Poika joka huusi sutta eli miten pelotteluun perustuva päihdevalistus tappaa nuoria

Kaikki on varmaan kuullut vertauksen pojasta joka huusi sutta. Nykyaikaisessa päihdevalistuksessa jossa Kannabis aiheuttaa psykoosin ja Ekstaasin käyttäjät kuolevat yliannostuksiin (molemmat ehkä teoriassa mahdollisia mutta äärimmäisen harvinaisia) käy samalla tavalla. Sen jälkeen kun on valehdeltu/liioiteltu muista päihteistä niin siinä vaiheessa kun varoituksia pitäisi uskoa niin sitten onkin jo liian myöhäistä. Kun kokeillaan Lakkaa ja kuvitellaan että sehän nyt on vain kuten joku Ekstaasi josta valehdeltiin voi käydä todella huonosti. Se vie monen nuoren hengen.

Gammabutyrolaktoni – Wikipedia Eli kavereiden kesken Lakka, Huju tai Huikka.

Kyseessä ei ole varsinaisesti huumausaine vaan teollisuuskemikaali joka luokitellaan lääkeaineeksi eli siitä ei voi saada pidempää tuomiota kuin vuoden vankeutta vaikka tavaraa olisi litrakaupalla.

Lakkaa ei ole tehty ihmisten käyttöön kuten huumeita (lääkefirmat ovat luoneet jokaisen synteettisen huumeen Amfetamiinista Oxycontteihin) vaan teollisuuskemikaaliksi. Lakan kiskominen on verrattavissa bensan imppaamiseen eikä varsinaisten ihmisten käyttöön suunniteltujen perinteisten huumausaineiden ongelmakäyttöön. Koulun huumevalistuksessa Lakka on siitä huolimatta laitettu vain yhdeksi huumeeksi muiden joukossa. Kun Lakka on samalla viivalla kuin vaikkapa Kannabis tai Ekstaasi madalletaan nuorten käyttökynnystä kokeilla sitä.Kuinka moni ihminen kuolee Lakkaan vuosittain? Todella moni, tiedän sen ihan henkilökohtaisesti tarkkaa lukua on mahdoton tietää sillä Lakkakuolemia ei tilastoida. Tilastokeskuksen omalla sivulla kerrotaan huumekuolemien määrittelystä näin

Huumausainekuolemat

Huumausainekuolemien laskemisessa käytetään EU:n Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen EMCDDA:n laatimaa luokittelua (Selection B). Sen mukaan huumausainekuolemiksi lasketaan tapaukset, joissa peruskuolemansyynä on huumeiden käytöstä johtuva mielenterveyden häiriö tai tahaton, tahallinen tai tahallisuudelta epäselvä huumeiden aiheuttama myrkytys. . EMCDDA:n luokituksen mukaisilla huumeilla tarkoitetaan lähinnä opioideja sekä myös kannabista ja sen johdoksia, muita hallusinogeenejä sekä väärinkäyttöön soveltuvia psykostimulantteja, kuten amfetamiinia ja sen johdoksia The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, ICD-10: luokat F110-F112, F120-F122, F140-F142, F150-F152, F160-F162, F190-F199, X41+T436, X42+T400-T409, X61+T436, X62+T400-T409, Y11+T436, Y12+T400-T409). Tapaukset on laskettu WHO:n suosituksen mukaisesti vaikuttavimmaksi arvioidun aineen mukaan. Useissa tapauksissa kyse on moniainemyrkytyksistä, jossa henkilö on nauttinut myös esimerkiksi alkoholia ja/tai psyykenlääkkeitä.

 

Jokin taitaa puuttua. Huumekuoleman todellinen syy jää näin usein pimentoon. Lähes aina vainajan elimistöstä löytyy monta ainetta joten on täysin lääkärin päätös että mikä niistä on aiheuttanut kuoleman. Lakkaa ei ole otettu edes huomioon huumekuolemia tilastoidessa. Olen kohtuullisen varma että kun uutisoidaan että Ekstaasi­kuolemien määrä yli kolmin­kertaistui Suomessa vuosina 2011–2017 – Kotimaa | HS.fi kyseiset kuolemat ovat lähes poikkeuksetta Lakan aiheuttamia. En ole kuullut kenestäkään joka edes tietäisi jonkun joka on kuollut Essoihin sen sijaan olen kuullut liian monesta tapauksesta jossa joku on kuollut Lakkaan. Miksi nämä eivät näy tilastoissa? Koska ne merkataan toisen aineen aiheuttamiksi kuten Ekstaasin tai Amfetamiinin sillä tässä luokittelussa Lakkaa toisin kuin Kannabista ei pidetä edes tappavana huumeena. Ei ole mikään ihme että Ekstaasia löytyy elimistöstä monelta jotka ovat kuolleet todellisuudessa Lakkaan. Molemmat ovat erittäin suosittuja huumeita klubiskenessä. Jos ei Ekstaasia löydy niin joku toinen huume varmasti. Tämä luokittelu ja riskeistä tiedottaminen ihan oikeasti tappaa! Vai onko tilastokeskus ja THL sitä mieltä että Lakan käyttö ei ole hengenvaarallista? Ettei siihen kuole useita nuoria vuosittain? Jos kuolee missä tilastot näistä?! Niitä ei merkata huumekuolemiin mistä näkyy nämä luvut?

 

Tarvitaan uskottavaa ja haittoihin realistisesti suhtautuvaa päihdevalistusta! Se voi tuntua hyvältä idealta että lähtee vähän pelottelemaan ja liioittelemaan että nuori ei kokeilisi aineita mutta tämä toimii itseään vastaan sillä nuori kyllä tajuaa sen ja koko valistus menettää uskottavuutensa. Tämä näkyy jo ihan siinä että Suomi on hopeasijalla euroopan yliannostuskuolemissa väkilukuun suhteutettuna. Kärkipaikalla on Ruotsi. Mikä on EUn ainoa maa missä on tiukempi päihdepolitiika? Missä turvaudutaan vielä räikeimpiin valheisiin valistuksessa kuin Suomessa? Arvaako joku?

Hollannissa näistä asioista kerrotaan realistisesti koulussa ja siellä kuolee huumeisiin viisi kertaa vähemmän ihmisiä väkilukuun suhteutettuna kun Suomessa. Myös Kannabiskokeilut ja sen käyttö on kaksi kertaa harvinaisempaa nuorilla kuin täällä Suomessa. Mitä tästä voi päätellä? Realistinen valistus ja inhimillisempi päihdepolitiikka vähentää päihteiden käyttöä ja ne jotka alkavat käyttää pysyvät vähähaittaisemmissa aineissa. Minun blogeihini tullaan monesti kirjoittamaan miten minä muka mainostan huumeita joskus jopa lapsille. Minä en usko että kovinkaan moni ala-ikäinen täällä Uudessa Suomessa käy mutta siltä varalta jos tämän lukee joku nuori niin viestini teille on:

Vaikka koulussa valehdellaan ja pelotellaan välillä hyvin räikeästi huumeista se ei tarkoita ettei varoitukset perustu totuuteen edes osittain ja joskus ovat jopa haittoja vähätteleviä. Mitä tahansa teetkin älä kokeile Lakkaa edes yhtä kertaa! Siinä ne varoitukset pitävät paikkansa ja oikeasti jopa vähättelevät kyseisen myrkyn aiheutamaa vaaraa! Siitä ei tule edes mitenkään hyvä olo. Parhaassa tapauksessa teet itsestäsi pellen ja jos sinulla olisi siitä muistikuvia niin morkkis olisi jotain ennennäkemätöntä. Pahimassa tapauksessa kuolet ja se on oikeasti ihan millilitrasta kiinni.

Tarkoittaako tämä että muut huumeet eivät ole vaarallisia kuten opettaja sanoo? Kyllä ja ei. Koulun terveystiedon tunneilla saatat kuulla väitteitä jotka ovat niin liioiteltuja että naurattavat mutta se että haittoja liioitellaan, ei tarkoita ettei haittoja olisi lainkaan. Niitä on ja ne voivat olla hyvinkin vakavia varsinkin pitkällä tähtäimellä vaikka opettajan kertomat tarinat nuoresta joka otti LSDtä, luuli olevansa appelssiini ja kuori itsensä ovatkin pelkkää p*skaa.

Se että Kannabis ei aiheuta psykoosia ei tarkoita ettei siitä tulisi mitään haittaa. Kannabiksesta tulee helposti tapa, jopa elämäntapa. Tämä johtuu etenkin siitä, että Kannabis ei aiheuta krapulaa tai muuta pahaa oloa seuraavana aamuna joten kynnys että polttaa jointin on paljon matalampi kuin se että lähtee ryyppyreissulle jos seuraavana päivänä on koulua/duunia. Näin ollen psyykkinen riippuvuus muodostuu huomaamattomasti sillä et itse huomaa haittoja pitkään aikaan mutta ne kyllä on silti olemassa. Tiedät varmaan niitä nuoria jotka ovat polttaneet pilveä pidemmän aikaa. Míeti hetki onko heillä oikeastaan elämässä muuta sisältöä kuin Kannabis? Puhuvatko he muusta kuin pilvestä ja kiinnostaako heitä enää muut asiat Kannabiksen lisäksi? Mitä haluat omalta elämältäsi?

Kannattaa harkita mikä on se asia mitä oikeasti haluaa tehdä ja keskittyä siihen päihteiden sijaan. Se että opettaja valehtelee ei tarkoita että pilveä tarjoava koulutoverisi puhuisi totta kun ylistäisi miten harmiton aine on kyseessä. Kummatkaan eivät tiedä puhuvansa p*skaa eivätkä tarkoita pahaa vaan tekevät sitä tietämättömyyttään. Ole sinä fiksumpi. Päihteitä voit kokeilla milloin tahansa nuoruuden elät vain kerran etkä saa sitä enää takaisin joten harkitse mihin sen käytät. Päihteitä ehtii kyllä kokeilla myöhemminkin jos siihen kiinnostusta on. Ei sillä ole mikään kiire. Dont belive in bullshit and queston everything! 

 

+2
Lauri Paavola
Sitoutumaton Helsinki

Itä-helsinkiläinen sitoutumaton kansalaisaktivisti järjen ja logiikan puolesta valheita vastaan!

Taistelen etenkin inhimillisemmän päihdepolitiikan, yksilönvapauksien ja sananvapauden puolesta.

Läheisiä aiheita ovat muunmuassa koronapaniikin arvostelu, jokaisen eduskuntapuolueen politiikkojen arvostelu ja kaksinaismoralismi, huumeiden vastainen sota, terrorismin vastainen sota, uskontojen kritiikki (erityisesti kolme pahinta Kristinusko, Islam ja Juutalaisuus), ihmiskunnan typeryys, ihmisen lähestyvä sukupuutto jota me suuressa narsismissamme kutsumme "maailmanlopuksi" sekä musiikki.

Mikäli minun teksteistä provosoidut niin tiedät olevasi väärässä. Totuuden puhuja ei pelkää vastakkaista mielipidettä vaan vastaa niihin mielellään. Vain valehtelija tarvitsee sensuuria.

Rakkaudesta lajiin since 1995 ❤

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu