Ilmakehän CO2-pitoisuuteen hallitsevasti vaikuttava tekijä!

A) Auringon hallitsema ilmaston lämpötila!

Auringon ilmaston lämpötilaan vaikuttavat tekijät ovat mitä moninaisimmat:

– Jo Maapallon eri pallonpuoliskojen vuodenajat ja niissäkin vielä vuorokausien ajankohdat ilmaston ja esim. valtamerien pintavesien lämpötilamuutoksineen ovat lähtökohtaisesti Maapallolle Auringosta paikallisesti maanpinnalle tulevan lämpösäteilyn voimakkuudesta riippuvaisia.

– On myös hyvin tiedossa, miten nykyisenä Holoseeni-nimisenä lämpimänäkin kautena Auringon havaittavina olevat aktiivisuusmuuutokset aiheuttavat lievähkönä pidettävää vaihtelua sekä ilmaston että valtamerien pintavesien keskimääräisessä lämpötilassa, mistä sitten – valtamerien pintavesien keskimääräiseen lämpötilavaihteluun liittyen – seurauksena on todettavissa lieviä muutoksia myös ilmakehän keskimääräisessä hiilidioksidipitoisuudessa.

– Nykyinen Holoseeni-niminen lämmin kausi kuuluu osana viimeisen 800 000 vuoden aikana geologisin ja viime aikaisin havainnoin todettuihin jääkausien ja lämpimien kausien vaihteluihin, mitkä perustuvat Auringosta maapallolle tulevan säteilyn muutoksiin Maapallon kiertäessä Aurinkoa lievästi elliptisellä radallaan. Näistä sitten myös on seurauksena valtamerien pintavesien keskimääräisen lämpötilan vaihtelu ja sitä tietä myös ilmakehän keskimääräisen hiilidioksidipitoisuuden vaihtelu: a) valtamerien pintavesien lämpeneminen nostaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta ja b) valtamerien pintavesien jäähtyminen alentaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden tasoa.

B )Mannerliikunnot ilmaston lämpötilan ja ilmakehän hiilidioksidiptoisuuden säätäjinä.

Viittaan aikaisempaan puheenvuorooni https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/255339-kokemusperaisesti-todetut-ilmaston-lampotilaan-vaikuttavat-tekijat/, missä olem mm. viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana tapahtuneista mannerliikunnoista todennut:

”Mannerliikunnot, jotka ovat muuttaneet valtamerien virtauksia niin, että päiväntasaaja-alueella lämpötila liitukaudelta on laskenut pari C-astetta, pohjoisilla polaarialueilla se on laskenut parikymmentä C-astetta ja eteläisillä polaarialueella lämpötilan lasku on ollut jopa 40 C-astetta.”

Viimeisen 800 000 vuoden aikana jäätiköitymiskausiin ja niiden välisiin lämpenemiskausiin liittyen orbitaaliset seikat – so. lähinnä se, millä etäisyydellä maapallo on elliptisellä kiertoradallaan aurinkoon nähden – ovat määränneet ilmaston kuin myös valtamerien pintavesien lämpötilaa maapallolla.

Viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana edellä mainitut ilmaston alueelliset, keskimääräiset lämpötila-alenemiset ovat myös johtaneet valtamerien pintavesien keskimääräisen lämpötilan alenemiseen ja sen seurauksena ilmakehän keskimääräisen hiilidioksidipitoisuuden alenemiseen luokkaa 1600 ppm olleesta pitoisuudesta noin 400 ppm olevaan nykyaikaiseen pitoisuuteen.

Kun ilmakehän keskimääräistä hiilidioksidipitoisuutta hallitsee valtamerien pintavesien keskimääräinen lämpötila, siinä muiden hiilidioksidipäästöjen rooli kyseenalaistuu. Olen näillä sivuilla jo useaan kertaan osoittanut, miksi muut hiilidioksidipäästöt eivät ilmakehän hiilidioksipitoisuuden nousua hallitse. Se yksinkertaisesti johtuu siitä, että Henryn lain mukaan valtamerien pintavesistä tulevat hiilidioksidipäästöt – tieteelliseen tasapainoon hakeutumisen kautta – pienenevät sitä mukaa, kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus muista syistä on nousemassa.

C) Yhteenveto

Hiilidioksidipitoisuuden hallitsevana pidettävä nousu ilmakehässä ei ole todettavissa ihmisperäiseksi, vaan se on seuraus valtamerien pintavesien keskimääräisestä, luonnonlakien mukaisesta lämpenemisestä.

+5
LauriHeimonen
Sitoutumaton Lohja

Diplomi-insinööri, eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu