Pohjois-Savon terveysprojekti

Pohjois-Savon hyvinvointialue on ryhtynyt parantamaan kansalaisten terveyttä poistamalla tuotevalikoimasta voin ja täysmaidon. (YLE Uutiset 1.11.)

Taustalla on ravitsemussuositukset, joissa suositellaan vaihtamaan kovat rasvat pehmeisiin. Projekti on mielenkiintoinen siksi, että se osoittaa, millaisten pulmien parissa maassamme puuhastellaan. 

Keskivertosuomalainen söi voita vuonna 2021 8,5 g päivässä. Siinä on rasvaa 6,8 g, josta kovaa 4 g. Vaihtamalla tämän 6,8 g Sydänmerkki-kelpoiseen margariinirasvaan kovan rasvan saanti vähenee 2 g ja merkittömiä levitteitä käytettäessä sitäkin vähemmän. Täysmaidon vaikutus on gramman kymmenyksiä päivässä. Vertailun vuoksi mainittakoot, että keskikokoisessa viinerissä on kovaa rasvaa 4,9 g. 

Projektin perusteluissa mainitaan, että pehmeä rasva on olennainen osa terveyttä edistävässä ruokavaliossa, tyypin 2 diabeteksen kohonneen verenpaineen hoidossa sekä valtimotautien ehkäisyssä. 

Tilastot näyttävät kuitenkin ihan muuta. Piirtäkää käyrät vaihteeksi siten, että ne näyttävät, paljonko sairaudet ovat lisääntyneet, kun margariinin kulutus on kasvanut. 

2-diabeteksesta on tullut kansansairaus. Kohonneesta verenpaineesta kärsii 2 miljoonaa kansalaista, voin kulutus on vähentynyt vuodesta 1990 vuoteen 2021 44 prosenttia. Samaan aikaan kolesterolilääkitys on noussut 20 000:sta lääkitystä noin miljoonaan, vatsavaivoja on vähintään joka toisella, suolistosyövät ovat lisääntyneet, työikäisten aivoverenkiertohäiriöt lisääntyvät. 

Ei-alkoholiperäisistä maksasairauksista on tullut kansantauti, jota sairastavat jo lapsetkin. Professori Ursula Schwabin mukaan on tullut uusia tutkimuksia, joiden mukaan kovien rasvojen saanti vaikuttaa kyseisen sairauden riskiin (HS 5.12.19), joten ensimmäiseksi on jätettävä voi pois leivän päältä, kuten hän eräässä toisessa HS-kirjoituksessa neuvoo. 

Maamme erittäin huolestuttavasta terveydentilasta on vaikea syyttää voita, ellei sitten voin puutetta Tuskinpa margariinikaan on tällaista tilannetta aiheuttanut.

Sen sijaan, että kiistellään siitä, minkä kovuisen jonkun rasvagramman pitäisi olla, voisi tutkia vaikkapa entsyymejä. Ilman niitä emme pysy edes hengissä. Ne sääntelevät kehossamme monenlaisia toimintoja, kuten esimerkiksi painia. Tutkimisen voisi aloittaa vaikkapa siitä, miten valmisruoat ovat muuttaneet ravinnon mukana saatavien entsyymien määrää ja suhdetta. 

Kaikinpuolin terveellisen ravitsemussuosituksen laatiminen on vaikeaa, jopa mahdotonta. Ravitsemustiede on kuin lähtisi merelle soutamaan. Mitä kauemmaksi soutaa sitä suurempi ulappa on edessä. 

Meille kehutaan Välimeren maitten ruokavaliota. Ranskalaisilla on ylivoimaisesti vähemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin muilla eurooppalaisilla. Siksi meidän on hyödyllistä ottaa oppia myös heidän ruokavaliostaan. 

Ruokailun aikana ei käytetä kännyköitä eikä muitakaan tekniikanihmeitä. Ruokailuun on varattava riittävästi aikaa, jotta ehtii pureskelemaan kunnolla ja nauttimaan jokaisesta suupalasta. 

Samalla kun opettelemme ranskalaisten ruokailutapoja, voimme yrittää vähentää ylensyömistä. Jo siihen on tarvetta ja nollata ruokahävikki. 

TV-lääkäri Pippa Laukka toteaa: “olet mitä syöt”. Tähän voisi lisätä, “ja miten syöt”.  

Lauri Helle

Sotaveteraani, juustomestari ja aikuisurheilija vuosimallia 1925. Ajatukset kuulakärkikynän ja ruutupaperin kautta tyttärenpojan avustamana verkkoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu