitua vähemmän ja hiilihydraatteja 1,1 g enemmän kuin vastaavassa määrässä hiutaleita. Eli terveyteen vaikuttavat ominaisuudet muuttuivat, mutta väärään suuntaan. 

Ympäristölle tällainen kauran vesiliuos on erittäin tuhoisa kaurahiutaleihin verrattuna. Tarvitaan vähintään kymmenkertainen määrä pakkauksia, kuljetuksia ja varastoja. Valmistus kuluttaa energiaa. Mäski eli se osa kaurasta, joka ei siirry juomaan, käytetään sikojen rehuksi. Jokainen tekee kaurajuoman käytöstä omat ratkaisunsa, mutta tällaisella eläkeläisellä ei ole varaa maksaa veteen sekoitetusta kaurakilosta 20–30 euroa. 

Osallistun tähän maailmanparannusprojektiin siten, että alan syömään mäskillä kasvatetun sian lihaa. Liha saa olla rasvaista, sillä mahdolliset riskitekijät piileksivät lihan punaisessa osassa ja sian rasvasta lähes 70 prosenttia on pehmeitä eli niitä hyväksi mainittuja rasvoja. 

Lauri Helle
Meijeriteknikko (eläkkeellä)

Lauri Helle

Sotaveteraani, juustomestari ja aikuisurheilija vuosimallia 1925. Ajatukset kuulakärkikynän ja ruutupaperin kautta tyttärenpojan avustamana verkkoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu