Eläkkeet ovat paras sijoitus ostovoimaan ja työllisyyteen

En ymmärrä keskustelua, missä jotkut näkevät eläkkeet menoina. Ei rahat mihinkään katoa, vaan kiertäessään luovat hyvinvointia ja tuovat työ-, yrittäjä- ja verotuloja yhteiskuntaan kautta maan. Eläkerahastoissa on yli 250 miljardia euroa, joita on eläkemaksuina maksettu noihin rahastoihin.

Talousoppineet käyttävät noista eläkerahastoihin kootuista rahoista nimitystä ”laiska raha”. Tämän ilmaisun kannustamana halutaan noita yhdessä veroluonteisesti maksettuja rahoja sijoittaa ”tuottavampiin kohteisiin”. Jokainen tietää myös, että kaikissa sijoitustoimissa ovat riskit, pienemmät tai suuremmat tai jopa uhkarohkeatkin.

Järkevä taloudenhoito haluaa karttaa riskejä sijoitustoiminnassa. Matematiikkaa harrastavat voisivat laskea paljonko nuo maksetut eläkerahastoissa olevat varat tekevät eläkeläistä kohti tässä maassa keskimääräisesti. En tiedä ainuttakaan eläkeläistä, vaikka heitä varmasti onkin, joilla olisi laskuesimerkin tulokseksi muodostuva summa rahaa pankkitilillään.

On hyvä asia, että eläkerahastoissa on varoja, joita voi sijoittaa järkevästi.  Jos edellä esitetyn mukaisesti joku teistä lukijoistani ajattelisi yhtä eläkeläistä kohti tulevan laskennassa muodostuvan summan henkilökohtaisesti kullekin annettavaksi, olisi todennäköistä, että monilta se kovinkin nopeasti olisi mennyttä. En siis suosittelekaan tätä. Maksettujen eläkemaksujen tallentaminen rahastoihin on järkevää kuten sekin, että noihin rahastoihin tulee uutta rahaa eläkemaksuista jatkuvasti.

Mutta palaan kysymykseen eläkevarojen sijoittamisesta. Mielestäni eläkeläisten ostovoima on kansantalouden menestymisen mahdollistaja. Eläkeläisten ostovoima on sijoitus työllisyyteen ja työikäisten tulojen parantamiseksi niin työ- kuin yrittäjätulojenkin kautta. Kun eläkeläisillä on ostovoimaa, se pyörittää kaikkia toimintoja.

Ellei eläkeläisillä ole ostovoimaa, se näkyy suljettuina näyteikkunoina ja kadonneina yrityksinä. Tämä on valitettavasti nähtävissä kautta maan. Niin maaseudun kylien kuin kaupunkienkin lähiöiden maisemissa tämä on järkyttävää nähtävää. Ostovoiman heikkous on tuhonnet monen pien- ja yksinyrittäjän toimeentulon edellytykset kautta maan.

Lähipalvelut ovat kadonneet jopa kaupunkien keskustoistakin. Monien arkinen elämä on vaikeutunut, kun ihmisten ostovoima ei kyennyt puolustamaan lähipalveluita.

Kun eläkeläiset ovat kasvava väestönosa maassamme, on mielestäni mitä järkevintä huolehtia eläkkeiden ostovoimasta. Ostovoima on automaatti pyörittämään kansantalouden rattaita oikeaan suuntaan. Se pätee kaikkien kansalaisten osalta. Ostovoima pitää yllä ja luo uusia työpaikkoja ja yrityksiä ja silloin eri verojen saajat saavat verotuloja, joita tarvitaan koulutukseen perusturvaan ja kaikkiin yhteiskunnan menoihin.

Haluan eläkkeet nähtävän talouden kiertovoiman generaattorina. Siksi rohkeasti haluan eläkevaroja sijoitettavan reippaammin tarkoituksensa juuri eläkkeisiin. Kaikki hyötyisivät ja kaikkien hyvinvointi lisääntyisi kaikkialla.

 

LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston 1.vpj.
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Keuruun varuskunnan sivutoiminen sotilaspastori 1973-1990
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla
Kansanedustajaehdokas ,Keskusta, Uusimaa 2023

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu