Mannerliikunnotko nykyisenkin valtamerien jääpeitemäärän säätelijät?

Tänään on uutisissa kerrottu kuinka Austraalian Sydney’ssä, varsinkin sen luoteisosassa, on koettu rajuja vesisateita ja myrskyjä.

Olen puheenvuorossani (Näytönpuute CO2-päästöjen aiheuttamaksi uskotulla, ilmaston uhkaavana pidetyllä lämpenemisellä?) https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/naytonpuute-co2-paastojen-aiheuttamaksi-uskotulla-ilmaston-uhkaavana-pidetylla-lampenemisella/#comment-3371096 todennut:

”Viitteessä https://hifast.wordpress.com/2021/03/14/sea-ice-extent-global-antarctic-and-arctic-day-71-2021/ näkyy, kuinka globaali valtamerten jääpeite tällä hetkellä on jo noussut vuosien 1981-2010 keskiarvon lähelle. Nykyinen antarktinen jääpeite on jo noussut reilusti yli vastaavan, vuosien 1981-2010 keskimääräisen antarktisen alueen jääpeitealueen. Viimeisen noin 15 vuorokauden aikana arktinenkin jääpeite on ollut kasvusuunnassa, vaikka se vielä vuosien 1981-2010 keskiarvon alapuolella onkin. Tämä kaikki, jääpeitteen määrään liittyvä asia osoittaa, että globaali, keskimääräinen ilmasto on jäähtymässä. Tämäkin asianmukaisesti osoittaa, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kokonaisnousukaan ei voi olla mikään uhkaavana pidettävä syy ilmaston lämpötilan nousuun, puhumattakaan tuossa hiilidioksidipitoisuuden kokonaisnousussa olevan ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden korkeintaan luokkaa 5 % olevasta, fossiilisista polttoaineista aiheutuvasta osuudesta tai ylipäätään ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen kokonaismäärästäkään.”

Viite https://hifast.wordpress.com/2021/03/18/sea-ice-extent-global-antarctic-and-arctic-day-76-2021/ osoittaa valtamerien sekä antarktisen että arktisen jääpeitteen määrällisesti suhteellisen tason suhteessa vuosien 1981-2010 jokseenkin vakiintuneen verrattuna edellisen viitteeni keskiarvotasoihin.

Olen odottamassa, mitä kaikkia seurauksia tuosta antarktisen alueen kylmenemisestä seuraa. Nyt tuo Sydney’n alueen myrskyjen ja sateiden rajuus ilmaston viilentymisineen on yksi esimerkki näistä seurauksista. Tämä Sydney’n alueeseen kohdistunut myrskyjen ja sateiden rajuus johtuu todenäköisesti antarktista aluetta kiertävistä, aina Tyynen Valtameren eteläosasta Austraalian eteläosaan asti ulottuvien, viilentyneiden tuulien ja merivirtausten kiihtymisestä. Näkemykseni mukaan pidän mahdollisena, että mukana tulee olemaan myös seurauksia, mitkä antavat lisääntyvää näyttöä siitä, että ihmisperäisillä hiilidioksidipäästöillä ei todettavaa vaikutusta uskottuun, uhkaavana pidettyyn ilmaston lämpenemiseen olemassa ole. Tämähän ei mikään uusi asia olisi, kun YK:n perustama, hallitusten välinen ilmastopaneelikaan jo yli kolme vuosikymmentä kestäneestä, vasta teoreettisiin ilmastomalleihin perustuvasta yrittämisestäkään huolimatta ei siinä hypoteesia pidemmälle ole etenemään pystynyt.

Tämä nykyinen mannerjäätiköiden kasvu muistuttaa sitä, miten viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana mannerliikunnot ovat valtamerien jääpeitteitä lisänneet. Tietyissä määrinhän mannerliikuntojen on katsottu vielä nykyäänkin valtamerien jääpeitteiden määrään vaikuttavan.

+4
LauriHeimonen
Sitoutumaton Lohja

Diplomi-insinööri, eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu