Rasvasodan mannekiinit
Amerikkalainen tohtori Ancel Keys esitti 1950-luvulla rasvateorian, joka mukaan rasvaisten ruokien kulutuksella on selvä yhteys sepelvaltimotautikuolemiin. Pääsyyllisenä pidettiin kovia eläinrasvoja. Myöhemmin tätä alettiin kutsua kolesteroliteoriaksi.
1972 alkaneessa Pohjois-Karjala-projektissa uskottiin myös tähän teoriaan. Pahimmaksi metsurien sydäninfarktien aiheuttajaksi todettiin kovat rasvat, läski ja voi, joiden syöminen aiheutti projektin vetäjien mielestä korkeat kolesteroliarvot.
Metsureista tehtiin projektin sytyttämän rasvasodan takia varoittava esimerkki kovan rasvan käytöstä. Hoettiin ja hoetaan edelleen: “Kun metsurit lähtivät metsään heillä oli läskiä repussa!”
Projektissa olisi pitänyt huomioida myös metsurien erittäin heikko ekonomis-sosiaalinen tilanne. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ilmaisi puheessaan huolensa syrjäseutujen huonosta taloudellisesta tilasta. Hänen mielestään suomalaisten metsätyöläisten palkkataso oli kansallinen häpeä.
Metsureiden työ oli raskasta ja kuluttavaa. Sydänvikojen lisäksi heitä vaivasi tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja kovassa pakkasessa työskentely vioitti hengityselimiä. Päivittäinen ravintoenergian tarve oli 6000-8000 kcal.
Kokonaan huomioimatta jäi kai se, että metsurit olivat sotineet vuosikausia, joten he kärsivät sodan aiheuttamista traumoista.
Lääketieteen tohtori Pekka Aroviita sanoo stressistä näin (IS.7.10.): ”Jos elämässä on ollut stressaavia elämäntilanteita, on myös enemmän sydänsairauksia. Se näkyy tutkimuksissa.”
Rintamamiehillä oli paljon hermostollisia sydänoireita, joita lääkärit nimittivät sotilaan sairaudeksi tai joksikin sellaiseksi.
Sairauksista tai vanhenemisesta johtuva työtehon aleneminen merkitsi metsureille sitä, että tilipussi ohentui entisestään, sillä he tekivät työtä urakkapalkalla.
Tällainen toivoton tilanne aiheutti varmaan samanlaista ahdistusta, mitä sotilaat kokivat sodassa. Projektin ensimmäisessä osaraportissa mainitaankin sydämestä johtuvat rintakivut ja ahdistukset ovat oletettua suurempia. (HS 15.5. 1973)
Tällaiselle sairaudelle on varmaan hieno lääketieteellinen nimikin. Selkokielellä ilmaistuna sen oireet ovat rinnasta pistää ja vituttaa.
Metsurien työ on noista ajoista muuttunut valtavasti. Tomi Ikävalkon mielipidekirjoituksesta (HS 4.10.) selviää seuraava: töitä tehdään keskimäärin 9 kk vuodessa, muun ajan toimeentulo turvataan ansiosidonnaisella työttömyysturvalla. Metsäalalla töitä ei voi tehdä ympäri vuoden, koska talvella runsas lumentulo tekee työstä kannattamatonta.
Professori Timo Strandberg korostaa kirjoituksessa ”Korkea kolesteroli voi vaivata nuoriakin” (HS 12.3.21), miten tärkeää on tarkistaa kolesteroliarvot jo nuorenakin. Tämä onkin varmaankin hyvä neuvo.
Yksi syy professorin mielestä on se, että erilaiset korkealle kolesterolille altistavat geenitekijät ovat Suomessa yleisiä. Toinen pahis hänen mukaansa on, kuinkas muuten, Pohjois-Karjala-projektiin viitaten kovat rasvat.
Näin hän varoittaa kovista rasvoista: Jos ajatellaan tunnettua esimerkkiä eli 1960-luvun Pohjois-Karjalan metsureita, eivät he olleet lihavia tai huonossa kunnossa, vaan päinvastoin erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa. He kaatoivat päivät pitkät puita ja kahlasivat lumihangessa, mutta kuolivat 40-50 vuotiaina sydäninfarktiin.
Silloinen metsätyö ei ollut mitään kuntoliikuntaa. Tiedän mistä puhun, sillä olin maanpuolustushommien päätyttyä metsätöissä Pohjois-Suomessa.
Jonkinlaisen käsityksen nykyihminen saa mainittujen metsureiden tuon ajan rasittavuudesta juoksemalla maratonin, joka kuluttaa energiaa noin 3000 kcal.
Joku väitöskirjan tekijä voisi tutkia, kuinka suuri osuus muilla terveyttä vaarantavilla tekijöillä, kuin kovalla rasvalla, oli Pohjois-Karjalan metsureiden sydäninfarkteihin.
Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole osallistua rasvasotaan. Toiveena on, että nyt kun on uusiakin tutkimuksia ravintorasvojen terveysvaikutuksista, niin käytettäisiin niitä ja jätettäisiin Pohjois-Karjalan metsurit vihdoinkin rauhaan.
He olivat miehiä, jotka ankarissa olosuhteissa sota- ja rauhanaikana antoivat kaikkensa tämän maan puolesta. Heidän muistoaan voisimme kunnioittaa muistomerkillä tai vaikkapa liputuspäivällä.
Tuo rasvasota on saanut ihmiset pelkäämään myös hyviä rasvoja, jonka seurauksena ihmiset syövät liikaa hiilihydraatteja ja lihovat.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjois-Karjala projekti on ollut aika kammottava projekti. Terveellisen voin sijasta on suositeltu siirtymistä silloiseen erittäin epäterveelliseen margariiniin jonka keskeinen osa on ollut kovetettu kasvisrasva.
Kokonaan on sivuutettu myös hammasterveyden osuus sydänsairauksiin. Siinä missä naisille laitettiin tekarit jo rippikouluiässä, miesten hampaat olivat usein täysin laittamattomat ja reikiintyneet.
Jos kalorikulutus on 6000:n päälle, alkaa olla jo vaikeuksia saada syömällä riittävästi energiaa. Siinä jää ainoaksi mahdollisuudeksi nauttia energiatiivistä ravintoa, läskikastiketta ja perunoita, voileipää ja nisua.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä työaikakaan ollut niin kuin nykyään.
Muistan eräänkin talven kun erämaasta pidettiin pyhä kahden viikon välein.
Eli kaksi viikkoa töitä ja puoli päivää sunnuntaina oli se vapaa.
Miten työaikalaki nykyisin suhtautunee moiseen, silloinhan lauantai oli muutenkin työpäivä kun me boomerit tätä hyvinvointimaata tehtiin, joskin vähän lyhempi, klo 2 saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Mukavaa kun tulit Lauri Helle tänne blogistiksi, järjen ääntä on mukava lukea
Laitan sinulle ja toisillekin rasvakeskustelun. Heti alussa 1 min kohdalla. Pekka Puskalta kysytään. ” näytä edes yksi tieteellinen tutkimus joka osoittaa eläinrasvojen vaarallisuuden. Pekka Puskalla ei ole sitä esittää. Perustuu kuulemma vain laajoihin tutkimuksiin
https://youtu.be/w2Pby1WC8-0?si=Q5L_jNE8JV5oA76q
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko on harhaanjohtava.
Blogisti on sitä ikäluokkaa että varmasti muistaa sen, että rasvasodaksi Suomen lähihistoriassa kutsuttiin ennen kaikkea elintarvikkeiden kehittämisessä ja ravitsemus-keskustelussa vaihetta, jolloin kasvipohjaiset margariinit tekivät tuloaan 50-luvun lopulla.
1960-luvun alussa Paasivaara joutui myrskyn silmään ja vastaamaan väitteisiin kissanraatojen käyttämisestä raaka-aineena.
Kyseessä oli paljolti myös Valion intersseistä.
Ilmari Turjan Uuden Kuvalehden sanottiin toimineen maalaisliiton käsikassarana tässä rasvasodassa.
Vielä 1980-luvun alussa opiskelutoverini, joka oli valmistumassa eläinlääkäriksi, piilotti jääkaapista kasvimargariinit kun hänen vanhempansa tulivat käymään kylässä opiskelukämpässämme.
Niin oli vielä margariini-viha muistissa ja voi ainoa levite monille maalla asuville.
Pohjois-Karjala -projekti 70-luvun alussa oli täysin eri stoori ja lähes päinvastainen intresseiltään kuin tuo lähihistorian rasvasota. Nuori tutkija Pekka Puska hankki siinä kannuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Puskan tutkimuksissa kiinnitettiin huomio vain yhteen asiaan eli eläinrasvoihin
Kaikki muu terveyteen vaikuttava unohdettiin, kuten Lauri Helle ansiokkaasti tässä kirjoittaa
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Lauri Helle puhu tuossa margariinista mitää, vaan että pitäisi tutkia että mikä osuus oli kovilla rasvoilla kuolleisuuteen
Ilmoita asiaton viesti
Lue, Erkki, kommenttini uudestaan. Se koskee ainoastaan rasvasota-nimen käyttöä, mihin se yhdistetään Suomen lähihistoriassa.
Lauri Helteen ansiokkaan kirjoituksen sisältöä en millään lailla kritisoi.
Ilmoita asiaton viesti
”Lue, Erkki, kommenttini uudestaan. Se koskee ainoastaan rasvasota-nimen käyttöä, mihin se yhdistetään Suomen lähihistoriassa”
Niin onhan siinä kaksi eri asiaa. Mutta kyllä sitä voi käyttää Pohjois- karjala/ Pekka Puska projektistakin
Ilmoita asiaton viesti
Olen syntynyt ( tuskin elän hänen ikäisekseen 104 vuotta ) samana päivänä kun Arvo Ylppö, joka eli pitkän iän aktiivisena ja nauttien silloin puhtaista elintarvikkeista – kun globaalimaailma ei vielä ollut pääsyt ravintoketjuja kyllästämään erilaisilla lisäaineilla – nykyisin suureen ääneen toitotuksen keinolihan jne.nimeen, et ehkä meitä ihmisiä täytyy kehoittaa peilin ääreen, et miksi hyväksymme tuon suuntaisen toiminnan? Toisaalta kun se vaivattomuus hakea kaupan hyllyltä valmis ruoka-annos ( joka on täynnä lisäaineita ja leivätkin kyllästetty sokerilla jne. ) ja sen seitsemänkymmentä eri tuotetta, jossa kevyt Sana kiehtoo, joka täytyy olla terveellistä, kun se on kevennetty mauttomaksi + että mainoksessa lukee myös Terveellinen.
Muuten olen ehkä väärää sukupuolta sanomaan mitään, kun ei ennen ollut nais´metsureita, vaikka silloinkin nainenkin joutui kirveen / sahan ottamaan käsiinsä, kun muita työvälineitä ei ollut uunipuiden työstämiseen ja itse täytyi hallita monista muistakin toimista, et se arki sujuisi kohtuullisesti.
Kun kevyelle linjalle suomessa siirryttiin – en hurahtanut, vaan maistoin,,,,,,,, hyljäten maistelutkin sinne alkuajoille ja perheessäni tarjottiin kotiruokaa + leipomuksia, joita nyt yksin eläessäni harrastan – toivoen etten joutuisi einesruokintaan, joten voi on käytössä ja helppokäyttöisyyden vuoksi normaalisuolainen Oivariini.
Ihminen tarvitsee energiaa eri toimien suorittamiseen, enkä lenkille lähtiessä käytä energiajuomia + patukoita / makeisia, kolme tuntia puuron syömisestä se energian lähde riittää 5-10 kilometrin kävelyn ylläpitämiseen ja jos lenkki siirtyy iltapäivään, voileivän syön ennen lenkkiä, et emme tarvitse jatkuvaa jääkaapin tyhjentämistä – joka ehkä eläkkeellä ollessaan houkuttaa. Niin, en ole asiantuntija muussa kuin oman elämäni aikajanassa – antaen houkutuksille useinkin myöten, et liikakiloja minulla on noin 20 kiloa, kun olen hiukan pidempi 1m 57senttillä kuin Arvo Ylppö 1metri 54 centtiä.
Kaikki maapallon ilmakehän sisällä on myrkyllistä, joiden listaa voi itse jonkin verran karsia, kun tolkun pitää käsissään.
Tuosta liputuspäivästä – et miksi se ei olisi kaikille suomen hyväksi tekevälle työntekijöille suomen rajojen sisällä ja nimenomaan fyysistä työtä tekeville, kun heitä vähemmän muutenkin huomioidaan?
Ilmoita asiaton viesti