Ilmastoherkkyys lähenee nollaa!

Totuus sekä geologisten että viimeaikaisten, todellisuudesta tehtyjen havaintojen mukaan näkyy olevan se, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuustrendit seuraavat ilmaston lämpötilan muutostrendejä eikä päinvastoin. Miltä tämä toteamus tänä päivänä näyttää?

Olen kommentissani https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/perakaneetti-ilmastotieteen-tilasta-ippcn-ja-sen-tukijoiden-keskuudessa/#comment-3577320 vastauksena Ollilaa kerraten puheenvuoroon todennut:

”Tärkein tulos on ilmastoherkkyysarvoni 0,6 °C.”

Mielestäni se on riittävä, vaikka sekään laskelmana ei vielä tieteelliseen näyttöön todellisuudesta riitäkään.

Kertaan tässä, mihin oma näkemykseni perustuu:

”Puheenvuorostani CO2-pitoisuutta ilmakehässä hallitsevat valtamerien pintavesien keskimääräiset lämpötilat!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/co2-pitoisuutta-ilmakehassa-hallitsevat-valtamerien-pintavesien-keskimaaraiset-lampotilat / käy ilmi, että ”Mauna Loan mittausten mukaisia ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksia hallitsevat valtamerien pintavesien keskimääräisen lämpötilan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt, missä maapallon eteläisillä valtamerillä on hallitseva osuus. Muiden hiilidioksidipäästöjen vaikutus ilmakehän hiilidioksidipäästöjen nousussa käytännössä jokseenkin kumoutuu, kun Henryn lain mukaisen tasapainon saavuttamiseksi niiden vaikutus korvautuu valtamerien pintavesistä tulevien hiilidioksidipäästöjen vähenemisellä.”

Mitä tulee Ollilan toteamaan ilmastoherkkyysarvioon 0,6 C-astetta IPCC:n omaksuman ilmastoherkkyysarvion 4,5-1,5 C-astetta sijasta, se kyllä on tarpeeksi toimiva ratkaisuna. Näkemykseni mukaan tämä ilmastoherkkyysarvio todellisuudessa on vielä tätä Ollilankin arviota pienempi. Siinä Ollilan käyttämä, ydinpommin aiheuttama C14-isotooppi kyllä asianmukaisesti osoittaa, että Henryn lain mukaisen tasapainon saavuttamiseksi ilmakehän hiilidioksidipitoisuus laskee. Siinä ei kuitenkaan oteta vielä huomioon sitä, että C13-isotoopin tapaan C14-isotoopin osuutta siirtyy Henryn lain mukaisesti pois ilmakehästä suhteellisesti hitaammin kuin ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta hallitsevaa C12-isotooppia, mikä johtuu siitä, että ilmeisesti C13-isotoopin lailla C14-isotoopin laatu kasvillisuuden edistäjänä on C13-isotoopin tapaan olennaisesti estynyt.

+4
LauriHeimonen
Sitoutumaton Lohja

Diplomi-insinööri, eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu