Valtamerien pintavesien keskimääräinen lämpötila avainasia ilmakehän CO2-pitoisuuden säätelyssä!

Mitä keskeistä viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana ilmastoon liittyvissä asioissa on tapahtunut?

Mannerliikunnot ovat viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana muuttaneet valtamerien virtauksia niin, että valtamerien pintavesien lämpötilan keskimääräinen aleneminen on pudottanut ilmakehän keskimääräistä CO2-pitoisuutta luokasta 1600 ppm luokkaan 400 ppm.

Saman 100 miljoonan vuoden aikana Maapallolle Auringosta tulevan säteilyn muutokset ovat omalta osaltaan saaneet aikaan lukuisia valtamerien pintavesien lämpötilamuutosten aiheuttamia ilmakehän CO2-pitoisuuden muutoksia.

Esimerkiksi viimeisen 800 000 vuoden aikana Maapallon kiertäessä Aurinkoa lievästi elliptisellä radallaan sen etäisyyden vaihtelu Auringosta on saanut aikaan todetut jääkaudet ja niiden väliset lämpimät kaudet valtamerien pintavesien lämpötilamuutosten aiheuttamine ilmakehän CO2-pitoisuuden muutoksineen.

Esimerkiksi nykyisenä, Holoseeni-nimisenä lämpimänä kautena on todettavissa, miten vielä lievinä pidettävät Auringon aktiivisuusmuutoksetkin tuovat todettavissa olevaa vaihtelua valtamerien pintavesien lämpötilaan ja sitä tietä myös ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen.

Esimerkkinä viimeaikaisista mannerliikunnoista pidän Pohjois- Atlantilla tapahtunutta pientä jäätiköitymiskautta noin 400 vuotta sitten, jolloin mm. Lontoossa Thames-joen jäällä pidettiin markkinoita ja jolloin Tanskan ja Ruotsin välinen salmi oli niin jäässä, että Ruotsin sotajoukot sen pystyivät kävellen ylittämään Saksaan sotimaan lähtiessään.

Viittaan myös puheenvuorooni https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/ihmisperaiset-co2-paastot-eivat-ilmakehan-co2-pitoisuutta-eivatka-ilmaston-lampenemista-hallitse/, missä mm. totean:

”Henryn lain mukaan valtamerien pintavesien keskimääräinen CO2-päästö pyrkii jatkuvasti hakeutumaan tasapainoon ilmakehän vastaavan, keskimääräisen CO2-pitoisuuden kanssa. Kun esimerkiksi ihmisperäiset CO2-päästöt ilmakehään keskimäärin lisääntyvät, vastaavasti CO2-päästöjen keskimääräinen määrä valtamerien pintavesistä ilmakehään vähenee. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisperäiset CO2-päästöt eivät olennaisesti ilmakehän CO2-pitoisuutta pysty lisäämään.”

+4
LauriHeimonen
Sitoutumaton Lohja

Diplomi-insinööri, eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu