Alkoholi, ylinopeudet ja vaaralliset ohitukset pois l
Alkoholi ja ylinopeudet liikenteessä sekä vaaralliset ohitukset on saatava pois liikenteestä. Jälleen uutiset kertovat ja nyt Järvenpäässä syyttömän autolijan menehtyneen ylinopeutta ajaneen ja päin punaisia valoja ajaneen rattijuopon tuottamasta kuolemasta syyttömälle normaalilla tavalla liikenteessä olleelle autoilijalle.
Tällaisia karuja uutisia on aivan liian paljon. Siksi tarvitaan liikenneturvallisuuden parantamiseksi tuntuvia rangaistusten kiristyksiä. Mielestäni olisi oikein määrätä tällaiselle vastuuttomalle autoilijalle elinikäinen ajokielto ja vankeutta vähintään viisi vuotta sekä miljoonan euron korvaukset, uhrin omaisille. Korvauksia voisi korottaa hyvätuloisen ja varakkaan osalta vielä tuntuvastikin.
Ellemme puutu törkeissä tapauksissa riittävän vakavasti asioihin, on vaarana pelottava liikennekulttuurin höltyminen. Onko ehdottamani rangaistus liian kova? Ei ole, koska viaton henkilö menetti elämänsä ja muitakin henkilöitä luokkaantui. Lainsäädännön on annettava selkeä signaali siitä, että alkoholin kanssa ei pidä lähteä liikenteeseen.
Sama koskee rajuja ylinopeuksia. Niihin ei kukaan syyllisty vahingossa. Teot osoittavat suurta itsekkyyttä. Rajuimmissa ylinopeuksissa voisi olla kohtuullinen rangaistus rikosvälineen eli auton ottaminen valtiolle ja sen lisäksi aina ehdotonta vankeutta.
Kun tiedettäisiin, että rangaistukset ovat ankaria, niillä olisi ennalta estävää vaikutusta. Koen, että liikenteessä tapahtuu erittäin paljon tarpeettomia ohituksia liikennettä vakavastikin vaarantaen. Sulkuviivat ovat menettäneet merkitystään huolestuttavan paljon. Ne ovat kuitenkin tieviranomaisten tietokonelaskelmin tien ominaiuuksiin ja näkemäetäisyyksiin perustuvia merkintöjä eivätkä tieden koristeita. Sulkuviivat ovat kaikkien tienkäyttäjien turvallisuuden parantamiseksi.
Tiet ovat ylinopeuksien ja alkoholin vaikutuksessa ajamisen vuoksi hengenvaarallisia tai yhä enemmän hengenvaarallisempia. Itsekkyys ja etuilu tulevat esille yhä enemmän. Ei osata lähteä muutamia minuutteja aikaisemmin liikenteeseen, jotta tien päällä ei tarvitsisi kaahata. Autoilu ilman kiirettä tulisi olla tavoitteena.
Millainen on nykyinen liikenneopetus? Korostetaanko riittävästi sääntöjen noudattamista? Onko otettava perheenjäseneltä pois ajo-opetusoikeudet? Mielestäni vieras henkilö voi paremmin omata auktoriteettia kuin perheenjäsen. Edelleen ajo-opetukseen tarvitaan enemmän teoriaopetusta ajotaidon perusedellytyksenä.
Olisiko nyt palattava kesäkaudellakin talvinopeuksiin? Nopeuden pudottaminen liikenteessä olisi juuri nyt tarpeen, jotta säästäisimme polttoaineita ja välttäisimme niiden jatkuvia sodasta johtuvia hintojen nousuja. Kohta voi tulla maailmalla polttoainepulaakin ja tässäkin olisi syy ajonopeuksien alentamisiin.
Liikenteessä nopeimmin ja etuillen ajava ei ole koskaan sankari. Sellainen autoilija, joka noudattaa liikennesääntöjä ja ottaa huomioon muutkin tienkäyttäjät on todellinen teiden ritari. Hän ottaa huomioon metsän ja luonnon eläimetkin liikenteessä.
Joukkotiedotusvälineisiin tarvittaisiin valistusta liikennesääntöjen nuodattamisesta. Julkisissa liikennevälineissä ja jo kauppojen kassajonoissakin osaamme käyttäytyä kohteliaasti ja toiset huomioon ottaen. Tätä tarvittaisiin liikenteessäkin.
Siis ylinopeus on suurin syntinen ? Ainakin se useimmiten mainittiin blogissa. Kortittomat, huumehörhöt ja häntäkärpäset vapautettiin taakasta. Miksi ?
Taisi olla jotain kymmenisen vuotta sitten, kun Porvoonväylällä ja Lahdenväylällä oli mahtavat kolarisumat. Romua, kuin Raatteen tiellä. Muutama kuolonuhrikin. Nopeutta en muista syytetyn, mutta mitättömät turvavälit olivat ilmeisiä. Siis häntäkärpäset. Niitä on talvellakin, vaikka muut kärpäset ovat talvilevolla. Jopa moottoritiellä sen nopeudessa joku roikkuu perässä kilometritolkulla, vaikka ohitus olisi vaikka heti tehtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon voisi lisätä vielä turvavälit liikenteessä ja vilkun käyttö, joka on monella autoilijalla täysin hukassa, eli jarruvalot palaa ennen vilkkua.
Ilmoita asiaton viesti
Auton menettämistä valtiolle usein ehdotetaan, varsinkin rattijuopumuksen kohdalla. Se ei kuitenkaan ole toimivaa lainsäädäntöä, koska auton omistaja voi olla kuka tahansa muu viaton taho. Auto voi olla liisattu, vuokrattu, lainattu, anastettu, osamaksulla ostettu j.n.e.
Niin ikään promillemittaustuloksen ei pitäisi olla määräävä tekijä syytteessä, vaan se onko liikenneturvallisuutta vaarannettu ja millä tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se melko nopeasti alkaisi vaikuttamaan siihen että autoa lainattaisiin tai liisattaisiin vain henkilöille joilla on riittävän pitkä kokemus asiallisesta liikennekäyttäytymisestä. Laki pitäisi nimenomaan olla sellainen että auto menetettäisiin valtiolle aina kun se sovittu punainen viiva on ylitetty, riippumatta siitä kuka auton omistaa. Silloin lailla olisi myös ennaltaehkäisevä vaikutus. Vuokrasopimuksissa tms. voisi sitten olla ehtoja siitä miten asiakkaan ja vuokranantajan välillä toimitaan jos auto menetetään valtiolle liikennerikkomuksen takia.
Promillerajasta olen kanssasi samaa mieltä, eli aina kun ”viisari heilahtaa” niin syytettä ajettaisiin samalla tavalla, välittämättä siitä mittarin lukemasta jota se näyttää.
Miksei sitä ajokäyttäytymistä voisi ottaa tosissaan eikä vain leperrellä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta jos autosi varastetaan, niin olisiko oikein, että se tuomittaisiin valtiolle menetetyksi?
Ilmoita asiaton viesti
Rikoksen selvittelyn jälkeen varastettu omaisuus tietenkin palautetaan alkuperäiselle omistajalle. Näinhän varastetulle tavaralle muutoinkin tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee siihen mittarin värähtämiseen, niin pääviestini oli se, että rangaistukset seuraisivat havaituista liikennerikkomuksista tai havaituista liikenteen vaarantamisesta. Eli, jos ratsiassa pysäytetään auto, jonka kuljettaja on hiljaisella maantiellä ajamassa pubista kotiinsa, niin vaikkapa 0,7 promillen mittauksesta ei pitäisi välttämättä tuomita, jos auton ajaminen on sujunut moitteettomasti eikä humalatilaa pysty havaitsemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha, entäpä jos oli 0,75 tai 0,8 …. , milloinka se alkaa olla tuomittavaa. Minäkin tuossa just otin pari lasillista jalmaria mutta olen omasta mielestäni silti ihan selvän väärti vielä vaikka otan pari lasillista lisää. Kukapa sen päättää onko auton ajaminen sujunut moitteettomasti siellä hilaisella sivutiellä, kun juuri silloin ei ole sattunut olemaan vastaantulijoita. Se ei vielä oikein osoita hyvää ajokuntoa jos tyhjällä tiellä pysyy, sitä ei tosin osoita sekään että on selvin päin mutta on se humalatila yksi lisävaikeus ajaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Eri maissa on eri aikoina ollut erilaisia käytäntöjä ja lakeja. Nykyään EU:ssa on yhtenäistetty pitkälti 0,5 promillen raja, mutta esimerkiksi Ranskassa, Irlannissa ja Italiassa se oli vielä viime vuosikymmenelle asti 0,8 promillea.
Kun olin Italiassa kesätyössä vuonna 1979 siellä ei vielä ollut minkäänlaista rattijuopumuslainsäädäntöä, vaan rangaistukset tulivat ainoastaan liikennerikkomuksista tai havaitusta liikenteen vaarantamisesta.
Viinikultturimaissa viinin nauttiminen ruokailun yhteydessä on niin rutiininomaista, ettei siihen kiinnitetä huomiota eikä kukaan aprikoi promillejaan lähtiessään lounaan tai illallisen jälkeen ajamaan. Yksi syy siihen on, ettei kukaan juo itseään humalaan illallisella tai lounaalla eikä asiaa mielletä ongelmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on ennenkaikkea asenneongelma jossa henkilö ei koe tehneensä mitään väärää, rikettä vähätellään tai syy on muualla, tämä on hyssyttely kulttuurimme perintö jossa totuudella on hyvin vähän enää sijaa.
Suosittelen katsomaan Suomen surkein kuski ohjelmaa, ymmärrät että totaalisen kädettömät ihmisen ovat jotenkin saaneet ajokortin viranomaisilta.
Mutta väitteesi että nopeuksia alentamalla kulutus vähentyy, on kyllä hatusta vedetty, kyse on useammasta muuttujasta, nopeus, auton teho, vaihteisto ja muu auton- sekä tienkunto, esim. omalla audilla kulutus tietokoneen mukaan on pienempi kaupunkiajossa 2-3km yli 50km/h kuin vaikka 48km/h nopeudessa, tuo varmasti vaihtelee merkeittäin mistä nopeudessa se paras teho/hyötysuhde löytyy.
Ilmoita asiaton viesti