Gorbatshovilla oli ymmärtääkseni pyrkimys asianmukaisuuteen

Viitteen https://www.kotimaa.fi/artikkeli/john-vikstrom-ja-kimmo-kaariainen-arvioivat-mihail-gorbatshovin-elamantyota-han-ei-pystynyt-hallitsemaan-muutosta-mutta-se-ei-mitatoi-merkitysta/ otsikko John Vikström ja Kimmo Kääriäinen arvioivat Mihail Gorbatshovin elämän­työtä – ”Hän ei pystynyt hallitsemaan muutosta, mutta se ei mitätöi merkitystä”

Varsinaisessa tekstisisällössä he toteavat:

”Gorbatshov on yksi niistä henkilöistä, joka vaikutti eniten historian kulkuun ja sen muutokseen 1900-luvun loppuvuosina, arkkipiispa emeritus John Vikström sanoo.

Tiistaina 91-vuotiaana kuollut Mihail Gorbatshov toimi Neuvostoliiton presidenttinä vuosina 1985–1991 eli osan Vikströmin arkkipiispakaudesta, joka ajoittui vuosiin 1982–1998.

– Muistan hyvin, minkälaisen innostuksen hän herätti myös meillä. Luutuneen, kalkkiutuneen ja pysähtyneen neuvostojärjestelmän uusiksi johtotähdiksi tulivat sanat ja arvot glasnost, avoimuus, ja perestroika, uudelleenrakentaminen. Aavistimme, että uusi aika teki tuloaan kylmän sodan päättymisen myötä, Vikström jatkaa.

Hänen mukaansa innostus oli suurta myös kirkkojen puolella.

– Tämän koin hyvin konkreettisesti osallistuessani ”Venäjän kasteen”, Venäjän ortodoksisen”

Yksi Gorbatshovin näkyvimmistä toimenpiteistä on Itä- ja Länsi-Saksan yhdistyminen. Kun hän ei kuitenkaan saanut päättäjiä riittävästi toimimaan haluamallaan tavalla, hän ymmärtääkseni näki tarpeelliseksi luopua koko presidenttiydestään ja aloittaa parhaimman mahdollisen siviilielämän perhepiirissään.

Kun itse tapasin Gorbatshovin Outokummun Porin tehtaiden metallitehtaan tutkimuslaboratorion mikroskoopin äärellä, hän tuntui olevan kovin innostunut siitä, miten näimme mikroskoopin suurennoksina hapettoman kuparimme rakenteen vaikututuksen kuparin selitykseni mukaisiin ominaisuuksiin. Hän oli varmaankin hyvin perillä siitä, että alunperin tämän hapettoman kuparilaadun valmistus on lähtäisin silloisen Itä-Berliinin kuparivalimosta, missä työmatkoillani olin itsekin vieraillut. Tämä hänen vierailunsa Outokummun Porin tehtailla mielestäni kuvaa sitä laajuutta, mihin valtiollisestikin tulee huomiota kohdentaa.

Lauantaina 3.9.2022 klo 13.10 alkaen katselin ohjelmaa TV1:ssä nimeltä Dokumenttiprojekti: Ystäväni Gorbatshov (U) Mihail Gorbatshov kuoli 30. elokuuta 2022. Suosittelen tämänkin ohjelman katselua.

+1
LauriHeimonen
Sitoutumaton Lohja

Diplomi-insinööri, eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu