Ilmastonmuutosten torjumisyritysten vaihtoehtona niihin sopeutuminen

Mitä valtiopäivien avajaisten TV-lähetyksestä jäi kirkkaimpana mieleeni? Se oli maininta, mitä eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ilmastonmuutososionsa lopuksi totesi. Jos asian oikein ymmärsin, hän piti tärkeänä, poliitikkojen omaamien, ilmaston lämpenemisen estämiseksi tarkoitettujen hiilidioksidipäästöjen leikkausten lisäksi, sopeutumista luonnollisiin ilmastonmuutoksiin. Nuo sopeutumistoimenpiteet näin painottuneina ja poliitikon esittämänä ovat minulle mieluinen yllätys.

Mehän hyvin tiedämme, että hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n omaksumalle ilmastoherkkyydelle (so. ilmaston lämpötilan nousu ilmakehän hiilidoksipitoisuuden kaksinkertaistuessa) ei näyttöä todellisuudesta ole olemassa. Kun Pariisin sopimus näin tulee perusteettomaksi, tulee ajankohtaiseksi strategian uudistaminen, missä erityisesti luonnollisiin ilmastonmuutoksiin ja sään ääri-ilmiöihin sopeutumisella on näkyvä rooli.

Olen näillä sivuilla jo toistuvasti esitänyt, miksi IPCC:n esittämä ilmastoherkkyys on perusteeton, esimekiksi puheenvuorossani https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/ipccn-omaksuma-harhakuva-ilmastoherkkyydesta/:

”Tämäkin hiilidioksidipäästöjen leikkausten todettu toimimattomuus perustuu siihen, mitä Tuukka Perhoniemi – totuuden edellytyksenä – suomennoksensa esipuheessa John Dewey’n kirjan Filosofian Uudistaminen sivulla 10 toteaa:
”Totuuteen tarvitaan toimintaa, se on kokemuksellista ja tarkoittaa ajatusten toimivuutta: aluksi on arvio tai hypoteesi, jota tulee koetella, ja mikäli se auttaa toimimaan halutulla tavalla maailmassa, se on oikea.
IPCC:n omaksuma ilmastoherkkyys tämän mukaan ei ole ”oikea”, kun sille odotusten mukaista näyttöä todellisuudesta ei ole olemassa. Valtamerien pintavesien lämpötilamuutokset hallitsevat ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta, missä ihmisperäisillä hiilidioksidipäästöillä ei havaittavan suurta vaikutusta ole. Lisäksi ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kokonaisnousullakaan ei todettavissa olevan suuruista vaikutusta ilmaston lämpötilaan ole; ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutostrendien on esim. viimeisen 100 miljoonan vuoden ajalta tehtyjen geologisten ja viimeaikaisten havaintojen mukaan todettu seuraavan ilmaston lämpenemisen muutostrendejä eikä päinvastoin.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu