Aluevaalien siirto on nyt otettava esille

Kun koronatilanne on maailmalla pahentunut ja tartunnat ovat nyt Suomessakin ennätystasolla huolimatta rokotuksista ja koronapasseista, on pakko ottaa nyt esille aluevaalien siirtäminen. Siirrettiinhän viime talvella kuntavaalitkin ja ne voitiin hoitaa keväällä siirrettyinä ilman, että mitään haittaa kunnille tai demokratialle olisi tullut.

Nyt olemme kulkutaudin uusien ja arvaamattomien muunnosten vakavan uhan edessä. Ilmeisesti rokotteet eivät tehoa uuteen muunnokseen! Eikä ole vaikeaksi kehittyneeseen virusvarianttiin rokotetta edes keksittykään, joten rokotteista ei tule nyt olemaan pitkiin aikoihin apua.

Tilanne on todellisuutena jo nyt paha ja on aivan selvää, että tilanne pahenee. Pelkään, että hallitus ei  talouspiirien oman edun tavoittelemisen painostamana kykene tarpeeksi ajoissa nytkään tekemään tarpeeksi kovia rajoituksia estämään uuden viruksen maahantuloa eikä kyllin kovia kokoontumisrajoituksia ja kieltoja maassamme tarpeeksi.

Nyt jo Iltasanomien pääkirjoitustoimittaja tuo esille vakavan uhkakuvan ja osoittaa syyttävällä sormella maan hallitusta siitä, että koronaa ei haluttu kukistaa maastamme riittävillä rajoituksialla, jotta olisimme nyt päässet normaaliin elämään. Tähän hallitus (poislukien vastuuministeri Krista Kiuru, joka kantoi vastuuta asiasta) ei kyennyt talouspiirin ja erityisesti etujärjestö MARA:n painostuksesta.

Oli mukavaa antaa kuvaa, että nyt pääsemme vapauteen ja että korona olisi ohi, kun riemumielin kerrottiin rajoitusten purkamisista. Varoitin asiasta. Sain ilkkuvia kommentteja, kuten varmaan saan nytkin. Mutta mielestäni sanoin ennalta juuri samaa, kuin monet jälkikäteen tilanteen nyt huomatessaan sanovat, että rajoituksia purettiin liian aikaisin. Hyvin monet eivät tajua tai halua tajuta tätä vielä nytkään.

Uutta koronavarianttia voidaan estää vain tiukoilla rajoitustoimilla maan rajoilla ja kotimaassa. Kaikkien on tajuttava nyt vakava uusi uhka. Kaikki pikkujoulut, kapakkaillat, hengelliset joulutapahtunat, väkeä koavat urheilutapahtumat, joulukirkot jne on kiellettävä. Kokouksia voidaan pitää etäyhteyksin ja tapahtumia voidaan kokemuksiin pohjautuen striimata.

Mutta otsikon aiheen mukaan myös aluevaalit on siirrettävä. Demokratiaan kuuluvaa vaalitaistelua ei voida nyt kansan parissa käydä. Itse äänestystapahtumatkin olisivat kulkutaudin aikana demokratian irvikuva. Vastuunsa myös lähimmäisistään tuntevat ihimiset karttaisivat äänestyspaikkoja tai kotiäänestystä.

Siirtämällä aluevaalit yhteiskunta osoittaisi näkyvällä tavalla esimerkkiä toimista, joihin nyt on pakko käydäkoko yhteiskunnassa. Koronapassit eivät estä uuden viruksen leviämistä, kun annetut rokotteet eivät tehoa uuteen virusmuunnokseen. On vain siis estettävä virusmuunnoksen tulo maahan ja sen leviäminen täällä.

Rajoitustoimet hillitsisivät jo täällä nyt olevan viruksen leviämistä kuten jo maassamme alkavaa kausi-influenssaakin, mitä vastaan rokotteet ovat loppumassa koko maasta, vaikka inluenssarokotukset ovat vasta alkuvaiheissaaan. Koska koronajäljityksistä on paljolti luovuttu, niistä ei ole paljon apua.

Kaikki kansanterveyttä puoltavat näkökohdat vaativat nyt aluevaalien siirtoa. Kykeneekö hallitus tähän?

 

+5
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu