Eikä vieläkään saada kunnon rajoituksia kukistamaan koronaa?

Suomessa on vitkuteltu koronan vastaisissa toimissa. Monet maakunnat ovat nyt koronan kiintymisvaiheessa ja Suomen tilanne on pahempi kuin oli taannoin alkusyksystä, jolloin Suomeen ei saanut tullakaan sellaisista maista, joissa oli paljon pinemmätkin koronalukemat kuin nyt on Suomessa.

Ministeri Krista Kiurulle annan keskustalaisena suurta tunnustusta koronarajoitteiden ajamisesta. Odotan tätä kirjoittaessani, mitä toimia hän tulee ihan kohta esittämään rajoitteiksi, joilla koronan rientäminen tuhovoimassaan eliminoituisi. On aivan käsittämätöntä, että vielä pidetään tanssiaisia, vaikka edes lähtökohtaisestikaan ei edes teoriassakaan ole mahdolllista pitää tarvittavia suojaetäisyyksiä. Ovatko yökerhot suljetut kunnolla vieläkään?

Nyt tarvitaan tositoimia koronan nollamiseksi, mikä on vieläkin mahdollista, jos on tahtoa ja kykyä. Mutta ilman rajoituksia, tämä ei taatusti onnistu. Vain rajoitukset toimivat tehokkaasti ja estävät ennalta koronaa. Testaa – jäljitä menettely ei riitä, koska siinä ollaan jo lähtökohtaisesti jopa exponentiaalisesti etevää virusta jäljessä,

Jos korona kiihtyy epidemiaksi, kuten nyt on vaarassa tapahtua, testaa – jäljitä menettely ei riitä edes alkuunsakaan. Tuliåalon sammutus onnistuu parhaiten, jos on mahdollista sammuttaa se alkuunsa. Kun palo on täydessä vauhdissa, vahingot ovat peruuttamattomat, vaikka paikalla olisi kuinka monta palokuntaa hyvänsä. Korona on kuitenkin suurpaloakin vakavampi uhka. Koronaa ei voi edes paeta, suurpalon ääreltä voi hyvällä onnella päästä kuitenkin karkuun.

Mutta koronan ollessa valtakunnallinen epidemia, se kestää pitempään kuin mikään suurpalo ja voi uusiutuakin toisin kuin palo tekee vaikka kyteviä pesäkkeitä jäisikin. Sata vuotta sitten espanjan tauti pahimmillaan tappoi Lapissa kokonaisten kylien asukkaatkin.

Vaikka rokoteuutiset vaikuttavat lupaavilta, menee vielä yodellisuudessa aikaa arvaamattoman paljon ennen kuin suomalaisille saadaan rokotesuojaa ja juuri tästäkin syystä nyt ehdottomasti on tehtävä toimia, joilla tehokkaasti voidaan voittaa aikaa. Mitä rokote sitten enää hyödyttää, jos kulkutauti saa raivota valtoimenaan ennen tätä? Siksi kaikki tuki Krista Kiurulle työssä tiukkojen rajoitusten toteuttamiseksi kulkutaudin nollaamiseksi!

LauriOinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.) Kansanedustaja (kesk) 1999-2011 Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu