Tehtaileeko Ilta-Sanomat valeuutisia vai puhuuko HUSin ylilääkäri palturia?

Ilta-Sanomat uutisoi viime joulukuussa että Suomessa on kuollut 20-30-vuotiaita koronaan, lähteenään heillä oli HUSin ylilääkäri Asko Järvinen Jopa 20–30-vuotiaita kuollut koronaan Suomessa – tämä koronakuolemista tiedetään nyt – Kotimaa – Ilta-Sanomat

THLn tilastojen mukaan tähänkään mennessä yksikään alle 30-vuotias ei ole Suomessa kuollut koronaan Varmistetut koronatapaukset Suomessa (COVID-19) (arcgis.com)

Tässä kuviossa on siis jotain pielessä. Päätin lähteä selvittämään asiaa ja pirautin HUSin ylilääkäri Asko Järviselle, joka aluksi vetosi siihen ettei voi muistaa mitä on melkein vuosi sitten sanonut, mikä onkin varsin ymmärrettävää mutta kun tiedustelin että miten hän olisi edes voinut mennä sanomaan että alle kolmekymppisiä on kuollut koronaan, kun THLn mukaan ei ole, joten eihän niitä ole voinut olla viime joulukuussakaan (vai onko joku herännyt henkiin?) niin Asko sitten toteaakin ettei hän millään ole tälläistä sitaattia voinut antaa vaan hänen on täytynyt puhua esimerkiksi sairaallahoitopotilaista tms  ja Ilta-Sanomat on käsittänyt väärin. Asko Järvinen – HUSin Ylilääkäri kertoo miten koronakuolemista valehdellaan! – YouTube

Ihmettelin että kysehän ei ollut pelkästä sitaatista vaan koko jutun otsikko perustui sen väittämän ympärille että 20-30-vuotiaita on kuollut koronaan joten miten tälläinen virhe on voinut sattua?

Järvinen vieritti vastuuta medialle ja toimittajille jotka paisuttelee juttuja.

Sitähän media toki tekee, varsinkin tämän koronan suhteen mutta tuossahan ei ollut kyse mistään paisuttelusta tai asiavirheestä vaan suoranaisesta valeuutisesta koska sen otsikon väite on yksinkertaisesti epätosi, mikäli THL:n haluaa luottaa.

Seuraavaksi lähdinkin tiedustelemaan asiaa Ilta-Sanomilta josta ei selvästikään oltu kovin halukkaita vastaamaan mutta sain lopulta tuon artikkelin toisen toimittajan Petri Sepän langan päähän (Kohdasta 14:30, niin kauan siinä kesti) Ilta-Sanomat joutuu vastaamaan valheistaan! – YouTube

Petri taas väitti kivenkovaan että Asko Järvinen on tälläisen sitaatin antanut eikä hän ole juttua vain tuulesta temmannut.

Mietitäänpäs siis mitä skenaarioita tässä on.

  • Asko Järvinen, syystä tai toisesta on tälläisen sitaatin Ilta-Sanomille antanut ilman minkäänlaista faktapohjaa ja hyväuskoinen toimittaja on vääntänyt siitä uutisen tarkistamatta THL:n rekisteristä pitääkö tieto paikkansa.
  • Asko Järvinen ei ole antanut tuollaista lausuntoa vaan puhunut esim sairaallahoidoista mutta Ilta-Sanomien toimittaja on päättänyt että juttu saa enemmän klikkauksia jos puhutaan kuolemista ja tehnyt tarkoituksella valeuutisen jossa härskisti vedätetään koko kansaa vakavalla asialla ja jatkaa valehteluaan kun vierittää syytä Asko Järvisen niskaan.

Mitähän muita mahdollisia skenaarioita tässä voisi olla?

Keksiikö joku?

Tekevätköhän toimittajat lainkaan taustatyötä ja puhuvatko nämä asiantuntijat aina totta?

En usko että tämä on aivan ainutlaatuinen tapaus.

Uskotko sinä?

Kyllä tämä Sanoma Magazinesin uskottavuutta ainakin syö, minun mielestäni kyllä paljon muutakin mutta vähintään Sanoma Magazinesin uskottavuus luotettavana mediana on mennyttä sillä vaikka Petri puhuisi totta ja Asko olisi tuon sitaatin antanut niin kyllä tuo olisi pitänyt ehkä THLn rekisteristä tarkistaa ennen kuin kokonaista uutista asiasta tekee.

Antaa siis hyvän kuvan siitä tavasta miten Sanoma Media Finland OY tarkistaa uutistensa todenperäisyyden ja miten paljon mihinkään heidän uutisiinsa kannattaa luottaa jos siellä kerran tehdään uutisia tällä tavalla.

+18
Lauri Paavola
Sitoutumaton Helsinki

Itä-helsinkiläinen sitoutumaton kansalaisaktivisti järjen ja logiikan puolesta valheita vastaan!

Taistelen etenkin inhimillisemmän päihdepolitiikan, yksilönvapauksien ja sananvapauden puolesta.

Läheisiä aiheita ovat muunmuassa koronapaniikin arvostelu, jokaisen eduskuntapuolueen politiikkojen arvostelu ja kaksinaismoralismi, huumeiden vastainen sota, terrorismin vastainen sota, uskontojen kritiikki (erityisesti kolme pahinta Kristinusko, Islam ja Juutalaisuus), ihmiskunnan typeryys, ihmisen lähestyvä sukupuutto jota me suuressa narsismissamme kutsumme "maailmanlopuksi" sekä musiikki.

Mikäli minun teksteistä provosoidut niin tiedät olevasi väärässä. Totuuden puhuja ei pelkää vastakkaista mielipidettä vaan vastaa niihin mielellään. Vain valehtelija tarvitsee sensuuria.

Rakkaudesta lajiin since 1995 ❤

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu