CO2-pitoisuutta ilmakehässä hallitsevat valtamerien pintavesien keskimääräiset lämpötilat!

Puheenvuorossani Oppia ikä kaikki ilmastonmuutoksestakin! https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/oppia-ika-kaikki-ilmastonmuutoksestakin-2/ olen todennut:
”Kun katsotaan, mitä todellisuudessa on tapahtunut, ei tuolle IPCC:n omaksumalle ilmastoherkkyydelle tukea löydy. Esim. viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutostrendit ovat aina seuranneet ilmakehän lämpenemisen muutostrendejä eikä päinvastoin. Ilmakehän lämpötilan muutostrendit ovat saaneet aikaan valtamerien pintavesien keskimääräisen lämpötilan muutostrendit ja sitä tietä sitten ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutostrendit.”

On syytä kerrata sekä geologisia että viimeaikaisiin havaintoihin liittyviä tosiasioita valtamerien pintavesien keskimääräisen lämpötilan hallitsevasta vaikutuksesta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

A) Valtameret hallitsevat 71 % maapallomme koko pinta-alasta.
B) Viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana mannerliikuntojen seurauksena ilmaston lämpötilaan liittyvä valtamerien pintavesien keskimääräinen lämpötila on laskenut niin, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden keskimääräinen pitoisuus on pudonnut luokasta 1600 ppm nykyiseen luokkaan 400 ppm.
C) Viimeisen 800 000 vuoden aikana, maapallon kiertäessä aurinkoa lievästi elliptisellä radallaan, ovat syntyneet ns. jääkaudet ja lämpimät kaudet, jolloin jääkausina ilmaston jäähtyessä myös valtamerien pintavedet ovat jäähtyneet ja vahvistuneet hiilidioksidinieluluina, ja jolloin taas lämpiminä kausina valtamerien pintavedet ovat lämmenneet ja vahvistuneet hiilidioksidilähteinä. Tämäkin kaikki on sitten johtanut näytöksi siitä, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutokset ovat seurauksia ilmaston lämpötilan muutoksista eikä päinvastoin.
D) Nykyisenä Holoseeni-nimisenä lämpimänäkin kautena ns. pieni jääkausi noin 400 vuotta sitten saattaa myös olla seuraus pienemmistä mannerliikunnoista, kun ne ovat Pohjois-Atlannin virtauksia muuttaneet. Tyypillisimpiä tänä Holoseeni-kautena ovat kuitenkin auringon aktiivisuusmuutoksiin liittyvät Enso-ilmiöt, jolloin El Niño-vaiheessa, valtamerien pintavesien lämmetessä, ilmakehän hiilidioksidiptoisuudessa on todettavissa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousua, kun taas La Niña-vaiheessa, valtamerien pintavesien lämpenemisen tauottua, sitä ei enää todettavissa ole.

Esimerkiksi puheenvuorossani Ilmakehän CO2-pitoisuuden muutokset seuraavat valtamerien pintavesien keskimääräisiä lämpötilamuutoksia https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/ilmakehan-co2-pitoisuuden-muutokset-seuraavat-valtamerien-pintavesien-keskimaaraisia-lampotilamuutoksia-2/ olen todennut:

”Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutokset seuraavat ilmaston lämpötilan muutoksia eikä päinvastoin, missä välittävänä, hallitsevana tekijänä on valtamerien pintavesien keskimääräinen lämpötila. Esimerkiksi viitteen http://www.co2web.info/Oceans-and-CO2_EngrsAust_Apr08.pdf  mukaan valtameret ovat ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden pääasialliset säätäjät. Siinä esimerkiksi kuva 2 osoittaa, miten Mauna Loalla ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden mittaustulokset riippuvat valtamerien pintavesien keskimääräisestä lämpötilasta.”

Kun otetaan huomioon Ollilan puheenvuorossa https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila1-2/nasa-huijaa-hiilidioksidin-animaatiovideossa-ihmisen-osuudesta-vaikka-luonto-dominoi/ oleva kuva 4 Mauna Loalla tehdyistä ilmakehän hiilidioksipitoisuuden yhden vuoden aikana tehdyistä mittauksista, huomataan, että näitä Mauna Loan mittausten mukaisia ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksia hallitsevat valtamerien pintavesien keskimääräisen lämpötilan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt, missä maapallon eteläisillä valtamerillä on hallitseva osuus. Muiden hiilidioksidipäästöjen vaikutus ilmakehän hiilidioksidipäästöjen nousussa käytännössä jokseenkin kumoutuu, kun Henryn lain mukaisen tasapainon saavuttamiseksi niiden vaikutus korvautuu valtamerien pintavesistä tulevien hiilidioksidipäästöjen vähenemisellä.

+2
LauriHeimonen
Sitoutumaton Lohja

Diplomi-insinööri, eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu