Eläkkeiden korotus ei kompensoi taitetun eläkeindeksin menetyksiä

Medioissa kerrotaan eläkkeiden keskimääräisestä korotuksesta noin sadalla eurolla kuukaudessa keskimäärin. Vaikka tämä onkin oikeansuuntaista kehitystä, se ei alkuunkaan kompensoi kohta kolme vuosikymmentä eläkkeitä jatkuvasti heikentäneen leikatun eläkeindeksin tuottamia menetyksiä. Tämä tulee tiedostaa.

Eläkkeiden ostovoima on kaiken aikaa heikentynyt ja tämä aiheuttaa kotimarkkinoilla vaikeuksia liian monille yksityisille pienyrittäjille palvelujen ja kaupan aloilla erityisesti. Monet ihmisille tärkeät lähipalvelut ovat kadonneet taajamissakin. Nuoremmat ikäluokat saisivat eläkeläisten paremman ostovoiman kautta työpaikkoja ja toimeentuloa. Näin nuoremmille ikäluokille kertyisi työ- ja yrittäjätuloja sekä niiden kautta luontaisesti parempaa eläketurvaa.

Miksi päättäjämme eivät halua tätä tajuta? Haluna saattaa kansanedustajien ja ministerien tietoon, että leikatun eli taitetun eläkeindeksin vuoksi on pitkään eläkkeellä olleiden ostovoima puolittunut tämän vuosituhannen alusta. Samaan aikaan kaikki kustannukset ja menot ovat kasvaneet. Monet aiemmin hyvin työelämässään ansainneet ovat ajautuneet eläkeläisköyhyyteen, vaikka vuosikymmeniä on maksettu palkka- ja yrittäjätuloista eläkemaksuja.

Miksi ei yksinkertaisia asioita tajuta päättäjiemme parissa? Ihmettelen suuresti. Miksi eläkeläisjärjestötkin vaikenevat ongelmasta eli eläkkeiden ostovoiman pitkään jatkuneesta heikennyksestä? Miksi eläkerahastojen miljardeja sijoitetaan ulkomaille eikä tarkoituksensa mukaan eläkkeiden saajien eläkkeisiin? Sijoittamalla enemmän eläkerahastojen varoja eläkkeisiin, ne kiertäisivät kotimarkkinoilla pienyrityksissä ja lähipalveluissa. ja eläkeläiset voisivat elää parempaa ja arvokkaampaa eläkeaikaa ilman jatkuvaa pihistelyä välttämättömyyksistäkin.

Nyt on totta, että juuri nyt eläkkeet nousevat, mutta tämä valitettavasti ilmeisen ohimenevä kehitys ei korvaa vuosien ja jopa liki kolmen vuosikymmenen aikaisia menetyksiä, joita on seurannut siitä, että eläkkeet eivät seuraa kuin 20 prosentilla palkkakehitystä. Kun eläkemaksuja on maksettu palkoista tai yrittäjätuloista olisi mielestäni luonnollista että eläkkeet olisivat 100% sidotut ansiotason kehitykseen.

LauriOinonen
Keskusta Keuruu
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Keuruun kaupunginvaltuuston 1.vpj.
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Keuruun varuskunnan sivutoiminen sotilaspastori 1973-1990
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla
Kansanedustajaehdokas ,Keskusta, Uusimaa 2023

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu