Ilmastonmuutoksen laskelmissa fysikaalinen kemia avainasia!
Eilen Suomen luonnon ensimmäisenä liputuspäivänä kirjoituksessani Ilmastonmuutoksiin varautuminen ja niihin sopeutuminen avainasia! https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/ilmastonmuutoksiin-varautuminen-ja-niihin-sopeutuminen-avainasia/ totesin:
”Kun ihmisperäiset hiilidioksidipäästöt eivät lämpenemistä hallitse, ainoaksi, toimivaksi ratkaisuksi sen suhteen, mitä ihminen voi tehdä, jää luonnollisiin ilmastonmuutoksiin varautuminen ja niihin sopeutuminen. Hiilidioksidipäästöjen toimimattomaksi osoittautuneen vähentämisen sijasta nimenomaan ilmastonmuutoksiin varautumiseen ja niihin sopeutumiseen pitää poliitikkojenkin päätöksissään ensisijaisesti huomionsa kohdistaa.”
Todellisuudessa CO2-pitoisuuden lisääntyminen ilmakehässä on omiaan parantamaan Maapallon kasvillisuutta, mikä jo on yksi esimerkki siitä, että CO2-päästöjen vähentämisellä ilmakehään ei perusteita olemassa ole.
Kun katselee perusteita, millä ihmisperäisiä CO2-päästöjä ilmaston uhkaavaksi uskotusta lämpenemisestä syytetään, niistä puuttuu tieteellinen näyttö todellisuudesta. Tämä näyttää johtuvan lähinnä siitä, että ne eivät perustu asianmukaiseen fysikaaliseen kemiaan vaan pelkkiin fysikaalisiin laskelmiin.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/ilmastonmuutoksiin-varautuminen-ja-niihin-sopeutuminen-avainasia-2/
Ilmoita asiaton viesti
I oppose, I think all that is needed is pure mathematics.
Ilmoita asiaton viesti
Nuoruudessani tuli opiskeltua myös fyskokemman laudatur, mutta ei tuohon blogiavauksen tekstiin voi siltä pohjalta paljoa sanoa. Vahinko on toki vähäinen, koska otsalohkodementia tai joku muu syy on heikentänyt muistiani.
Muutoin olen sitä mieltä, että maapallo vihertyy ilmastonmuutoksen seurauksena, kuten IPCC esittää.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon vihertymiseen voi lisätä sen, että maapallon kuivimmat alueet ovat vihertyneet lisääntyneen ilmakehän hiilidioksidin ansiosta.
Kyse on kai siitä, että kasvit käyttävät niukat maaperän vesivarat tarkemmin hyödyksi, kun fotosynteesiin tarvitsemansa hiilidioksidimolekyyli on helpommin saatavilla. Vettä haihduttava kasvin stomata voidaan pitää suljettuna, kun hiilidioksidimolekyyli on saatu.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon voi vasta, että välillisesti CO₂ on edistänyt mainisememiesi kuivien alueiden vihretymistä. CO₂ taso ei kuitenkaan ole ollut ko. alueiden viheriömisen tolellinen este vaan juurikin kuivuus johon on tullut helpotusta globaalin lämpenemisen myötä joka on aiheuttanut ilmiön, että Hadleyn solut ovat alkaneet laajentua 80 luvulta lähtien napojen suuntaan. Tämä aiheutta sen, että leveysateet joilla Hadleyn kiertoliikkeen alaspäin suuntautuvat ilmamassat aiheuttivat aiemmin kuivuutta saavat enemmän kosteutta ja kuivuusrajan siirtyessä kohti napoja vastaavasti aiemmin vehreämmät leveysasteet alkavat kärsiä kuivuudesta. Globaalisti tämä ei siis pelasta, mutta ovatpa denialistit löytäneet ilmiöstä ”todisteen” jota ovat hehkutelleet rinta rottingilla. Asia on käytännössä aivan sama kuin nokan irrotessa pyrstö tarttuu ja vice versa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokonaan huomiotta jää CO2:ta käyttävät bakteerit, jotka käyttävä autiomaassa ilmakehän H2:ta polttoaineena ja yhdistävä kemosynteesin avulla hiiltä biomassaksi.
”Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin ehdottaneet, että autiomaassa olevat bakteerit käyttävät ilmakehän H2:ta energianlähteenä tukemaan hiilen sitomista.”
https://www.nature.com/articles/s41396-021-01001-0
”Nämä autiomaan maaperät hapettivat johdonmukaisesti ilmakehän H2:ta ja sitovat hiilidioksidia biomassaan prosessin avulla, jota kuvataan ilmakehän kemosynteesiksi [55, 73].”
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotella voi mitä vaan mutta jos vettä ei ole ei pelkkä CO₂ auta kasveja paskaakaan, tämän voi testata ihan jopa kotioloissa. Autiomaan ilmassa on aivan sama määrä hiilidioksidia kuin missä muulla tahansa. Kasvaminen lähtee käyntiin ja välittömästi kun sattuu iskemään sadekausi ja loppu kun kuivuus palaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelin, että olisit jo tuosta edellisestä kommentista bonjannut, että H2O on vettä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse bonjata jos Hadleyn kierto kuivaa sen veden. Nyt se ei kuivaa enää samoilla alueilla kuin ennen kuivuusrajan siirtyessä pikku hiljaa aina vain enemmän kohti napoja.
Näitä ehdottelijoita on ollut ennenkin mm. Lindzen ja paperit on kumottu jo ajat sitten ja moneen kertaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Hadleyn solut ovat alkaneet laajentua 80 luvulta lähtien napojen suuntaan”.
Löytyykö dataa?
Ilmoita asiaton viesti
Start here
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ihmistoiminta on lisännyt ilmakehän CO2-pitoisuutta ja tämä muutos on myös tehostanut hiilen nieluja. Ilman nielujen tehostumista ilmakehän CO2-pitoisuuden kasvu olisikin ollut kaksinkertainen. Meriin liukenee entistä enemmän hiilidioksidia, minkä takia ne happamoituvat. Maan osalta lisääntynyt CO2-pitoisuus tehostaa yhteyttämistä, mutta biosfäärin kyky ylläpitää tätä kasvanutta nielua on rajallinen. Jossain vaiheessa voimistuva hajottaminen johtaa maanielujen tyrehtymiseen. Vihertymisen korostajat eivät näe tai halua nähdä kokonaiskuvaa
Muuten olen sitä mieltä, että ilmastodenialistit voisivat hankkia itselleen oman planeetan jonka kaasukehällä he voivat tehdä peruuttamattomia kokeilujaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvita uutta planeettaa, boreaalisissa metsissä aina pitää metsä uudistaa, jolloin maaperän mikrobit ja sienet lisääntyvät kumulatiivisesti, jolloin maaperän hiilensidonta on myös kumulatiivista.
Tämä pätee soveltuvin osin myös välialueen ja tropiikin metsiin, kunhan ne pidetään kasvipeitteisinä.
Tuulivoimaloiden pystyttäminen metsiin pitää lailla kieltää, koska hiilensidonta on laajoilla alueilla silloin estynyt.
https://science.sciencemag.org/content/339/6127/1615.abstract
”Käyttämällä 14C pommi-hiili -mallinnusta osoitamme, että 50-70 % varastoituneesta hiilestä boreaalisten metsäsaarten kronologiassa on peräisin juurista ja juuriin liittyvistä mikro-organismeista. Sienien biomarkkerit osoittavat heikentyneen hajoamisen ja sienijäämien säilymisen myöhemmin uudistetuissa metsissä. Lisäksi molekyyliviivakoodien 454-pyrosekvensointi yhdessä stabiilien isotooppianalyysien kanssa korostaa juureen liittyvät sienet tärkeinä ekosysteemin hiilidynamiikan säätelijöinä. Tuloksemme ehdottavat vaihtoehtoista mekanismia orgaanisen aineksen kerääntymiselle boreaalisiin metsiin uudistusten aikana ilman häiriötä pitkäaikaisesti.
Biokemialliset ja sekvensointitutkimukset osoittavat, että hiilen sitomista säätelevät funktionaaliset ja filogeneettiset muutokset mykorritsan sieniyhteisössä.
Tulokset on nimenomaisesti otettava huomioon boreaalisen metsän roolin osalta globaalissa hiilenkierron malleissa.”
Ilmoita asiaton viesti
”Meriin liukenee entistä enemmän hiilidioksidia, minkä takia ne happamoituvat”.
Meret ovat edelleen alkalisia, pH about 8,03.
Kun pH laskee alkalisella alueella kohden pH:ta 7, systeemi neutralisoituu.
Kun systeemin pH laskee alle pH.n 7, systeemi happamoituu.
Tietäen ihmisen rajoittuneen kapasiteetin tehdä CO2 kaasua, merten valtavan puskurikapasiteetin, pH 7 ei tulla saavuttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Semantiikkaa. pH:n aleneminen on happamoitumista. Lisäksi asteikko on logaritminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole semantiikkaa vaan faktaa.
Jos H2SO4:ään lisätään NaOH, niin sanotaan, että neutralisoituu. Ei sanota, että alkalisoituu.
Asteikko on 10-kantainen logaritmi. Siitä se p.
Ilmoita asiaton viesti
Happamoitumisen suuntaan ollaan menossa eikä sitä pysäytä ainakaan saivartelu.
Ilmoita asiaton viesti