Piilosuolat ja suolapommit

Maassamme on yli 2 miljoonaa kohonneesta verenpaineesta kärsivää kansalaista. Heistä noin miljoonalla on lääkitys. Suurimpana syynä tähän tilanteeseen pidetään liiallista suolansaantia. 

Pahimpana piilosuolan lähteenä ja suolapommeina mainitaan melkein poikkeuksetta leipä ja juusto. 

Pysyäksemme toimintakykyisinä tarvitsemme ravitsemussuosituksen mukaisessa suhteessa, riittävän määrän ravintoenergiaa (kcal). Suolasuosituksen mukaan tämä energia saa sisältää suolaa enintään 5 g päivässä. 

Tarkka ja helposti ymmärrettävä pitoisuusmitta energian ja suolan määrittämiseen on suolapromille. Sen voi laskea pakkausmerkintöjen avulla. (1000 x suolagrammat) / kcal = suolapromille = suola g / 1000 kcal. 

Pienen harjoittelun jälkeen voi riittävän tarkasti välttää piilosuolat ja suolapommit päässälaskun avulla. 

Tutkitaan ensiksi käytettävissä olevien tietojen perusteella, millainen suolapommi leipä on. 

Keskiverto suomalainen söi ruokaleipää v 2021 110 g päivässä. Leivistä, joiden suolapitoisuus on 0,7–1,1 g / 100 g, saatiin suolaa 0,77–1,21 g päivässä. Näiden leipien suolapromillet ovat 2,78–4,37. Muihin elintarvikkeisiin verrattuna siis erittäin alhaiset. 

Jos joku välttämättä haluaa syödä yli 1,1 prosenttia suolaa sisältävää leipää, niin ei sille kukaan mitään voi. Ei tule aasista hevosta piiskaamalla. 

Juustoa suomalaiset söivät vuonna 2021 keskimäärin 70 g päivässä. Suolapromillet ovat samaa suuruusluokkaa kuin leivässä. Poikkeuksen tekevät raejuustot, jotkut homejuustot sekä kevytjuustot, joissa on lähdettu sutta (kovaa rasvaa) pakoon, mutta on tullut karhu (suola) vastaan. Etsi, niin löydät.  

Suomalaiset naiset syövät päivässä 2 grammaa ja miehet 5 grammaa suolaa yli suolansaantisuosituksen. Näistä grammoista kertyy se suolapommi, joka saa verenpainemittarit näyttämään punaista.

Jokainen voi omilla ratkaisuillaan torjua tämän pommin syntymisen. Tähän löytyy yllättävänkin helppoja keinoa. Meitä neuvotaan käyttämään tuotteita, joiden kaloritiheys on pieni ja suolaprosentti alle 0,8. Niitä tarjotaan välipalaksi, ateriaksi, evääksi ja niin edelleen.

Näissä ”terveystuotteissa” on melkein poikkeuksetta suolaa 10–20 g / 1000 kcal, jopa enemmänkin. Moni voi välttää liiallisen suolansaannin pelkästään sillä, että vaihtaa tällaisen välipalan vaikkapa omenoihin.

Leivässä (ja juustossa) on suolaa 2,8–4,4 g / 1000 kcal. Mikäli muidenkin elintarvikkeiden ravintoenergian suolapitoisuus olisi samaa suuruusluokkaa, niin maassamme ei olisi suolan aiheuttamia terveysongelmia.

Lauri Helle
Meijeriteknikko (eläkkeellä) 

Lauri Helle

Sotaveteraani, juustomestari ja aikuisurheilija vuosimallia 1925. Ajatukset kuulakärkikynän ja ruutupaperin kautta tyttärenpojan avustamana verkkoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu